Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Løsladte får kommunalt rygstød

-     Super vigtigt med hjælp til at komme videre - også under afsoningen, siger 46-årige Sonni Kristensen. 

19. okt. 2020

Indhold

    Af Vibeke Juul

    Da 46-årige Sonni Kristensen blev prøveløsladt i forbindelse med afsoningen af en dom på 3 ½ års fængsel, kunne han godt have risikeret at stå med håret i postkassen.

    Men et kommunalt løsladelsesteam sørgede for, at Sonni kom i gang med en ny tilværelse. Det skete i et tæt samarbejde med ham selv og med Kriminalforsorgen.

    -     Det er super vigtigt at have nogle til at hanke op i én, når man igen kommer ud i den virkelige verden. Men den livline skal man også have, mens man sidder inde. Kommunens folk har været inde over mit forløb fra starten af min afsoning, og til jeg kom ud, fortæller Sonni.

    Økonomi, bolig og beskæftigelse er nogle af de ting, en prøveløsladt skal have styr på, når friheden igen er en realitet, og den hjælp stod teamets udslusningskoordinator Sanne Olsen og virksomhedskonsulent Diana Andersen fra Jobcenter Horsens bl.a. klar med.

    -     Det kan være svært for de indsatte at blive løsladt, så det er vigtigt, at vi er tilgængelige og kan finde hurtige løsninger på hverdagens udfordringer. Nogle står på bar bund uden bolig og job og kan mangle helt basale ting som et dankort og adgang til Nem Id. Alle de ting hjælper vi dem med at få styr på, fortæller Sanne Olsen og tilføjer, at teamet også arbejder målrettet på at få de løsladte i arbejde. Det er nemlig alfa og omega, at de løsladte kommer i gang med at tjene penge så hurtigt som muligt, så de ikke fristes til at begå ny kriminalitet.

    Kontakten til en arbejdsplads fik Sonni, der oprindelig er uddannet industritekniker, selv ordnet.

    -     Jeg fandt et job i et nedbrydningsfirma. Det er jeg rigtig glad for, men inden havde kommunen faktisk fundet en plads til mig inden for landbruget.

    Ifølge virksomhedskonsulent Diana Andersen er det vigtigt at få en tæt kontakt med de indsatte så tidligt som muligt. For nogles vedkommende allerede et halvt år - og nogle gange længere tid - før løsladelsen. Den tætte kontakt gør, at det også bliver nemmere at finde en virksomhed, som kan matche dem.

    Jobcentret har løbende kontakt med 10-15 små og større virksomheder, som alle er godkendte af Kriminalforsorgen til at modtage løsladte. Det er ofte håndværksmæssige virksomheder, der skal have løst reparationsopgaver.

    -     En straffeattest behøver ikke at begrænse mulighederne for at få et job, og jeg indskærper over for de løsladte, at de lægger kortene på bordet over for deres arbejdsgiver og åbent fortæller deres historie. Det er med til, at de virksomheder vi har kontakt med, generelt er meget positive og fleksible i deres tilgang, siger Diana Andersen, der generelt har gode erfaringer med, at indsatte, der tager imod teamets hjælp, også er motiverede for - og lykkes med - at komme videre i deres liv.