Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Nye stenrev på vej i Horsens Fjord: 500 tons sten bliver lagt ud for at skabe mere liv og biodiversitet

500 tons sten er på vej mod havbunden i Horsens Fjord. De mange sten skal skabe nye leve- og gemmesteder for fisk, skaldyr og tangplanter i fjorden. Udlægningen af sten starter d. 3. oktober kl. 12 og strækker sig over en uge.

27. sep. 2024

Indhold

    • Læs op

    Cirka 40.000 kvadratmeter bar sandbund bliver i næste uge dækket af store sten, som tang og muslinger kan fæstne sig på, og som fisk og krebsdyr kan leve og skjule sig ved. 

    Stenene er afgørende for livet i fjorden
    Horsens Fjord husede tidligere store sten i tonsvis, men de er op igennem 1900-tallet blevet fisket op og brugt i forbindelse med byggerier af bl.a. havnemoler og kystsikringsanlæg. Nu skal stenene dog tilbage - de er nemlig afgørende for livet i fjorden.
     

    - Det er fantastisk, at vi nu får flere områder med sten i Horsens Fjord. Stenene er vigtige, fordi de gør det muligt for tang og muslinger at sætte sig. Tangskovene fungerer som spise- og skjulested for fisk og yngel, mens muslingerne filtrerer vandet og gør det klarere. Det gør, at sollyset nemmere kan trænge ned til tangplanterne og ålegræsset, hvilket forbedrer deres vækstbetingelser. Der er altså tale om et selvforstærkende økosystem, siger mangeårig frivillig, Jan Karnøe, som har været med til at drive projektet.
     

    Løvbjerg- og landbrugsdonationer gør det muligt
    Løvbjerg Fonden offentliggjorde tidligere på året en donation på 400.000 kr., som skulle gå til netop de kommende stenrev i Horsens Fjord.

    500 tons sten er siden blevet samlet ind og doneret af de tre lokale landbrug i Horsens Kommune, Serridslevgård, Go-gris og Strandholt.
     

    Foruden støtten fra Løvbjerg Fonden og landbruget sker udlægningen af sten i et samarbejde mellem frivillige kræfter, Horsens Kommune og Horsens Havn, som lægger kaj til stenene.
     

    Stenene spredes seks forskellige steder
    Stenene fordeles på i alt seks felter og lægges ud på vanddybder fra 1,5 til 4 meters dybde. De kommer til at fordele sig over et samlet areal på cirka 4,2 hektar.
     

    De seks stenfelter bliver placeret ved Brakøre, Husodde Strand, Boller Mole, Store Fiskbæk, Lille Fiskbæk og Klokkedal Å. Ved Husodde Strand og Boller Mole er der tale om såkaldte dykkerrev, mens de øvrige er smoltrev. Mens alle felterne har til formål at styrke biodiversiteten i fjorden, skal de to dykkerrev altså også give mulighed for at dykkere på sigt får nogle gode kystnære oplevelser.
     

    - Det glæder mig meget, at vi nu kan lægge flere sten i fjorden. Det er et vigtigt skridt i vores bestræbelser på at styrke biodiversiteten i fjorden og sikre, at den også i fremtiden vil være attraktiv at bruge for de borgere, som nyder at komme ved vandet, siger Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune.
     

    Pressen er velkommen til at deltage i stenudlægningen torsdag d. 3. oktober kl. 12. Af praktiske hensyn skal tilmelding ske via kkg@horsens.dk senest d. 30. september. Stenudlægningen foregår fra en pram, men politikere, presse og øvrige gæster sejles ud med en følgebåd. Arrangementet ventes at vare cirka halvanden time i alt.

    Program for dagen*

    Kl. 12.00: Mødes ved Toldboden 1 på Horsens Havn

    Kl. 12.10: Afgang fra havnen

    Kl. 12.35: Ankomst ved stenfelt

    Kl. 13.05: Retur mod havnen

    Kl. 13.30: Ankomst ved havnen

    * Angivet i cirka-tidspunkter