Gå til hovedindhold
Udvikling

Områdefornyelse

Vi har en ambition om at gøre oplandsbyerne til endnu skønnere steder at bo og besøge. Derfor er vi sammen med lokale kræfter i gang med at forny områderne i og omkring byerne.

Indhold

    Nim

    Fællesrådet i Nim har i efteråret 2022 ansøgt Horsens Kommune om midler til områdefornyelse af byen.
    Det er ansøgningens intention og ønske, at skabe et øget fokus på aktiviteter og forskønnelse i hele byen, som kan samle borgerne på tværs af generationer og naboskaber.

    Kodeordene for områdefornyelsen er: et øget fokus på aktiviteter og forskønnelse af hele byen, attraktive grønne oaser, rekreative aktiviteter, plads til leg, gangstier og forbedret tilgængelighed samt at støtte udviklingen af de gode rammer for udvikling af et trygt og godt lokalsamfund med plads til mange forskellige generationer.

    Fællesrådet og mange af byens borgere har bidraget til, at programmet, som skal danne grundlag for et samarbejde omkring et løft til hele byen, er kommet så langt.
    Lysten- og kreative ideer, til at løfte områder i byen er der mange af.

    Områdefornyelsen vil skabe energi og sætte gang i spændende projekter, som dermed kan udbygges og understøttes yderligere af andre fondsmidler og puljer.

    Se Områdefornyelsesprogrammet ved at klikke her (PDF)

     

    Hovedgård

    Den nye vision for Hovedgård skal definere rammerne for et nyt og endnu mere attraktivt liv i byen samt en tydelig identitet. 

    Visionen kombinerer byens natur, lokalsamfund og kulturarv, og har fokus på at højne biodiversiteten, herlighedsværdien og styrke fællesskaber på tværs af lokalsamfundet. Hovedgård by skal være et attraktivt sted at bo.

    Ydermere fremhæver det grønne lag kulturhistoriske nedslagspunkter og forbindelser, og er derfor med til at definere og tydeliggøre byens kulturlag. Det grønne lag med skov, grønne forløb og forbindelser bliver identitetsskabende og binder byen sammen ved at lave en sammenkobling med byens kulturfortælling, borgernes behov og det liv der leves i Hovedgård. Gennem grøn planlægning benyttes biodiversitet som design og udviklingsparameter for byen. Den første indsats i visionen vil være at skabe en grøn kulturplads ved stationen. Byens borgerne skal via lokalrådet i høj grad inddrages i selve designprocessen, der skal arbejdes med herlighedsværdien, de lokale fællesskaber, klima, kulturmiljøet og biodiversiteten. 

    Se programmet for områdefornyelse i Hovedgård ved at trykke her (PDF) 

    Lund

    Områdefornyelse i Lund 2021 - 2026

    Lokalrådet i Lund og Omegn har i efteråret 2019 ansøgt Horsens Kommune om midler til områdefornyelse i oplandet.

    Det er ansøgningens intention at skabe en grønnere by og et bæredygtigt Lund. Formidling og etablering af gode nye naturområder i byen skal forene og forbinde det, der allerede er. Dermed vil områdefornyelsen også styrke grundlaget for privateinvesteringer i området.

    Kodeordene for områdefornyelsen er: kulturelle mødesteder, attraktive grønne oaser i byen, rekreative aktiviteter, leg, gang-og cykelstier og forbedret tilgængelighed.

    Mange har bidraget til at vi er kommet så langt med et program og samarbejdet samt inddragelsen omkring helhedsplanen for Lund, har skabt et godt og grundigt fundament til arbejdet med programmet til områdefornyelsen.

    Lysten til at løft områder og kreative ideer, er der mange af i byen. Områdefornyelsen vil skabe energi og sætte gang i spændende projekter, som dermed kan udbygges og understøttes yderligere af andre fondsmidler og puljer, dette er beskrevet i investeringsredegørelsen.
    Det er et stort behov for, at tingene begynder at ske i Lund og med områdefornyelsen, som løftestang gøres det muligt.

    Se programmet for områdefornyelse i Lund ved at trykke her (PDF) 

    Hansted-Egebjerg

    Områdefornyelse i Hansted-Egebjerg 2022 - 2026

    Lokalrådet i Hansted-Egebjerg har i efteråret 2019 ansøgt Horsens Kommune om midler til områdefornyelse i oplandet.

    Projekt Grusgraven - et af 4 visioner for Hansted-Egebjerg er overskriften på det ansøgte til områdefornyelsen. Det er ansøgningens intention at skabe et grønt åndehul i byen for en bred målgruppe. Formidling og etablering af et attraktivt naturområde midt i byen skal skabe mødesteder på tværs af alle aldre. Områdefornyelsen vil formentlig også styrke grundlaget for privateinvesteringer i området og understøtte byen som et attraktivt sted at bo.

    Kodeordene for områdefornyelsen i Grusgraven er at skabe et skønt naturområder til mangfoldigheden - alle skal være med. Der skal skabes sociale og mentale rekreative steder, hvor borgere kan finde ro, stresse af, bevæge sig, sanse, etablere kendskab naturen og socialisere på kryds og tværs.
    Naturområdet skal have et øget fokus på biodiversitet i naturen,

    Områdefornyelsens projekt kan udvikles og understøttes yderligere af andre fondsmidler og puljer, dette er også beskrevet i investeringsredegørelsen.

    Det er et stort behov for, at intentionerne fra b.la. helhedsplanen realiseres og med områdefornyelsen, som løftestang gøres det muligt.

    Se Områdefornyelsesprogrammet ved at klikke her (PDF)

    Brædstrup

    Brædstrup er omgivet af helt unik natur. Og den vil vi gerne gøre endnu mere tilgængelig, end den er i dag, så endnu flere kan få glæde af den. Naturen og byen skal kobles sammen, så området danner rammer for aktivitet, leg og fællesskaber. Samtidig vil vi gøre det lettere for dig at komme ud i naturen, så du både kan løbe en tur i skoven, lufte din hund eller bygge huler med dine børn. 

    I 2018 afsatte byrådet 18 millioner kroner til fornyelse af Brædstrup mellem 2018 og 2022. Der blev også afsat fem millioner til at forbedre bygninger i byen. 

    Du kan læse mere om områdefornyelse i Brædstrup her (pdf).

    Læs mere eller søg områdefornyelse her

    Vil du være med til at præge dit lokalområde? 

    Igen i år åbner vi op for at understøtte udviklingen af landsbyer og lokalcenterbyer gennem områdefornyelsesprogrammer. Det betyder, at I nu kan ansøge om at indgå i et samarbejde med os om at udarbejde et program for områdefornyelse i jeres lokalsamfund, hvor der er behov en samlet forbedring af offentlige arealer og gaderum. 

    Har I et konkret mindre projekt, som I står klar til selv at gennemføre, kan I søge støtte via Oplandspuljen. 

    Hvad kan der laves inden for rammerne af områdefornyelse? 

    Der er brede rammer for, hvad landsbyer og lokalcenterbyer kan lave inden for rammerne af områdefornyelse. Et program for områdefornyelse kan f.eks. indeholde følgende: 
    •    Forbedring af gaderum, pladser og andre offentlige arealer 
    •    Etablering eller forbedring af grønne arealer eller rekreative områder 
    •    Trafiksikkerhed 
    •    Klima og biodiversitet 
    •    Legepladser, madpakkehuse og lignende. 

    Hvad kan der ikke laves inden for rammerne af områdefornyelse? 

    •    Arrangementer og events 
    •    Initiativer med kommerciel karakter 
    •    Vedligehold af kommunal ejendom 
    •    Private arealer eller bygninger. 

    Hvem kan søge? 

    Lokalråd, beboerforeninger og lignende kan søge på vegne af landsbyer og lokalcenterbyer. 

    Det er også muligt, at flere landsbyer og/eller lokalcenterbyer går sammen om at udarbejde områdefornyelsesprogrammer i samarbejde med os som kommune. Vi udarbejder programmerne i samråd med jer som borgere i lokalsamfundet og efter en bred inddragelsesproces. Det er også Horsens Kommune, der er ansvarlig for at gennemføre de konkrete projekter, herunder at vælge rådgivere og entreprenører. Horsens Kommune har ansvaret for den efterfølgende drift i samarbejde med den lokale bypedel. 

    Læs mere og søg ved at klikke her