Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Solceller på dagsordenen – og på kommunale tage i Horsens

I Horsens Kommune har Bæredygtigheds-, Natur- og Klimaudvalget tirsdag aften besluttet at bane vejen for mere lokal grøn energiproduktion: Det politiske udvalg ønsker at sætte gang i et projekt, som skal gøre det muligt at etablere solceller på udvalgte kommunale bygningers tage. Initiativet er endnu et skridt i kommunens arbejde for at reducere udledningen af CO2.

09. apr. 2025

Indhold

    Forventningen i Horsens Kommune er, at der vil være etableret fem solcelleanlæg på kommnunale tage i løbet af 2026. Foto: Colourbox

    Et af de helt store skridt på vejen mod en CO2-neutral Horsens Kommune er at styrke indsatserne inden for energi og energioptimering. Som Horsens Byråd tidligere har meldt ud, skal der turbo på den grønne energiforsyning. Bæredygtigheds-, Natur- og Klimaudvalget har netop besluttet, at Horsens Kommune derfor skal arbejde for at etablere et energiselskab. Selskabet skal producere vedvarende energi til de udvalgte bygninger, som får etableret solcelleanlæggene.

    I første omgang er ønsket, at der skal etableres solceller på fem institutioner med mulighed for, at det første anlæg allerede kan blive en realitet inden årets udgang. Udvalgsformand Rikke Christensen ser frem til, at der kan findes en løsning, så det store potentiale for solceller på tagene kan blive udnyttet:

    - Det giver simpelthen så god mening at bruge vores bygninger til at producere grøn strøm. Vi har store tagflader, og vi skal som kommune vise vejen frem i det fælles ansvar, vi har for at mindske vores klimaaftryk, siger Rikke Christensen.

    I dag udgør energiforbruget inden for Horsens Kommunes geografiske område omtrent 36 % af kommunens samlede CO2-udledning. Der er derfor meget at hente ved at skrue op for omstillingen til vedvarende energiforsyning.

    En årlig CO2-besparelse på 46 ton

    Det oplæg, som udvalget har valgt at gå videre med, involverer etablering af solcelleanlæg på henholdsvis Bankagerskolen, Horsens Rådhus, Dagnæsskolen, Nim Børnehus og Vestbyens børnehave og vuggestue. De fem bygninger er alle dimensioneret til at kunne bære et solcelleanlæg. Beregninger viser, at fem solcelleanlæg på disse bygninger tilsammen vil kunne producere ca. 380.000 kWh grøn strøm om året. Det giver en årlig CO2-reduktion på ca. 46 ton.

    Det svarer cirka til den mængde CO2, som den gennemsnitlige kørsel i 25 diesel-/benzinbiler sammenlagt udleder hvert år. Sammenligningen er baseret på tal fra kommunens seneste klimaregnskab.

    Et benspænd i lovgivningen

    Opsætning af solceller på kommunale tage er ikke helt så ligetil, som man kunne tro. Regler om, at elproduktionen skal ske på kommercielle vilkår, er grunden til, at Horsens Kommune nu satser på en model, hvor man etablerer et selskab, der skal drive solcelleanlæggene på markedsvilkår.

    - Det er selvfølgelig lidt af et benspænd, at vi som kommune ikke bare kan sætte noget, der kan virke som en åbenlyst god ide, i gang. Jeg lytter mig også til, at det blandt andet er derfor, at udrulning af solceller på de kommunale tage rundt omkring i Danmark går meget langsomt - selv om potentialet er meget stort, konstaterer Rikke Christensen.

    Indtil nu har kun fem af Danmarks kommuner etableret sådanne solcelleselskaber for at kunne producere solcelleenergi til eget forbrug. Af de fem har kun to af kommunerne på nuværende tidspunkt fået etableret solcelleanlæg. Horsens Kommune håber på at kunne blive den næste i rækken - og regner med at alle fem solcelleanlæg allerede vil være i drift i løbet af næste år.

    Den endelige business-case på et kommunalt solcelleselskab i Horsens skal desuden omkring kommunens Økonomi- og Erhvervsudvalg, inden man i byrådet skal tage endelig beslutning om modellen med stiftelse af et kommunalt energiselskab.

    Viser vejen frem

    Ifølge kommunens klimaplan er målsætningen, at mindst 10 % af hele kommunens strømforbrug skal være dækket af lokalt produceret vedvarende energi i 2030. Det omfatter kommunen som geografisk område. I dag er det tal på cirka 5 %.

    Horsens Kommune vil med dette projekt gerne vise vejen frem og måske inspirere private virksomheder til at tænke i samme retning. I kommunen er der allerede rigtig gode eksempler på virksomheder, der etablerer solceller på deres tage med stor effekt - og potentialet er større endnu.