Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Løvbjerg Fonden med flot donation til Horsens Fjord: 400.000 kr. skal sikre flere sten under vandet

Flere sten under vandet skal sammen med plantning af ålegræs og løbende tiltag på land sikre mere biodiversitet i Horsens Fjord

08. jun. 2024

Indhold

  • Læs op

  Trods regn og rusk var de store smil fremme, da Løvbjerg Fonden lørdag satte beløb på deres donation til Ren Horsens Fjord-fonden. Her er borgmester Peter Sørensen, bestyrelsesformand i Løvbjerg Fonden Erik Løvbjerg, bestyrelsesmedlem Karen Margrethe Johansen og formand for bæredygtigheds, natur og klimaudvalget Rikke Christensen samlet. Foto: Horsens Kommune 

  Efter sommerferien vil der til gavn for havmiljøet blive lagt spredte sten ud i Horsens Fjord. Det kan realiseres, fordi Løvbjerg Fonden har doneret 400.000 kr. til arbejdet med naturgenopretning i fjorden via den kommunale Ren Horsens Fjord-fond.

  - Vi skal passe på vores natur og arbejde for, at vi efterlader den i en bedre stand, end vi har overtaget den. De kommende generationer skal også have gavn af naturen, og vi ønsker i Løvbjerg Fonden at støtte op om naturgenopretningen i fjorden. Det gør vi både for at skabe mere biodiversitet i fjorden og for at øge mulighederne for rekreative oplevelser i den indre del af Horsens Fjord. Samtidig har vi lagt vægt på, at Ren Horsens Fjord-fonden involverer frivillige og foregår i samarbejde med forsknings- og uddannelses-institutioner, siger Erik Løvbjerg, bestyrelsesformand i Løvbjerg Fonden.

  Pengene fra Løvbjerg Fonden er øremærket til at gå til at lægge spredte sten ud i Horsens Fjord. Tidligere lå der langt flere sten i fjorden, men de er af forskellige årsager gennem årene blevet fisket op. Stenene er imidlertid vigtige for at kunne forbedre forholdene under vandet, da de er voksesteder for bl.a. tang og muslinger.

  På stenene kan der sætte sig muslinger, der renser vandet og dermed understøtter, at ålegræs kan vokse i fjorden. Ålegræsset fungerer som nødvendige spisekamre og levesteder for fisk og skaldyr.

  Ligger mange på sinde

  Borgmester Peter Sørensen sender en stor, varm tak for den flotte donation.

  - 1000 tak til Løvbjerg Fonden for den generøse donation. Den gør det muligt for os i samarbejde med de frivillige ildsjæle og forskere fra Syddansk Universitet at sætte gang i yderligere tiltag i Horsens Fjord. Jeg er rigtig glad for den store opbakning, der er til fonden fra mange forskellige lokale aktører. Det viser, at naturgenopretningen i Horsens Fjord ligger mange på sinde, siger Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune.

  Donationen blev i dag - den 8. juni 2024 - offentliggjort ved Langelinie på Ålegræssets Dag. I løbet af dagen og de kommende dage bliver der udplantet ålegræs på fem forskellige felter i Horsens Fjord i et såkaldt storskalaprojekt.

  Målet er, at der i løbet af dagene bliver udplantet 20.000 ålegræsskud. Bag udplantningen står Partnerskabet til restaurering af Horsens Fjord, Syddansk Universitet og Horsens Kommune.

  Det er et bredt flertal i Horsens Byråd, der har besluttet at oprette den kommunale fond. Foruden de tiltag, der sker under vandoverfladen, bliver der løbende arbejdet med tiltag på land bl.a. udtagning af jord, hvorfra der bliver udledt kvælstof til fjorden, kloakseparering mv.

  Horsens Kommune bidrager årligt med 500.000 kr. til fonden. Målet er, at der årligt skal indsamles 3 mio. kr.

  Vedhæftede filer

  Fond.jpg

  Kontaktinformation
  Borgmester Peter Sørensen, tlf. 40626883.