Ombygningen af Horsens’ gamle gymnasium til specialskole tager form med klimaet for øje
Det tidligere gymnasium er i gang med en omfattende transformation. Nu står det første klasselokale klar i dét, der bliver specialskolen Lundagers nye rammer. Ombygningen har et stort fokus på både de elever, der flytter ind og på klimaet.
Mandag d. 27. januar blev det foreløbige arbejde på Højen 1 fejret med en rundvisning på byggepladsen og et kig ind i et af Lundagerskolens kommende klasselokaler.
Et klasselokale, som på mange måder ligner sig selv fra gymnasiets tid - og så alligevel ikke.
Under ombygningen er, og har det været, vigtigt at genanvende så mange materialer som muligt for at mindske klimaaftrykket, og derfor er rammerne også de samme som dem, der blev opført for 45 år siden.
Alligevel er udtrykket et andet, fordi man under ombygningen har arbejdet med at skabe flere mindre rum på skolen for at favne de nye elevers behov - blandt andet ved at opføre flere vægge. I klasselokalerne betyder det, at der nu er både garderobe og et pauserum, som giver de elever, der har behov for det, mulighed for at trække sig og finde ro i løbet af skoledagen.
At Lundagerskolens elever snart kan tage de nye og bedre rammer i brug, glæder borgmester, Peter Sørensen.
- Vi arbejder hele tiden for at skabe de bedst mulige rammer for eleverne i vores specialklasser - nogle, der giver plads til både fællesskabet og elevernes individuelle behov. På Højen bliver der arbejdet meget med netop dét - ovenikøbet i et historisk og klimavenligt byggeri. Jeg vil gerne sende en stor tak til skolebestyrelsen, elevrådet, ledelsen og personalet for at gå aktivt og helhjertet ind i ombygningen, og være med til at gøre en god skole endnu bedre.
Genbrug af eksisterende bygning sikrer lavt klimaaftryk
Fordi man i ombygningen har bevaret de eksisterende rammer i stedet for at bygge nyt, er klimaaftrykket markant lavere end ved et gennemsnitligt byggeri.
Faktisk har ombygningen - på nuværende tidspunkt - et klimaaftryk på blot end tredjedel af dét, der er kravet til nybyg i dag.
Listen af genbrugte materialer er da også lang. Den tæller alt fra tegl til ventilationsanlæg og gammelt inventar, som er blevet upcyclet. De materialer, som ikke har kunnet genanvendes på skolen, er i stedet blevet sendt videre til andre lokale institutioner - heriblandt Kulturstationen og Gedved Skole.
Fokus på trivsel og indeklima
Mens enkelte ventilationsanlæg på Højen genbruges, kommer også nye til. De skal sikre et godt indeklima på skolen, som samlet set vil have plads til cirka 200 elever, når gymnasiet er færdigombygget.
Derudover bliver der arbejdet med både farverne og lyset på skolen, fordi også dét har stor betydning for indeklimaet og elevernes trivsel.
I det hele taget bliver rammerne skabt med omtanke for børnenes behov. Både i klasselokalerne og fællesarealerne gøres der plads til, at eleverne kan være sammen på forskellige måder, men også at man kan trække sig fra fællesskabet for en stund. Det samme gælder for udeområdet, hvor der laves små, nære gårdmiljøer, der kan bruges til både motorikøvelser og pausestunder.
Første del af ombygningen - også kaldet fase 1 - ventes at stå færdig til sommer, hvorefter Lundagerskolen - og de elever, der i dag har deres daglige gang på Lundagerskolens matrikel i Lund - kan tage bygningen på Højen i brug. Næste fase ventes at gå i gang i løbet af 2026, inden ombygningen - efter planen - skal stå færdig i 2028.
Ombygningen, som giver både bedre og mere plads til Lundagerskolens elever, giver samtidig mulighed for, at Lundskolen kan udvides.
Højen-3.jpgHøjen-6.jpg
Højen-5.jpg