Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Nu skal alle haveejere smide sprøjtemidlerne på porten

Horsens Kommune sætter fokus på at beskytte drikkevandet ved at skyde en drikkevandskampagne i gang på Vandets Dag.

20. mar. 2019

Indhold

    Den 22. marts er for mange en helt almindelig dato, men hvad de færreste måske ved, så er det også datoen for Vandets Dag - dagen hvor man sætter fokus på drikkevandet i hele verden. Og i år hopper Horsens Kommune sammen med Lund Vandværk med på vognen ved at skyde en drikkevandskampagne i gang på selve dagen. Drikkevandskampagnen er noget, som glæder formandskabet for Plan- og Miljøudvalget:

    - Jeg er glad for, at der bliver skabt fokus på vores rene drikkevand i kommunen, for det er ikke en selvfølge, at vi har rent vand at drikke. Det er noget, man er nødt til at gøre en aktiv indsats for at passe på, siger udvalgsformanden for Plan- og Miljøudvalget Martin Ravn.

    - Det er derfor vigtigt, at vi skaber fokus på, at drikkevandet ligger lige under vores fødder, og at vi bor og lever oven på det. På den måde håber vi, at folk vil stoppe med at bruge sprøjtemidler, når de skal i haven. I værste fald kommer det til at gå ud over dem selv og de kommende generationer, hvis det skidt ender i drikkevandet, siger næstformand for Plan- og Miljøudvalget, Niels Peter Bøgballe.

    Og det er netop det budskab, som kampagnen sætter fokus på. Som et led i kampagnen har Horsens Kommune opsat skilte i hele kommunen på nogle af de områder, hvor drikkevandet ligger. Det er for at gøre folk opmærksom på, at drikkevandet ligger mange forskellige steder, som folk måske ikke er klar over. Det betyder dog ikke, at drikkevandet kun ligger i de områder.

    Én dråbe sprøjtegift kan gøre kæmpe skade

    Der skal ikke mere end én dråbe aktivt sprøjtegift, som når ned til drikkevandet, for at gøre 10 millioner liter drikkevand ubrugeligt. Rester af sprøjtemidler kan nemlig sive ned til drikkevandet, og det er især, hvis man sprøjter på sten og fliser, overdoserer eller ved et uheld får spildt noget sprøjtegift på jorden.

    - Jeg synes, at det er uhyggeligt, at der ikke skal mere end én dråbe til at ødelægge så meget rent drikkevand, og den eneste måde vi undgår det på, er ved helt at undgå brug af sprøjtemidler, siger Niels Peter Bøgballe

    Martin Ravn er enig og tilføjer:

    - Hvis man derfor gerne vil gøre en forskel for drikkevandet og miljøet, er man nødt til at starte med sig selv og finde ud af, hvilke ting man kan selv kan gøre for at hjælpe i den rigtige retning i stedet for kun at pege fingre af landbruget eller politikerne. At stoppe med at bruge sprøjtemidler er jo en helt oplagt og konkret ting, man kan gøre.

    Et farvel til sprøjtemidler betyder ikke goddag til ukrudt

    Der findes mange miljøvenlige alternativer til sprøjteflasken, så haven behøver ikke at drukne i ukrudt, fordi man dropper sprøjtemidlerne.

    - Mange ved ikke, at man kan bruge kogende vand direkte på ukrudtsplanten. Det svarer til at bruge en gasbrænder, hvor planten fordamper sig selv. Man kan også fjerne ukrudtet efter regnvejr, for på det tidspunkt er rødderne løse, siger Villy Truelsen fra Lund Vandværk.

    Han tilføjer:

    - Som vandværk er vi jo meget interesserede i, at folk ikke bruger nogen former for sprøjtemidler. Det vil være så ærgerligt, hvis vi skulle lukke, fordi vandet blev forurenet. Vi håber derfor, at kampagnen kan skabe opmærksomhed på området, og at folk har lyst til at komme til vores åbent hus, siger Villy Truelsen.

    Lund Vandværk holder åbent hus for alle drikkevandsinteresserede fredag den 22. marts fra kl. 15:00-17:00. Her har man mulighed for at få en rundvisning og høre om vandets vej frem til folks vandhaner.