Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Ny læsefestival vender tilbage: Vil skabe flere læsefællesskaber for børn og unge

I 2023 afholdt Horsens Kommunes Biblioteker for første gang læsefestivalen LÆS!, hvor mere end 1600 børn og deres voksne deltog. Nu vender festivalen tilbage med et endnu større program støttet af Insero Horsens.

29. maj 2024

Indhold

  • Læs op

  Hvis vi skal tro statistikkerne, står det skidt til med børn og unges læsning. Men i Horsens Kommune er der stor opbakning til at styrke læseglæden hos børn og unge.

  I 2023 blev den allerførste LÆS! festival afsluttet med flotte deltagertal, og her kunne gæsterne møde nogle af de helt store navne inden for dansk børnelitteratur, som fx Thomas Brunstrøm, forfatter til Sallys far-bøgerne og Anne Sofie Hammer, der står bag de populære bøger Villads fra Valby og Mig og Mille.

  Nu vender festivalen tilbage med et endnu større program for børn og familier.

  Fællesskab som nøglen til læseglæde

  Læsning kan ofte føles som en ensom affære, men til LÆS! 2024 er missionen at skabe flere læsefællesskaber for børn og unge, hvor man kan mødes og dele sine interesser med andre.

  - I år vil vi gerne sætte ekstra meget fokus på, at læsning ikke kun er gode læseoplevelser eller en vej til viden. Den kan også være med til at skabe relationer, hvor man mødes med andre og leger eller er fælles om det, der interesserer én," siger Miriam Yamil, der er formidler og projektleder på LÆS!

  Programmet for LÆS! 2024 vil derfor sprudle af aktiviteter, hvor børn kan mødes om boguniverser, der omhandler alt lige fra youtubere og dinosaurer til magi og onde katte. Festivalen byder bl.a. på en familieaften med fællesspisning og forfatterbesøg af Sophie Souid og Thomas Hjorthaab, der står bag den prisvindende tegneserie Møgmis. Der vil også være en særlig "Book Night" for unge med bogquiz, bogpræmier og forfattermøde, og så gæster YouTube-stjernerne Robin Dekker Madsen og Samrita Kaur biblioteket og fortæller om de populære RobinSamse bøger, hvori de selv er hovedpersoner.

  - Det taler ind i en større tendens vi har set nationalt, hvor flere gerne vil mødes i læseklubber eller lignende fællesskaber omkring litteraturen. Det er netop det, en festival som LÆS! kan give mulighed for. At vi kan mødes om de bøger eller emner, der interesserer os, og fejre læseglæden sammen," siger biblioteksleder Claus Hagstrøm.

  Mere for familier med lokal håndsrækning

  Det er ikke kun de pæne deltagertal fra børn, skoler og familier, der har gjort, at festivalen vender tilbage i år. Det ekstra store fritidsprogram med fællesskabende aktiviteter for børn og familier er i 2024 muliggjort med støtte fra Insero Horsens.

  - LÆS! festivalen bidrager til at styrke læsekultur og nysgerrighed på litteratur gennem en række aktiviteter, der også er med til at give børn og unge gode kulturoplevelser. Hos Insero er vi glade for at støtte op om fritidsaktiviteterne i festivalen, der spiller en vigtig rolle i at forbinde børn og familier gennem den fælles glæde ved læsning. Ved at fremme læsefællesskaber investerer vi ikke kun i børnenes uddannelse, men også i at styrke det kulturelle og sociale sammenhold i Horsens," siger Erik Borum, adm. direktør hos Insero.

  LÆS! finder sted fra d. 30. september til 20. oktober 2024 og indeholder både et fritidsprogram og et åbent program for kommunens skoler. Festivalen skydes i gang med en temadag om børns læsning for fagprofessionelle.

  Du kan læse mere om festivalen på https://horsensbibliotek.dk/section/laes.

  Kontaktinformation

  Biblioteksleder Claus Hagstrøm Hansen, clhh@horsens.dk, 24634155.
   
  Kultur- og læselystformidler Miriam Yasmin Tarp Yamil, myty@horsens.dk, 21162835.