Se planen: Sådan kommer den store første etape af Højballe Skov til at forvandle landskabet
Der var stor interesse, da de tre samarbejdspartnere Naturstyrelsen, Horsens Kommune og Samn Forsyning søndag præsenterede den endelige plan for plantningen af første etape af Højballe Skov. Skovrejsningen skal først og fremmest beskytte de vigtige grundvandsmagasiner i området og skal samtidig gavne naturen, klimaet og friluftslivet.
)
Søndag den 18. maj 2025 havde alle interesserede mulighed for at gå en tur ad et slået spor i kornmarken svarende til en af stierne, der vil blive en anlagt i Højballe Skov. Foto: Naturstyrelsen.
Naturstyrelsen ser altid frem til skovrejsningsprojekter, men dette er dog noget helt særligt. Søren Hald, skovrider i Naturstyrelsen Søhøjlandet, er begejstret for samarbejdet med lodsejerne i projektområdet:
- Den store tilslutning blandt lodsejerne betyder, at første etape af Højballe Skov bliver hele 191 hektar - dermed er det den største sammenhængende enkeltetape, Naturstyrelsen har plantet i mere end ti år, siger Søren Hald. På sigt kan området vokse til op mod 400 hektar.
Planen viser, at skovlandskabet rummer en række forskellige naturelementer fra tæt skov, våde og lysåbne naturarealer og frugtlund, samtidig med at landskabet åbnes op for nye rekreative muligheder. Selv om skoven først plantes næste år, kan man allerede nu besøge området og se og læse om den kommende skov.
Planen over første etape er præsenteret på et nyt skilt ved vandboringen nær vejkrydset Højballevej-Vandmøllevej. Foto: Naturstyrelsen.
Skoven passer på drikkevandet
Andreas Boesen, bestyrelsesformand i Samn Forsyning, pointerede i sin tale, at vi ofte først opdager værdien af vores rene drikkevand, når vi er steder, hvor det ikke er en selvfølge:
- De fleste af os har prøvet at være et sted, hvor man ikke kan drikke vandet fra hanen - eller hvor det smager kraftigt af klor. Det får én til at sætte pris på, hvad vi har herhjemme. At vi kan hente rent grundvand op og forvandle det til noget af verdens bedste drikkevand, er en gave. Med Højballe Skov tager vi ansvar for, at det også er muligt for vores børn og børnebørn, sagde han.
Samn Forsyning bød på frisktappet grundvand fra drikkevandsboringen på stedet. Råvandet vakte genkendelse hos mange af de besøgende. Flere fortalte, at smagen mindede dem om barndommens besøg hos bedsteforældre med egen boring på landet. På den varme forårsdag blev råvandet dog ikke kun smagt, men også drukket med velbehag - mange fyldte flasken op for at slukke tørsten, inden turen gik videre i det kommende skovområde.
Drikkevandsboringen i skoven blev åbnet til "fri bar". Foto: Horsens Kommune.
På tur i fremtidens skov
I dagens anledning var der slået et spor i kornmarken nøjagtig der, hvor der med skoven anlægges en sti. De fremmødte fik dermed mulighed for at gå en tur i fremtidens skov og opleve et af de nye udsigtspunkter, der bliver tilgængelige i det kommende skovlandskab. I frugtlunden er der etableret et egentligt spor, som allerede er klart.
- Det glæder mig, at man nu kan fornemme, hvordan området forvandles. Allerede nu kan man gå tur i den eksisterende frugtlund, som kommer til at vokse sammen med fremtidens skov. Med den store første etape af skoven, som plantes næste forår, skaber vi adgang til endnu mere natur og helt ny tilgængelighed i landskabet. Skov- og naturområdet skaber fantastiske muligheder for både naturen og friluftslivet - helt tæt på blandt andet Gedved, Egebjerg og Nørrestrand, siger borgmester i Horsens Kommune Peter Sørensen, som selv havde fornøjelsen af at cykle ud til forårseventet.
De fremmødte fik tilbudt at tage et af den kommende skovs nye egetræer med sig hjem, med opfordring til at passe det og komme igen næste forår og plante det ved siden af resten af de ca. 300.000 nye skovtræer.
"Jeg vil være en del af Højballe Skov, når jeg bliver stor!". Søndagens gæster havde mulighed for at tage et lille egetræ med hjem, indtil træerne skal plantes i 2026. Foto: Horsens Kommune.
Event2025.JPGGrundvandsbaren er åben.jpg
Mange fremmødte.JPG
NST viser planen.jpg
Højballe Skov_kort_høj_opløsning.jpg