Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Fra jord til job: Landbruget Hanstedholm giver arbejdsglæde for borgere med udviklingshæmning

Hanstedholm, beliggende ca. seks kilometer fra Horsens, er mere end blot et landbrug. Det Sociopædagogiske Øko Landbrug er en del af Horsens Kommunes beskæftigelsestilbud. Her deltager 38 personer med udviklingshandicap aktivt i dagligdagen på et rigtigt landbrug med opgaver som brændeproduktion, dyrepleje, syltning og høst af grøntsager, reparation af hegn og mange andre funktioner, der er afgørende for driften.

12. jun. 2024

Indhold

    • Læs op

    Gården har en bred vifte af dyr - alt fra heste til kaniner og høns, og fra marsvin til grise og kvæg.

    -  Landbruget er jo vores fælles tredje. Borgerne føler en stor ansvarsfølelse for at hjælpe med, at dyrene bliver fodret og passet. Det giver dem en arbejdsidentitet og livsglæde, siger Brian Bergstrøm Westerboe, der fungerer som landmand og værkstedsassistent på Hanstedholm.

    Arbejdsidentitet giver styrket selvværd

    Jannik på 33 år er én af de ansatte på Hanstedholm, som udtrykker stor glæde ved sit arbejde. Han kommer selv fra en gård og har en naturlig flair for landbrugslivet. Hver dag tager han fat med stor entusiasme, hvad enten det handler om at fodre dyr, muge ud, lave indhegning til dyrene eller hjælpe med de mange andre opgaver, der opstår på et aktivt landbrug.
    "Det hele," lyder svaret prompte, når spurgt om, hvad han værdsætter mest ved Hanstedholm.

    Jannik og øvrige 37 ansatte i støttet beskæftigelse bringer hver især deres unikke styrker og arbejdsidentitet til gården, og hos mange spores en positiv udvikling i deres generelle adfærd og selvopfattelse.

    -  Vi oplever, at borgerne bliver mere rolige, når de er omkring dyr, og at se dem vokse med opgaverne og blive mere selvsikre og livsglade er utroligt givende. Det styrker deres selvtillid og evne til at håndtere dagligdagens udfordringer både på og uden for arbejdspladsen, udtaler værkstedsassistent på Hanstedholm, Tove Sørensen.

    Nyt samarbejde mellem landbruget og plejecentre

    Hanstedholm har sammen med to andre leverandører leveret kød til den lokale Café Ella, hvis bøfsandwich, for andet år i træk, har vundet prisen som Danmarks bedste. Som et nyt tiltag har landbruget også påtaget sig en rolle ved at forsyne nogle af kommunens plejecentre og åbne aktivitetscentre med økologiske produkter, så som kartofler og kød fra egne kreaturer og grise.

    -  Vi begyndte i august med at levere kartofler direkte til Præsthøjgårdens produktionskøkken. Siden oktober har vi også leveret kød fra vores egne slagtegrise og kvæg. Nu leverer vi så mange kartofler til deres produktionskøkken, at det i perioder dækker hele deres kartoffelforbrug på Præsthøjgården og Åpark Centret. Feedbacken har været meget positiv, fortæller Brian.

    Hos produktionskøkkenet på Præsthøjgården hilser man da også det nye samarbejde velkommen. Ikke alene kan man hjælpe med til at aftage de produkter, der produceres lokalt på det sociopædagogiske øko landbrug, men man får også produkter af rigtig god kvalitet, hvor dyrevelfærd er i højsædet.

    - Vi er rigtig glade for, at vi via samarbejdet med Hanstedholm understøtter den helhedstanke, som vi prioriterer i Horsens Kommune, hvor tværfagligt samarbejde er i fokus. For både medarbejdere og borgere føles det mere personligt og nærværende med hele fra jord-til-bord tanken. Vi kender oprindelsen af produkterne og ved, at dyrene er opvokset under gode forhold, udtaler daglig leder på Køkkenområde Præsthøjgården, Janus Lodberg Therkildsen.

    Nye samarbejder skaber nye veje

    Partnerskabet mellem det sociopædagogiske landbrug og lokale plejecentre viser, at man kan forene økologisk landbrug med social omsorg til gavn for både lokalsamfundet og de involverede borgere.

    -  Hanstedholm er ét eksempel på, hvordan vi realiserer visionen om nye muligheder for borgerne ved at styrke deres netværk og selvstændighed. Vi fremmer deres udvikling gennem meningsfyldte opgaver, hvilket understøtter vores mål om et aktivt og selvstændigt liv. Når vi arbejder sammen - på tværs af centre og fagligheder - skaber vi håndgribelige og positive ændringer, slutter Morten Brøgger, afdelingsleder hos Støttet Beskæftigelse, Center for Arbejde, Udvikling og Læring.

    Jannik har stor glæde ved at hjælpe til med at passe gårdens dyr

    Gårdens so har lige fået 15 unger. De lever et godt liv som frilandsgrise på øko landbruget.