Sammen sætter vi klimaet på dagsordenen
Se vores nye klimaplan, som sætter retningen for vores klimaindsats. Find desuden inspiration til, hvordan du kan gøre din hverdag mere klimavenlig.

Varmeplan 2023-2030
Horsens Kommunes Varmeplan beskriver planlagte udviklinger i varmeforsyningen for hele kommunen. Planen indeholder en undersøgelse af, hvor i kommunen der er potentiale for fjernvarme og beskriver, hvilke varmeløsninger der er fordelagtige i de områder, hvor der ikke er mulighed for fjernvarme.
Varmeplan blev vedtaget af Byrådet den 20. december 2022.
FAQ - Se generelle spørgsmål og svar om varmeløsninger (pdf)
Søg midler til fælles varmeprojekter
Overvejer I, hvordan jeres fremtidige varmeforsyning skal være? Og har I tanker om at lave noget i fællesskab i jeres lokalsamfund?
Så er der mulighed for at søge om midler til rådgivning om fælles varmeløsninger.
Borgergrupper, som er organiseret i en varmegruppe, og hvor der er bred lokal opbakning til at undersøge mulighederne for en fælles varmeløsning i lokalsamfundet, kan nu søge om teknisk rådgivning til afklaring af muligheder for fælles varmeløsninger.
Lokalområder med potentiale for en fælles varmeløsning
Horsens Kommune har afsat midler til at støtte lokalområder med at få afdækket mulighederne for at lave en fælles varmeløsning. Støtten sker via et rådgivende firma, som kommunen er i gang med at lave en rammeaftale med. Støtten gælder for de lokalområder, hvor der er vurderet et potentiale for en fælles varmeløsning i Varmeplan 2023-2030 for Horsens Kommune.
Der er potentiale for fælles varmeløsning i disse lokalområder:
Nim; Træden; Davding; Grædstrup; Tønning-Træden Friskole; Tønning; Voervadsbro; Sønder Vissing; Oens; Sattrup; Vestbirk; Yding; Endelave By; Sejet; Haldrup; Søvind; Serridslev; Tvingstrup; Åes; Elbæk; Gangsted; Kattrup; Grumstrup.
Hent listen over områderne med bemærkninger her (pdf).
Søg inden for ansøgningsfristerne
Ansøg via den digitale blanket
Midlerne kan søges af to omgange:
Runde 1 - Der er ansøgningsfrist den 30. august 2023
Runde 2 - Der er ansøgningsfrist den 15. oktober 2023.
Kriterier for at søge midler
- I bor i et område, hvor der er vurderet et potentiale for en fælles varmeløsning i Varmeplan 2023-2030
- Der laves en varmegruppe på 3-6 personer, hvor der udvælges 1 kontaktperson. Varmegruppen er ansvarlig for projektets fremdrift
- Ansøgningen skal være på vegne af lokalsamfundet som helhed
- Der skal være bred opbakning i lokalsamfundet (50 % af de opvarmede bygninger) til at undersøge muligheden for en fælles varmeløsning. Den lokale opbakning skal dokumenteres via en underskriftsindsamling. Klik for at hente en skabelon til underskriftsindsamling (pdf). Kan der ikke opnås en tilslutning på minimum 50 %, så send gerne en ansøgning alligevel, og I vil indgå i en sekundær prioritering på et senere tidspunkt.
Prioritering for tildeling af midler
Rådgivningsmidlerne bliver tildelt til alle lokalsamfund, der opfylder kravene. Ved stor efterspørgsel prioriteres rækkefølgen på baggrund af varmegruppens sandsynliggørelse af lokal opbakning samt varmeplanens vurderede potentiale for en fælles varmeløsning.
Behandling af persondata
Når du indsender en ansøgning med dine oplysninger, giver du samtykke til at dine oplysninger må indsamles af Horsens Kommune og må deles i forbindelse med sagsbehandlingen.
Læs mere om, hvordan Horsens Kommune behandler dine persondata her: https://horsens.dk/databeskyttelse
Der gives midler til at få udarbejdet et beslutningsgrundlag af en ekstern rådgiver for at finde den bedste tekniske og økonomiske løsning i lokalsamfundet. Et beslutningsgrundlag indeholder bl.a. fakta om eventuelle virksomheder, der kan indgå i en varmeløsning, en forventet varmepris, tidsplan, investeringsoverslag m.m.
Ansøgningsskemaet udfyldes digitalt. Ansøgningsskemaet skal indeholde følgende oplysninger:
- Kontaktoplysninger på varmegruppens medlemmer inkl. kontaktperson
- Navn på lokalsamfund
- Jeres ideer til fælles varmeløsninger
- Antal husstande der forventes at indgå i en fælles varmeløsning
- Hvordan I har haft kontakt til lokalsamfundet og sikret bred lokal opbakning
Den lokale opbakning skal dokumenteres via en underskriftsindsamling og vedlægges ansøgningen. Hent skabelon til underskriftsindsamling her (pdf).
Når I har sendt ansøgningen, modtager kontaktpersonen en kvittering.
Ansøgningen bliver gennemgået for, om den lever op til kriterierne, og om den er fyldestgørende. Hvis der mangler oplysninger, bliver I kontaktet.
I vil modtage et tilsagn eller afslag på mail inden for 18 dage efter ansøgningsfristen. Hvis I får afslag, følger der en begrundelse med.
Hvis I får tilsagn, inviteres I til et opstartsmøde, hvor opgavens omfang afklares nærmere. Herefter tildeles I et antal rådgivningstimer, og rådgiveren går i gang med opgaven.
Afslutningsvist modtager I en rapport, og der afholdes et fælles møde.
Hvis I har spørgsmål til ansøgning, er I velkomne til at kontakte klimasekretariatet klima@horsens.dk eller tlf. 76 29 74 85.
Borgermøder om fælles varmeløsninger
Tak til alle jer, der mødte op med stor spørgelyst til borgermødet om fælles varmeløsninger den 15. maj 2023.
Tak til alle, som deltog på mødet i Torsted Hallen den 23. maj.
Mødet blev samtidig sendt live til borgere på Endelave.
Klimaplan 2022-2026 sætter retning for klimaindsatsen
I Horsens Kommune har vi en ambition om at blive CO₂-neutrale i 2030 og blive robuste over for klimaforandringer. Vores Klimaplan 2022-2026 skal hjælpe os med at komme helt i mål med ambitionen.
Læs Klimaplan 2022-2026 (pdf)
Klimaplanens 6 temaer - tips til din hverdag
Energi udgør 44 % af udledningen i Horsens kommune.
Energi dækker både den strøm og den varme, vi bruger.
Energien bliver hele tiden mere grøn gennem udvikling af vedvarende energi som vindmøller, solceller og biogas. Konvertering til fjernvarme eller andre grønne varmekilder er et vigtigt tiltag.
Tips til din hverdag:
- Energieffektiviser dit hjem ved fx at isolere
- Udskift olie- og naturgasfyr
- Tag kortere bade
- Sænk temperaturen 1° C og spar 5 % på varmeregningen
- Fyld vaskemaskine og opvasker helt og vask på lave temperaturer
- Skift til LED og sluk på kontakten
Følg med i Energistyrelsens energi-spare-kampagne på SparEnergi.dk
Transport udgør 28 % af udledningen i Horsens kommune.
Transport er en stor del af udledningen i Horsens i dag og vil fortsat være en betydelig del af udledningen helt frem til 2050. Det skyldes især, at Horsens er en pendlerkommune. Vi ejer mange biler og bruger dem også flittigt.
Færre biler på vejene og konvertering fra benzin og diesel er de vigtigste elementer i at reducere denne sektor.
Tips til din hverdag:
- Kør flere sammen i bil til arbejde og fritidsaktivitet
- Tag cyklen eller brug kollektiv trafik
- Køb en elbil, når du skal skifte bil
Etablering af el-ladestandere i vores kommune
Det skal være endnu nemmere for alle at vælge el-bilen. Derfor vil vi være med til at sikre, at vi får etableret offentligt tilgængelige el-ladestandere bredt fordelt i kommunen.
Horsens Byråd vedtog Strategi for Ladeinfrastruktur den 21. juni 2022. Strategi for Ladeinfrastruktur beskriver hvorhenne og hvilke typer ladestandere skal op for at dække behovet i kommunen. Strategien indgår som et konkret tiltag i Klimaplanen for Horsens Kommune.
Udrulningen foregår i to etaper fra efteråret 2022.
Landbruget og vores brug af arealer udgør 24 % af udledningen i Horsens Kommune.
Det er en stor del af udledningen - og derfor skal vi drive landbrug og bruge vores arealer, så det er så klimavenligt som muligt. Det kan handle om alt fra fødevareproduktion og skovrejsning til solcelleanlæg og bebyggelse. Derfor er det vigtigt at have fokus på at udvikle nye fælles klimaløsninger.
Tips til din hverdag:
- Plant træer i haver og på fællesarealer
- Lad græsset stå højt og kør mindre med din græsslåmaskine
- Handl lokale og årstidsbestemte råvarer
Kommunen som koncern udgør 1 % af den samlede udledning i Horsens Kommune.
Horsens Kommune som koncern er en af de største virksomheder inden for kommunegrænsen. Kommunen ejer den største bygningsmasse, bruger meget energi og er arbejdsgiver for flere tusinder medarbejdere.
Derfor spiller det en vigtig rolle, hvad vi gør med vores egen drift.
Hvad kan kommunen gøre:
- Skifte til at køre i elbiler
- Energieffektivisere bygninger
- Udfase olie- og naturgasfyr
- Fremme klimavenlige indkøb
- Bygge efter bæredygtige principper
Klimaet er under forandring. Det oplever vi allerede i form af flere og kraftigere regnskyl.
For at være på forkant med de klimaforandringer, vi allerede oplever i dag, er det vigtigt at vide, hvordan vi kan klimatilpasse os, så vi mindsker presset på kloakkerne ved oversvømmelser og mindsker risikoen for skader.
Tips til din hverdag:
- Mere græs og grønne område og mindre fliser og asfalt
- Hold på vandet i haven med små vandhuller, regnbede og søer
- Brug regnvandsopsamler og brug vandet til havevanding
Få gode klimaråd
For at nå målet om at være CO2-neutrale i 2030 her i Horsens Kommune, kræver det en indsats fra os alle – borgere, virksomheder, foreninger og kommunen selv.
Der er heldigvis masser af ting, vi alle sammen kan gøre for at reducere vores klimaaftryk. Vi kan reducere madspild, spise grønnere, hoppe på cyklen, rejse miljøvenligt, genbruge mere, reparere ting, der er i stykker og meget mere. Alle tiltag – store som små – virker.
Her på siden inspirerer og deler vi gode klimaråd med hinanden - så vi sammen kan gøre Horsens grønnere.
Hvad gør vi som kommune?
I september 2020 vedtog byrådet, at Horsens Kommune skal tilslutte sig klimaprojektet DK2020. Det betyder, at vi for øjeblikket er i gang med at udarbejde en ambitiøs, lokal klimaplan, der skal være færdig i efteråret 2022.
I klimaplanen vil vi pege på, hvilke konkrete klimatiltag der skal sættes i gang for at sikre, at vi senest i 2050 er CO2-neutrale. Faktisk er vi så ambitiøse, at vi i Horsens har et ønske om at nå dette mål allerede i 2030.
Derudover skal planen give bud på, hvordan vi som kommune tilpasser os klimaforandringer som f.eks. ekstremregn og stormflod.
Klimaudfordringer er ikke noget, vi som kommune kan løse alene. Derfor udarbejder vi planen i tæt samspil med kommunens forsyningsselskaber, uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og ikke mindst borgere.
Du kan læse meget mere om klimaprojektet DK2020 på Realdanias hjemmeside.
Genbrug mere, brænd mindre, tænk cirkulært!
Det er grundidéerne - og de tre målsætninger - i vores såkaldte ressourceplan, som giver bud på, hvordan vi vil håndtere vores affald i kommunen frem mod 2030.
Planen indeholder i alt 37 konkrete initiativer, som skal være med til at sætte fokus på vores affald som en ressource og sikre, at vi bl.a. fordobler mængden af genstande, der går direkte til genbrug.
Du kan læse vores ressourceplan og se endnu flere konkrete initiativer lige her.
I Horsens Kommune har vi sat os et mål om at være CO2-neutrale i 2030. For at følge med i vores udvikling laver vi løbende klimaregnskaber over vores CO2-udledning – både for os selv som virksomhed og for kommunen som geografisk område.
Er du interesseret i at se vores CO2-regnskaber, finder du dem lige her.