Horsens går mod strømmen – flere og større butikker
I løbet af de sidste seks år er der kommet flere butikker i Horsens Kommune - og butikkerne er samtidig blevet væsentligt større. Det er dog nødvendigt at styrke samarbejde, hvis den gode udvikling skal fortsætte. Det viser en ny omfattende analyse af detailhandlen i Horsens Kommune af Institut for Center-Planlægning.
Det går godt for butikkerne i Horsens Kommune. Siden 2014 er antallet af butikker steget med 9%, så der nu er i alt 400 butikker fordelt i hele kommunen. Samtidig er butikkernes omsætning steget med 6 % i perioden 2013-2019. Det viser en helt ny analyse som Institut for Center-Planlægning, har udarbejdet for Horsens Kommune. Analysen viser også, at der er en klar tendens til, at butikkerne bliver større. I løbet af de seneste seks år er bruttoarealet for butikkerne nemlig steget med hele 56 %.
Analysen viser også, at udviklingen først og fremmest er sket i Horsens by. Antallet af butikker er omvendt faldet en smule i Brædstrup, men analysen peger på, at Brædstrup fortsat er en attraktiv handelsby med over 30 butikker. Analysen bekræfter alt i alt, at detailhandlen i Horsens Kommune har det godt - og bedre end så mange andre steder i øjeblikket.
Institut for Center-Planlægning præsenterede i mandags analysens resultater for Økonomi- og Erhvervsudvalget i Horsens Kommune, og borgmester Peter Sørensen er glad for analysens resultater:
- Det er meget positivt, at både antallet og størrelsen af butikkerne er steget i Horsens Kommune igennem en periode hvor alle ellers har talt om, at detailhandlen er udfordret. Men samtidig viser analysen jo også, at det er afgørende, at vi styrker samarbejdet med detailhandlen og udvikler vores byer endnu mere i fællesskab fremover, hvis vi skal fortsætte den gode udvikling.
Nyrenoveret Søndergade skal vise vejen
En af de afgørende faktorer i forhold til den positive udvikling, der er sket i den seneste årrække, er, at befolkningstallet i Horsens Kommune er steget markant i samme periode. Og med udsigten til en fortsat positiv befolkningsudvikling er der et rigtig godt fundament at bygge videre på. Dertil kommer den nyrenoverede Søndergade i Horsens by, som skal være omdrejningspunktet for en fortsat positiv udvikling:
- Søndergade er virkelig blevet state of the art. Det er et gågadeområde af høj, høj kvalitet, og derfor er det vigtigt, at Horsens bruger Søndergade som et samlingspunkt for oplevelser, kultur og attraktive butikker. Det skal være en oplevelse at besøge bymidten i Horsens, og her er det afgørende, at detailhandel, ejendomsejere og kommunen indgår i et tæt samarbejde om at skabe de bedste rammer. Og kan man samtidig få endnu flere til at tage en nat eller to i byen, så vil det give detailhandlen et ekstra løft, siger Jens Christian Petersen, der er direktør i Institut for Center-Planlægning.
En kamp mod e-handel
Selvom det går godt i øjeblikket, så er der mørke skyer derude i form af en stigende e-handel, som udgør en reel trussel mod den fysiske detailhandel. Og her gælder det ifølge Jens Christian Petersen om at stå sammen og skabe et stærkt alternativ til at shoppe hjemmefra:
- E-handel er uden sammenligning den største udfordring, og vi ved, at det er detailhandlen, der først bliver ramt. Her er det vigtigt, at man som detailbutik formår at brænde igennem og være noget særligt. Og så skal detailhandlen stå sammen. Det gælder både i Horsens by, men især også i en mindre by som Brædstrup, hvor det er ekstra vigtigt at have fokus på detailhandlen.
Derfor gennemfører Horsens Kommune sammen med lokale kræfter i disse år blandt andet en stor fornyelse af midtbyen i Brædstrup. Derudover er der afsat 3 mio. kroner i budget 2021 til blandt andet events og markedsføring, der skal styrke kommunens handelsbyer.
FAKTA
Institut for Center-Planlægning har i samarbejde med Horsens Kommune gennemført en analyse af handelslivet i hele kommunen. Formålet med detailhandelsanalysen er at levere input til kommunens planlægning for detailhandel og bidrage til en videreudvikling af detailhandelen i kommunen. Analysen skal konkret anvendes som grundlag for udarbejdelse af Kommuneplan 2021.
I 2020 var der 400 butikker i Horsens Kommune. Det er 32 butikker flere end i 2014.
Bruttoarealet til butiksformål er steget med 56 % og omsætningen er steget med 6 % i perioden 2013 til 2019.
Brædstrup har stadig en attraktiv handelsby med over 30 butikker og en omsætning på over 270 mio. kroner på trods af et mindre fald i antallet af butikker siden 2014.
Analysen har bl.a. følgende anbefalinger til, hvordan den positive udvikling i detailhandlen i Horsens Kommune kan fortsætte:
Anbefalinger til Horsens Kommune:
- Handlen skal tages med på råd, når kommunen søsætter større udviklingsprojekter
- Byplanlægningen skal sikre, at der fortsat er et byliv i kommunens mindre byer.
Anbefalinger til detailhandlen:
- Det aktive byliv skal styrkes med andre oplevelser end shopping. Herunder nye typer af funktioner, nye typer af spisesteder og flere oplevelser i byrummet
- Alle skal som minimum følge de anbefalede åbningstider
- Alle skal støtte op om arrangementer og foreningens arbejde generelt.
Anbefalinger til ejendomsejerne:
- Ejendomsejerne skal i højere grad aktiveres i arbejdet for et attraktivt byliv. Det er dem, der har en interesse i, at lejeniveauet ikke kommer under pres
- Der skal samarbejdes målrettet for at optimere Horsens midtby ved at tiltrække flere kædebutikker og skabe liv i eventuelt tomme lokaler.