Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Endelavefærgen klar til drift den 27. november – snart kan biler, gods og skrald igen blive transporteret mellem øen og fastlandet

I dag har Horsens Kommune fået afklaring omkring den forestående reparation af Endelavefærgen MD Endelave, som siden den 29. oktober har været på værft. Færgen forventes atter at være klar til drift fra den 27. november, hvor passagerer og gods igen vil kunne sejle til og fra øen efter den vanlige sejlplan.

08. nov. 2023

Indhold

  • Læs op

  MF Endelave er på værft i Assens, men nu kan man glæde sig til, at færgen atter kommer til at sejle mellem Endelave og Snaptun fra den 27. november. Foto: Horsens Kommune.

  Den gode nyhed om, at MF Endelave kommer i søen igen den 27. november, kommer efter halvanden uges undersøgelser. Horsens Kommune har arbejdet på at få vurderet de skader, som færgen pådrog sig i forbindelse med det seneste stormvejr, få skabt overblik over den forestående reparation og tidshorisonten og ikke mindst undersøge muligheder for alternativ godstransport til og fra øen, mens færgen er ude af drift.

  Rasmus Wieland, chef for Service og Beredskab i Horsens Kommune, glæder sig over, at kommunen nu kan melde en plan og en dato ud til endelavitterne og færgens øvrige kunder:

  - Jeg er rigtig glad for, at vi nu kender tidshorisonten. Skaderne er vurderet, de rette reservedele kan skaffes fra forskellige steder, der er aftaler med mekanikere - og alt lader til at klappe, så MF Endelave bliver klar til at komme hjem senest den 27. november, siger Rasmus Wieland.

  Indtil da sejler den mindre passagerfærge Bertha K fortsat ruten som reservefærge.

  Det store problem med at skulle undvære MF Endelave er bil- og godstransport, som ikke er muligt på Bertha K. Horsens Kommune har afsøgt mange mulige alternativer for at finde en midlertidig løsning på problemet.

  Netop i dag er en aftale mellem Horsens og Kalundborg Kommuner kommet på plads, som betyder, at Sejerøbugtens færge forventeligt sættes ind på ruten mellem Endelave og Horsens til at sejle to dobbeltture med fragtgods i slutningen af uge 46. Der er nogle helt formelle tilladelser, der skal til, for at det kan realiseres - men kommunerne forventer dog, at alt falder på plads, så Horsens Kommune får mulighed for at afhjælpe de største problemer i forhold til fragtgods.

  - Vi vil gerne kompensere for al den ulejlighed, som uheldet med MF Endelave har medført for endelavitterne. Derfor er jeg så taknemmelig over, at det er blevet muligt for os at låne Sejerøfærgen, som vil kunne fragte det vigtigste gods til og fra Endelave i næste uge. Dette lader sig kun gøre takket være et super samarbejde med alle, som har været impliceret i at få denne aftale i stand, siger Rasmus Wieland.

  Sejerøfærgen kan blandt andet sejle affald, foder til dyr, byggemateriale og andet gods, som ikke kan vente med at blive fragtet til den 27. november.

  Ifølge Rasmus Wieland har samarbejdet med Kalundborg Kommune også perspektiver fremadrettet og kan ses som en form for fremtidssikring. De to kommuner har nemlig indgået en aftale, som Rasmus Wieland betegner som en gentlemanaftale:

  - Vi har givet håndslag på, at vi også fremover skal kunne hjælpe hinanden. Lige nu er det Horsens Kommune, som har brug for hjælp. Skulle det ske den anden vej, så er vi selvfølgelig også villige til at sætte ind med hjælp og bringe MF Endelave i spil. Den gentlemanaftale har vi indgået kommunerne imellem. Det giver os en robusthed at vide, hvem man kan spørge om hjælp fra, hvis uheldet er ude, siger Rasmus Wieland.

  Da Sejerøfærgen er en smule bredere end MF Endelave, kan den ikke lægge til ved Snaptun. Derfor kommer den til at sejle de to dobbeltture mellem Horsens og Endelave.

  Så snart de formelle godkendelser er på plads, kan Horsens Kommune orientere om den konkrete dato, sejlplan og booking af godstransport til de ekstraordinære sejladser.

  Det hele bliver meldt ud på hjemmesiden:

  https://mf-endelave.dk/priseroginformation/dok2023