Faste tværfaglige teams skal styrke plejen i borgernes hjem
Horsens Kommune samler hjemme- og sygeplejen i mindre, faste teams for at skabe mere tryghed, kontinuitet og bedre sammenhæng i støtten til borgerne.
)
Når medarbejderne koncentrerer sig om en mindre gruppe borgere og dermed bedre kender borgerne og deres udfordringer, vil borgerne opleve mere stabilitet, nærhed og genkendelighed i indsatserne.
Fra den 5. maj 2025 organiserer Horsens Kommune hjemme- og sygeplejen på en ny og bedre måde. Der indføres faste teams omkring en geografisk afgrænset gruppe af borgere. Det betyder, at borgerne i højere grad vil møde de samme medarbejdere i deres hjem, og at medarbejderne får bedre muligheder for at kende den enkelte borger og tilpasse indsatsen efter borgerens behov og ønsker.
Sammenhæng og tryghed
Hvert team består af både sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og -hjælpere og de samarbejder tæt med visitation og terapeuter, der tilsammen udgør borgerens faste team.
- Med de nye teams tager vi et vigtigt skridt i retning af at realisere den nye ældrelovs intentioner om helhedspleje. Det handler grundlæggende om at give borgerne mere sammenhæng og bedre pleje. Faste teams i Horsens Kommune bygger på et politisk ønske om, at en ændret organisering af ældreplejen kan øge kvaliteten og trygheden for borgerne, sætte medarbejderne fri til at træffe beslutninger tæt på borgerne, og samtidig gøre det mere attraktivt at arbejde i ældreplejen, siger Susan Gyldenkilde, formand for Ældre- og Handicapudvalget i Horsens Kommune.
Fleksibilitet og selvbestemmelse
En vigtig del af forandringen er, at medarbejderne får et større handlerum og flere muligheder for at træffe beslutninger sammen med borgerne. Denne styrkede dialog vil give udslag i en større grad af fleksibilitet i indsatserne. Ligeledes skal borgeren gerne opleve sig mere involveret i planlægningen af plejen.
I alt oprettes 30 faste teams i Horsens Kommune fordelt på fem tværfaglige arbejdsfællesskaber.
- Når medarbejdere på tværs af fagligheder arbejder tæt sammen, kan de give borgeren en mere sammenhængende og fleksibel støtte, fordi nærheden til kollegaerne i de faste teams giver en hurtigere afklaring på borgernære spørgsmål og samtidig en bedre adgang til faglig sparring og fælles planlægning af de borgernære indsatser. Borgerne vil forhåbentlig over tid opleve færre skift af personaler og en endnu bedre dialog og inddragelse i forhold til den hjælp og støtte, de får i hjemmet, - uanset om behovet er sygepleje, praktisk hjælp, personlig pleje eller træning, siger sundheds- og ældrechef Maila Tandrup.
Overgangen til den nye organisering som starter 5. maj, kan betyde, at nogle borgere i en periode vil opleve, at der kommer nye medarbejdere i deres hjem, men på sigt - når ændringen er fuldt implementeret - er målet altså at sikre, at antallet af forskellige medarbejdere, der kommer i borgerens hjem, bliver mindre.
Som en del af indsatsen oprettes også et særligt team for social helhedspleje. Teamet får ansvar for de borgere, der har særlige sociale og/eller psykiske udfordringer, og skal arbejde på tværs af de øvrige, faste teams.
FAKTA:
- De nye tværfaglige teams består af sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og -hjælpere
- Visitationsmedarbejdere og terapeuter er en del af de borgernære teams og samarbejder tæt med teamet i hverdagen på de fælles matrikler og er på den måde med til at skabe mere sammenhæng og kvalitet i borgernes forløb
- Formålet er at skabe helhedspleje som handler om kontinuitet, kvalitet, faglighed og selvbestemmelse. Tiltaget er en del af implementeringen af den nye ældrelov
_S5A5462.jpg