Klar til næste skridt mod genskabelsen af Gudenåen ved Vestbirk
Det historisk store vandløbsprojekt ved og omkring Vestbirksøerne er nu et skridt nærmere realisering. Miljø- og Fødevareklagenævnet har netop blåstemplet Horsens Kommunes afgørelser relateret til projektet, som har ligget til behandling i klagenævnet siden marts 2024.
Med projektet bliver Gudenåens oprindelige forløb genskabt over en strækning på 1,7 km igennem den nuværende Bredvad Sø. Foto: Kim Aaen.
I samarbejde med Naturstyrelsen har Horsens Kommune i en årrække arbejdet på at restaurere Gudenåen ved Vestbirk Vandkraft. Nu glæder man sig i kommunen til at kunne arbejde videre med detailplanlægningen.
To af kommunens myndighedsafgørelser til at restaurere Gudenåen blev påklaget af private borgere i marts 2024. Siden da har Miljø- og Fødevareklagenævnet behandlet og nu stadfæstet afgørelserne. Det giver kommunen grønt lys til at fortsætte projekteringen.
- Jeg er glad for, at vi nu kan fortsætte arbejdet. Med statens fulde finansiering, som vi fik tilsagn om for godt et år siden, har vi her en enestående mulighed for at genskabe noget helt unikt, som både vil gavne naturen og forbedre afvandingen i området. Blåstemplingen fra klagenævnet bringer os et skridt nærmere målet om at forbedre forholdene for fisk og smådyr i Gudenåen, hvilket vi har et ansvar for at sikre, siger Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune.
Restaureringen af Gudenåen ved Vestbirk har til formål at forbedre vandkvaliteten og vilkårene for plante- og dyreliv i Gudenåen og de tilstødende søer markant. Med genopretningen af Gudenåen vil ca. 9 km af åen komme så tæt på sit oprindelige forløb som muligt, og der vil blive skabt gydepladser og fri passage for fisk i Gudenåen. Blandt andet bliver den nuværende dæmning, som udgør en spærring i den nordlige ende af Bredvad Sø, fjernet. Horsens Kommune er forpligtet til at sikre fri passage for fisk og øvrige vandløbsdyr i åen - og hele projektet bunder i Vandrammedirektivet fra EU og statens vandområdeplaner.
Nu hvor de påklagede afgørelser er blevet stadfæstet af Miljø- og Fødevareklagenævnet, går Horsens Kommune i gang med at udarbejde udbudsmateriale og genoptage dialogen med de lodsejere, som skal lægge jord til projektet. Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvornår anlægsarbejdet kan sættes i gang.
Også formand for kommunens Bæredygtigheds-, Natur- og Klimaudvalg, Rikke Christensen, ser meget frem til at se projektet blive til virkelighed:
- Det er dejligt, vi kan komme i gang med det fantastiske projekt, som sætter naturen først. Når der er skabt fri passage ved spærringerne ved Vestbirk, fjernes de sidste spærringer i Gudenåen i Horsens Kommune - og fisk og smådyr kan frit bevæge sig på langs ad Gudenåen. Ikke bare i Horsens Kommune, men fra Tørring ved Gudenåens udspring til Ry. Når vi får ført åen tilbage til det oprindelige forløb, forbedrer det samtidig vandkvaliteten i Vestbirksøerne, som ikke længere vil få tilført de mange næringsstoffer fra Gudenåens vand, siger Rikke Christensen.
Da man fjernede spærringen ved Vilholt Mølle, så man en massiv stigning i fiskeantallet på strækningen opstrøms spærringen. Det er derfor Horsens Kommunes forventning, at der vil ske en tilsvarende stigning i antallet af fisk på denne strækning af Gudenåen, når projektet er gennemført.
Det er derudover et led i projektet, at der på noget af området langs den restaurerede å skal iværksættes naturpleje, enten i form af høslæt eller afgræsning. Derved vil den kommende ådal udvikle sig til at være et beskyttet naturområde med en høj kvalitet.
Horsens Kommune har fået tildelt 36,8 mio. kr. fra staten til det historisk store vandløbsprojekt.
Det er muligt at læse mere om projektet på kommunens hjemmeside: https://horsens.dk/vestbirkprojektet
Hjemmesiden vil blive opdateret, når der foreligger en nærmere tidsplan for projektet.
Bredvad Sø_sluse.JPGBredvad Sø.trekantet lysåben ø.retning nord.østlig brink i højre side. .jpg