Lokal Trepart Horsens Fjord tager næste skridt: Enighed om kriterier for udpegning af arealer
Den lokale grønne trepart Horsens Fjord har netop lagt sig fast på en række klare principper for udpegningen af de arealer, som på sigt kan omlægges til vådområder, skov eller natur. I denne uge havde treparten mulighed for at drøfte status på arbejdet med Jeppe Bruus, minister for Grøn Trepart, som var på besøg hos treparten i Horsens.
)
Mandag den 5. maj besøgte minister Jeppe Bruus den Lokale Trepart Horsens Fjord for at høre om, hvad trepartsmedlemmerne lægger vægt på, når de skal finde landbrugsarealer, der kan tages ud af drift, og hvordan de lokale lodsejere skal inddrages i arbejdet. Foto: Horsens Kommune.
Den lokale grønne trepart Horsens Fjord er nu nået et vigtigt skridt videre i arbejdet med planen for omlægning af landbrugsarealer, som blandt andet skal sikre mindre kvælstofudledning fra dyrkede arealer til Horses Fjord og Norsminde Fjord. Parterne i treparten, som repræsenterer både kommuner, landbruget, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen, har opnået bred enighed om kriterier for den kommende arealomlægning.
- Vi har haft en rigtig god og konstruktiv dialog i treparten. Stemningen er præget af respekt for alle forskelligheder og viljen til at finde fælles fodslag på tværs af interesser. Med kriterierne har vi nu klart skitseret, hvordan arbejdet skal gribes an. Arealudpegningen kommer blandt andet til at foregå efter et størst-effekt-først-princip, hvor også synergieffekter i de enkelte projekter spiller en rolle i prioriteringen, siger Rikke Christensen, som er formand for den lokale trepart.
Derfor fokuserer treparten lige nu på lavbunds- og vådområdeprojekter i og langs ådale, som har stort potentiale for kvælstofreduktion og binding af CO2.
Naturhensyn, grundvandsbeskyttelse og muligheder for skovrejsning er nogle af de synergieffekter, som treparten også lægger vægt på i de enkelte projekter. Ofte giver lavbunds- og vådområdeprojekter mulighed for netop at skabe store sammenhængende naturområder og bane vejen for mere biodiversitet, hvilket Danmarks Naturfredningsforening ser som et væsentligt kriterium:
- Vi skal arbejde for at skabe store sammenhængende naturområder, som kan udbrede eller forbinde eksisterende natur. Sammenhængende natur er afgørende for plante- og dyrelivet - og en vigtig del af vores indsats er derfor at sikre, at naturen får plads til at brede sig der, hvor naturværdierne allerede er. Dette har vi gjort til en tydelig del af grundlaget for vores arealudpegninger, siger Henry Lind, som repræsenterer Danmarks Naturfredningsforening i den lokale trepart.
Fokus på lodsejerne
Den lokale trepart har haft grundige drøftelser om balancen mellem de forskellige hensyn - herunder lodsejernes rolle og betydningen af at sikre, at udpegningen sker med respekt for ejerskab og lokal opbakning.
- Det er helt centralt, at vi arbejder ud fra multifunktionalitet og går efter den størst mulige effekt per areal. På den måde sikrer vi, at der ikke udtages mere landbrugsjord end nødvendigt. Samtidig er der i treparten stor enighed om at inddrage lodsejerne tidligt i processen. Det er trods alt deres jord, det handler om, og de skal være de første, vi taler med om konkrete projektforslag, siger Claus Fenger, som er den ene af landbrugets repræsentanter i treparten.
Omlægning af landbrugsjord skal ske på baggrund af frivillige aftaler med de enkelte lodsejere. Dialog med og inddragelse af lodsejerne er derfor højt prioriteret som næste skridt i trepartens drøftelser.
Drøftet barrierer med minister Jeppe Bruus
Mandag formiddag aflagde minister for grøn trepart Jeppe Bruus den lokale trepart et besøg i Horsens. De fleste af trepartsmedlemmerne var til stede og fik på mødet mulighed for at fremlægge nogle af de barrierer, som treparten står med i arbejdet.
- Det var fint at høre fra ministeren, at de fra statens side er tæt på at løse nogle af de udfordringer, vi lige nu oplever med blandt andet nogle af de nationale tekniske værktøjer, som vi skal bruge til at udarbejde omlægningsplanen. Vi fik også en god snak om vigtigheden af lodsejerinddragelsen - og fortalt, at vi trods de mange forskelligheder får enderne til at mødes, så vi når i mål med omlægningsplanen, slutter Rikke Christensen, som tilslutter sig ministerens udsagn om, at de lokale treparter er Danmarks største samarbejdsøvelse.
Den kommende tid vil byde på videre analyser, screeninger og dialog med lodsejere om mulige projekter. Trepartens teknikergruppe bestående af alle relevante fagligheder inden for blandt andet natur og miljø er godt i gang med at afsøge mulige projekter, som treparten snart skal dykke dybere ned i. Omlægningsplanen for Horsens Fjord skal være klar inden udgangen af 2025.
Læs mere Lokale Trepart Horsens Fjord på hjemmesiden: https://horsens.dk/trepart
LokalTrepart5Maj.jpg