Affaldssortering
Sådan sorterer du rigtigt.
Søg i vores sorteringsguide
Er du i tvivl om, hvordan du skal sortere dit affald - hvilken container pap skal i, om elpærer må komme i skraldespanden, om vi tager dit køleskab med som storskrald? Så brug vores sorteringsguide ved at skrive et søgeord i feltet herunder.
Du kan også få hjælp til at sortere dit affald med vores sorteringsapp. Download vores app på App Store - søg på "Affaldsguide Horsens".
Sådan sorterer du dit affald
Affald er fremtidens råstof, og derfor skal vi alle sortere det, vi smider ud.
I Horsens Kommune skal dit skrald sorteres i fem forskellige typer: restaffald, madaffald, papiraffald, emballageaffald og farligt affald.
Nedenunder kan du se, hvad du skal – og ikke må - smide i de forskellige beholdere, og hvordan du håndterer dit affald korrekt.
Du kan også hente en plakat om de forskellige typer affald, som du kan printe ud af hænge op, så det er nemt at sortere korrekt.
Miljøkassen er til dig, som bor i et enfamiliehus
Med miljøkassen kan du nemt komme af med dit miljøfarlige affald og småt elektronikaffald. Miljøkassen er til opbevaring og transport af miljøfarligt affald.
FAQ - Miljøkasser
Nej. Det er besluttet af byrådet, at alle skal have en miljøkasse.
Det gør de også på sigt, men i første omgang er det kun alle enfamiliehuse og sommerhusene, der modtager en miljøkasse. Vi har på nuværende tidspunkt ikke dato på, hvornår lejlighederne modtager en miljøkasse.
Det koster dig ikke noget. Den er en del af husholdningsgebyret, som alle husstande betaler.
De skal fortsat afleveres i kemirummet på en af genbrugspladserne.
Hvis du ikke har modtaget en miljøkasse, kan det være fordi du bor i lejlighed og først kommer på ordningen senere. Bor du i villa, og har du ikke modtaget en miljøkasse, så kontakt os på dagrenovation@horsens.dk eller ring på telefonnummer 76 29 26 92.
Så skal du kontakte os på dagrenovation@horsens.dk eller ringe på telefonnummer 76 29 26 92
Ja, det må du gerne, og der vil du også kunne få en tom kasse med hjem igen. Vi ser dog helst, at din miljøkasse bliver afhentet af skraldemanden for at undgå en øget belastning på genbrugspladsen.
Vi anbefaler, at du bruger fryseposer, og det er et krav, at poserne er helt gennemsigtige og lukkede helt til.
Nej. Skraldemanden kan derved have svært ved at vurdere, hvornår den skal tages med eller ikke tages med. Opbevar den f.eks. i et bryggers eller et skur.
Ja. For på den måde ved folkene på genbrugspladsen, hvordan de skal sortere dit miljøfarlige affald korrekt.
Har skraldemanden ikke taget din miljøkasse med, kan det skyldes flere årsager:
Skraldebilen kan tage et givent antal kasser med pr. rute. Hvis ikke der er plads til flere miljøkasser på skraldebilen, bliver din kasse taget med næste gang, du får hentet affald.
Det kan også være, at din adresselabel ikke er udfyldt. Sørg for, at adressen tydeligt kan læses.
Der skal være låg på miljøkassen, og låget skal sidde ordentligt fast.
Miljøkassen må ikke være overfyldt eller veje mere end de tilladte 4 kg.
Uanset hvilket faresymbol dit miljøfarlige affald har, skal du putte det i miljøkassen. Faresymbolerne har ændret sig med tiden.
Miljøkasserne skal kunne lukkes forsvarligt, så det er sikkert for skraldemændene at håndtere dem, og så børn ikke så nemt kan åbne dem. Du åbner kassen ved at presse på låget med begge håndflader. Tag fat i den side, hvor du kan få fat i flapperne og vip låget op.
Dåsen med flødeskum, hårlak eller spraymaling – alle spraydåser står under tryk, og det betyder, at de kan eksplodere, hvis de bliver brændt af. Derfor indsamler vi de tomme spraydåser som miljøfarligt affald, så de kan blive tømt under forsvarlige forhold – og metallet fra dåsen kan blive brugt igen.
Mere end halvdelen af et batteris vægt er faktisk værdifulde råstoffer som går tabt, hvis de forbrænder sammen med dit restaffald. Der kan de afgive miljøskadelige stoffer, hvis ikke de bliver håndteret korrekt.
Din fjernbetjening, dit lysende legetøj og din mobiltelefon kan indeholde miljøskadelige stoffer i form af tungmetaller som kadmium og kviksølv, og det er derfor vigtigt, at de bliver miljørigtigt behandlet. Alle de små elektroniske genstande kan også indeholde værdifulde metaller som guld, sølv og kobber, som kan genanvendes, hvis det indsamles korrekt.
Hvis du har medicin- eller klinisk risikoaffald må du IKKE komme det i din miljøkasse. I stedet kan du aflevere det i kemirummet på en af genbrugspladserne.
Fremtidens affaldsløsninger: Ressourceplan 2019-2030
Genbrug mere, brænd mindre, tænk cirkulært!
Dette er vores tre klare målsætninger og grundidéerne i vores såkaldte ressourceplan.
Ressourceplan 2019-2030 er vores plan for, hvordan vi skal håndtere affald i kommunen. Planen skaber derudover et overblik over forventede fremtidige affaldsmængder.
Helt grundlæggende gælder det, at vi med planen sætter fokus på affaldet som en ressource.
Læs vores Ressourceplan 2019-2030 på vores hjemmeside sektorplaner.horsens.dk.
Team Dagrenovation
Telefontider
Mandag - onsdag
9:00-15:00
Torsdag
9:00-17:00
Fredag
9:00-13:00
Lukket: 1. maj, 2. pinsedag, 5. juni, fredagen efter Kristi Himmelfartsdag og mellem jul og nytår.
Telefon:
76 29 26 92
E-mail: dagrenovation@horsens.dk