Har du svært ved at huske, hvad der bliver aftalt, eller har du svært ved at formulere dig på skrift eller mundtligt? Så kan det give ro at have en anden til at hjælpe dig.
Under hele dit forløb i jobcentret har du mulighed for at have en person med til dine møder. Det kaldes en bisidder. Du har også mulighed for at lade en anden person repræsentere dig til møder og ved din generelle kontakt med jobcentret. Det kaldes en partsrepræsentant.
Hvad er en bisidder?
En bisidder er dine ”ekstra øjne og ører”. Det er en person, som kan vejlede og støtte dig under behandlingen af din sag og - efter aftale med dig - deltage i samtaler med din rådgiver i jobcentret.
Bisidderens rolle er primært at lytte. Bisidderen kan ikke handle, drøfte eller stille spørgsmål på dine vegne. Det er vigtigt, at både du og din bisidder er bevidste om bisidderens rolle inden mødet med jobcentret. Hvis du ønsker det, kan din bisidder supplere dig, men din bisidder kan ikke føre samtalen.
Du vælger selv din bisidder. Det kan f.eks. være en ven, et familiemedlem eller en repræsentant fra din fagforening, relevant patientforening eller interesseorganisation, som f.eks. Sind, Kræftens Bekæmpelse eller Dansk Flygtningehjælp.
Selvom du har en bisidder, er det forsat dig:
- der modtager mødeindkaldelser, afgørelser og andre breve
- der indgås aftaler med
- al skriftligt og mundtlig korrespondance sker med.
Det er en god idé at informere jobcentret på forhånd, hvis du ønsker at medbringe en bisidder til samtalen.
Hvis du ønsker, at din bisidder skal spille en mere aktiv rolle, skal du vælge en partsrepræsentant.
Hvad er en partsrepræsentant?
En partsrepræsentant er en person, som varetager dine interesser og handler på vegne af dig i dit samarbejde med jobcentret.
Du vælger selv din partsrepræsentant. Det kan f.eks. være en advokat, en privat konsulent, en revisor, din fagforening eller en anden person, som du giver fuldmagt til at repræsentere dig.
En partsrepræsentant overtager dine rettigheder efter forvaltningsloven. Det betyder, at det er partsrepræsentanten, som:
- skal have besked om de enkelte dele af sagsbehandlingen
- skal partshøres i sagen
- uopfordret kan komme med en udtalelse i sagen
- skal have afgørelser og andre breve tilsendt
- kan klage over afgørelser på dine vegne
- kan repræsentere dig uden din tilstedeværelse.
Har du spørgsmål, kommentarer eller andet til din sag, skal du gå til partsrepræsentanten. Det er nemlig partsrepræsentanten, der har ansvaret for at kommunikere med jobcentret.
Alle breve, oplysninger, spørgsmål osv. sendes kun til partsrepræsentanten. Det er derfor vigtigt, at du er i løbende kontakt med partsrepræsentanten.
Du skal tage stilling til, om partsrepræsentanten skal varetage alle eller kun dele af dine interesser i sagen. Du skal dog være opmærksom på, at når det er lovbestemt eller af anden årsag nødvendigt, skal du medvirke personligt ved sagens behandling.
Når du vælger at lade dig repræsentere af en partsrepræsentant, skal du udfylde en fuldmagt. Heri har du mulighed for at præcisere, hvorvidt din partsrepræsentant skal varetage hele din sag eller kun dele heraf. Du har altid mulighed for at trække din fuldmagt tilbag
Mere info
Du kan finde flere oplysninger i Forvaltningsloven §8.
Du er også velkommen til at kontakte jobcentret på telefon: 76 29 47 00.