Nu er det blevet seniorernes tur til at gå i fællesskab
Gå-fællesskaber har fået borgere i Horsens Kommune til at snøre gå-skoene som aldrig før. Fællesskaberne er drevet af frivillige gå-værter og nu er turen kommet til kommunens åbne aktivitetscentre.
Der findes allerede 18 gå-fællesskaber i Horsens Kommune. Gå-fællesskaberne drives af frivillige gå-værter, som selv planlægger turene og samler deltagerne. De positive erfaringer fra gå-fællesskaberne betyder, at turen nu er kommet til kommunens aktivitetscentre, hvor brugerne er seniorer og førtidspensionister.
Susanne Rystok, daglig leder af de Åbne Aktivitetscentre udtaler.
- Jeg tror, de fleste kender den gode fornemmelse i krop og hoved efter en gåtur. Med gå-fællesskaber får gåturene en ekstra dimension, da de også skaber samvær og nærhed i lokalsamfundene. De positive erfaringer vi har fået fra gå-fællesskaberne i Horsens Kommune, mener vi kan overføres til aktivitetscentrene, så centrenes brugere får muligheden for at nyde godt af alle fordelene ved at gå tur og samtidig få et fællesskab med andre.
Valget af gå-fællesskaber som aktivitet er ikke tilfældigt. Gang hitter over hele landet og gå-fællesskaber skyder op flere og flere steder. Gåture kræver nemlig ikke nogen væsentlige forudsætninger og samtidig gør gang noget godt for vores velbefindende.
Gang fremmer sundheden
Gang er en sund måde at være aktiv på. Man styrker både krop og sind og ved regelmæssige gåture bliver musklerne styrket og konditionen forbedres. Der er også meget, der peger på, at man bliver gladere af at gå og at gang er godt mod stress og depression.
Men trods gode intentioner kan det være svært at komme ud at gå en tur i det daglige. Erfaringer viser, at det hjælper, hvis man har aftaler om at bevæge sig med andre. For en gåtur kræver faktisk ikke andet end en person, der tager initiativet og opfordrer alle til at gå med. Netop det er gå-værternes vigtigste rolle og har vist sig at være en ganske effektiv måde at få flere til at gå med.
- Erfaringerne her fra Horsens Kommune og andre steder viser, at mange har glæde af at gå sammen med andre og at gå-fællesskaberne betyder noget for både den fysiske og mentale sundhed hos deltagerne. Derfor synes vi det er oplagt at få brugerne af aktivitetscentrene med. Turene skal naturligvis tilrettes brugerne i tempo og længde, men de vil opleve de samme glæder ved at gå en tur i fællesskab med andre, siger Kirsten Kofoed, konsulent for Bevæg dig for livet - Løb og Gang hos DGI Sydøstjylland.
Aktivitetscentrene søger lige nu frivillige gå-værter, der alle vil blive tilbudt et 3-timers kursus og masser af opbakning i opstartsperioden. Det er Horsens Kommune, DGI Sydøstjylland og Bevæg dig for livet - Løb og Gang, der står bag fællesskaberne, som er en del af Bevæg dig for livet-visionsaftalen mellem Horsens Kommune og idrætsorganisationerne DIF og DGI.
Fakta
· Det er målet at etablere 12 gå-fællesskaber med udgangspunkt i åbne aktivitetscentre i Horsens Kommune.
· Målgruppen er seniorer og førtidspensionister.
· Gå-fællesskaberne skal drives af frivillige gå-værter og bliver forankret i aktivitetscentrene.
· Alle kan blive gå-vært. Eneste krav er, at man kan lide at gå ture og gerne vil dele glæden med andre, og være til rådighed i dagtimerne for en gåtur.
· Gå-værterne bestemmer selv tidspunkt og hvor ofte gåturene skal finde sted
· Alle gå-værter får en grundig introduktion til rollen på 3,0 timer samt gå-værtsbeklædning.
Gå-fællesskaber, der er kommet i gang på aktivitetscentrene
· Præsthøjgården: onsdag i ulige uger kl. 10.30
· Tamdrup - Lund: torsdag kl. 10.00
· Åpark Centeret: torsdag kl. 9.30
· Ceres: onsdag kl. 10.00
· Søndergården: mandag kl. 15.00
· Egebakken - Egebjerg: mandag kl. 10.00
Aktivitetscentrene søger stadig flere frivillige gå-værter. Henvendelse til Kirsten Kofoed, DGI Sydøstjylland, telefon 79 40 44 11.
Foto: Gåture med Anders, fotograf: Anne Marie Malling Eriksen
Billede, Gåture med Anders_Anne Marie Malling Eriksen.jpg