Horsens Kommune vil sammen med unge anbragte bygge bro til voksenlivet
Alt for mange anbragte unge står alene i overgangen mellem anbringelse og voksenliv, og derfor vil Horsens Kommune fremover være en platform for de unges netværk. Det kræver en ny tilgang til de unge, som kommunen skal teste det næste halve år.
Siden foråret 2020 har Horsens Kommune været en del af innovationsprocessen Min Vej Hjem, som er et forløb, der skal være med til at udfordre og nytænke kommunens praksis på anbringelsesområdet.
I samarbejde med Dansk Design Center og Bikubenfonden samt Aarhus og Nordfyns kommuner har kommunen det sidste år arbejdet med at vende sin eksisterende praksis på anbringelsesområdet på hovedet med det formål at give kommunens anbragte unge den støtte, de har behov for, når de står foran voksenlivet. Og det er da også erfaringer og betragtninger fra de unge selv, som udgør en del af fundamentet for den måde, der fremover bliver tænkt overgange og netværksetablering og -fastholdelse på.
- De unge fortæller os, at den form for hjælp de kunne have haft brug for i forhold til at etablere et bæredygtigt netværk, har vi ikke været gode nok til at give dem. Det har vi et klart ønske om at blive langt bedre til, og derfor vil vi gå fra at forsøge at være problemfikser for den unge til at være en platform, der samler det netværk, den enkelte unge har brug for, siger Tanja Nyborg, direktør i Horsens Kommune.
Og støtte i at skabe netværk og varige relationer, er der i høj grad brug for, hvis tidligere anbragte unge skal hjælpes godt videre fra deres anbringelse, viser en rapport fra Bikubenfonden og Socialt Udviklingscenter SUS om anbragte unges oplevelse af barrierer og potentialer i overgangen til voksenlivet. Når den unge fylder 18 år og anbringelsen for manges vedkommende ophører, resulterer det ofte i brudte relationer til plejefamilie, sagsbehandlere og andre kontaktpersoner. Det kan give en usikker start på voksenlivet, som igen kan få konsekvenser for den unge. Mere end hver tredje ung i hjemløshed i Danmark er tidligere anbragt og færre end hver fjerde har gennemført en ungdomsuddannelse seks år efter folkeskolen.
- Ligesom alle andre unge har de anbragte unge også brug for en hjælpende hånd, når livet spænder ben. De har bare ikke på samme måde nogen at ringe til, når de møder forhindringer på deres vej. Det skal vi hjælpe dem med at etablere, mens de stadig er anbragte, siger Tanja Nyborg.
En platform for netværk, der samler de rigtige aktører om den unge
Med afsæt i tidligere anbragte unges erfaringer, designdrevne metoder og input fra eksperter på området har Horsens Kommune det seneste år arbejdet med at nytænke sin indsats for anbragte unge i samarbejde med Dansk Design Center og Bikubenfonden. En central del af det arbejde handler om, hvordan kommunen kan være en platform for udvikling af varige relationer og netværk og en facilitator, der samler de rigtige aktører om den unge.
- I vores arbejde med at nytænke vores indsats, er vi gennem samtaler med tidligere anbragte unge blevet bevidste om, at vi er mange mennesker og hjælpesystemer, der vil det bedste for de unge. Og heldigvis for det. Men for mange kokke fordærver maden, og det betyder, at der sommetider mangler retning og samling på indsatserne, og nogle gange arbejder de ligefrem imod hinanden" siger Søren Licht, afdelingsleder i Horsens Kommune og fortsætter:
- Vi vil i langt højere grad tænke bredt om den enkelte unges behov og sikre retning på den støtte, vi giver. Målet er at sikre de anbragte unge varige relationer og netværk, der kan understøtte dem i at få et godt voksenliv og samtidig også være der for dem, hvis og når de har behov for det.
Bikubenfonden, som er initiativtager til innovationsprocessen Min Vej Hjem, ser et stort potentiale i de løsninger, som Horsens Kommune skal teste.
- Vi ved fra tidligere anbragte unges erfaringer, at dem der lykkes med for eksempel job og uddannelse eller det at skabe et hjem, er dem, der har haft nogle gode relationer at trække på. Derfor er det meget positivt, at Horsens vil fokusere på at skabe varigt netværk omkring den unge. Vi har alle brug for relationer og netværk for at klare os, når voksenlivet har stået for døren - som samfund har vi et særligt ansvar for unge i anbringelse, fordi mange står alene og med en bagage fuld af brudte relationer. Erfaringerne fra arbejdet i Horsens kan forhåbentlig inspirere andre steder, siger Sine Egede Eskesen, chef for socialområdet i Bikubenfonden.
Hen over foråret skal kommunen teste de løsninger, som de har brugt det sidste år på at udvikle. Det indebærer blandt andet, at frontpersonalet undervises og understøttes i at arbejde målrettet sammen med de unge og deres netværk mod de mål, de unge selv har været med til at formulere. De unge skal opleve, at de bliver mødt som mennesker af mennesker og ikke som sager i et system.
Testforløbet afsluttes i sensommeren 2021, og erfaringerne fra forløbet skal blandt andet vise, hvilke elementer af prototypen, kommunen kan arbejde videre med.
Fakta om 'Min vej hjem'
I 'Min Vej Hjem' er Nordfyns, Aarhus og Horsens kommuner gået sammen med Bikubenfonden og Dansk Design Center om et initiativ, der skal bidrage til sikre, at alle unge får den støtte, de har brug for i overgangen til eget hjem - særligt med fokus på relationer og netværk.
Formålet er både at udvikle og implementere nye løsninger, der kan gøre en mærkbar forskel for de anbragte unge lokalt, samt nationalt at gøre det muligt for kommunerne at arbejde på nye måder med deres nuværende ressourcer - gerne på tværs af sektorer og fagfællesskaber.
Bikubenfonden har afsat i alt 30 mio. kr. til at forbedre overgangene mellem anbringelse og eget hjem. Læs mere her.