Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Vil du score for vildt? Så har du muligheden nu …

Et nyt digitalt kort viser, hvor der bliver gjort en indsats for en vildere natur i Horsens Kommune. Scor dit areal på kortet og se, om du er vild, vildere eller vildest

04. nov. 2021

Indhold

    På et nyt digitalt kort kan horsensianerne nu teste og registrere, hvor vilde med biodiversitet de er. Foto: Hanne Nielsen 

    Vil du finde ud af, hvor vild du er og bidrage til at vise, hvor vild hele Horsens Kommune er? Så skal du klikke dig ind på det nye digitale kort, Horsens Kommune nu har lanceret for at vise, hvem der er vild, vildere og vildest inden for biodiversitet.

    Kortet ligger på vildmedhorsens.dk/Scor, og her kan borgere, virksomheder og foreninger plotte ind, hvad de har gjort for at værne om og skabe bedre forhold for biodiversiteten. Afhængig af det enkelte projekt får man en score, som enten er vild, vildere eller vildest.

    - Vi vil rigtig gerne have så mange som muligt til at gå ind på kortet og registrere deres biodiversitets-aktiviteter. Vi vil visuelt gerne vise, hvor der er gang i alle de fine biodiversitets-tiltag, vi ved, der bliver arbejdet med - og dermed forhåbentlig inspirere endnu flere til at kaste sig ud i det. Samtidig deltager vi jo i konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune, og her bliver vi målt på det samlede areal, hvor der bliver lavet biodiversitets-tiltag. Vi når selvfølgelig længst, hvis så mange som muligt gør en indsats - og både små og store tiltag tæller, forklarer Malene Steen Simonsen, projektleder i Horsens Kommune.

    På den nye biodiversitetshjemmeside vildmedhorsens.dk kan man også finde masser af inspiration til, hvad man som borger, virksomhed eller forening kan gøre for at komme i gang med egne projekter til gavn for biodiversiteten. Når man har registreret sit areal, kan man som haveejer hente et klistermærke på det lokale bibliotek eller hos borgerservice. Hvis man er en forening eller en virksomhed og aktivt arbejder med biodiversitetstiltag, kan man sågar få et større skilt til at synliggøre, at man er vild med Horsens.

    11 ambassadører klar til at hjælpe

    Har man brug for vejledning, er der masser af hjælp at hente. Tidligere på året efterlyste Horsens Kommune horsensianere, som vil være frivillige ambassadører for biodiversitet.

    - Vi har fået rigtig mange henvendelser og har fundet 11 ildsjæle, som brænder for biodiversitet, og som alle selv har haft fingrene i vilde projekter. Vi har haft alle ambassadørerne samlet, så de er blevet klædt ekstra godt på til at give viden og deres egne erfaringer videre til andre, der gerne vil i gang og gøre en forskel. Ambassadørerne står klar til at hjælpe, hvis man som borger eller virksomhed har brug for hjælp til at komme i gang, forklarer Malene Steen Simonsen.

    Èn af ambassadørerne er Lone Krarup, som bor i et parcelhuskvarter i Horsens. Hun kontaktede Horsens Kommune, fordi hun er varm fortaler for at sikre mere biodiversitet og gerne vil dele ud af sin praktiske erfaring fra sin egen have.

    - Jeg har f.eks. lavet vilde blomsterbede med hjemmehørende blomsterarter og lader kompost-affaldet blive i haven i stedet for at køre det væk. Til sommer vil jeg eksperimentere med et område af græsplænen, som ikke skal slås. For mig handler det om at prøve forskellige ting af og se, hvilken effekt det har. Der skal stadig være plads til mine roser og hortensiaer, men man kan sagtens lave en mangfoldig og varieret have, som giver insekterne bedre vilkår, samtidig med man får et grønt åndehul og et rart sted at være, siger Lone Krarup.

    På vildmedhorsens.dk/Bioambassadoer kan man finde kontaktoplysninger på de forskellige ambassadører samt information om, i hvilket lokalområde de bor, og hvilke erfaringer de har.

    Malene samler alle de vilde tråde

    Selvom bladene er faldet af træerne, og det nogle dage er gråt og koldt, er der stadig fuldt fokus på biodiversitet både på rådhusets gange - og naturligvis i høj grad uden for rådhuset, hvor Malene Steen Simonsen og hendes kolleger rådgiver og vejleder alle dem, der gerne vil skabe en mere varieret natur.

    Til at stå i spidsen for det hele og samle alle trådene, er Malene Steen Simonsen blevet ansat som projektleder og samskabelseskonsulent for biodiversitet.

    - Det er simpelthen så fedt at arbejde med biodiversitet, fordi det både gavner de vilde dyr og planter, og samtidig kan vi bruge biodiversiteten til at skabe grønne oplevelser og styrke fællesskaberne rundt omkring i kommunen. Biodiversitetstiltag kan samle grundejere, medlemmer i foreninger eller boligforeninger om sjove aktiviteter, hvor alle - små som store - kan være med. Så det giver rigtig god mening, at vi alle bliver klogere - og ikke mindst handler på det her område, siger Malene Steen Simonsen.

    Også i de mørkere måneder kan man hjælpe biodiversiteten på vej.

    - Efteråret og vinteren kan f.eks. bruges på at lave kvashegn af nedfaldne blade og grene i haven, eller man kan bygge et insekthotel, så insekterne har et sted, de kan overvintre. Det er også nu, der måske er mere tid til at sætte sig ned og planlægge, hvordan man vil arbejde med biodiversitet i sin have, på sit fællesareal eller omkring sin virksomhed, når foråret igen kommer, fortæller Malene Steen Simonsen.

    Vedhæftede filer

    vildmedhorsens.dk/Scorvildmedhorsens.dkvildmedhorsens.dk/BioambassadoerBiodiversitet Hanne Nielsen.jpgMalene Steen Simonsen.jpg