Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Dobbelt fernisering i september: Nye kunstværkeri centrum og på Horsens Havn

Horsens midtby blive inden længe ikke bare ét, men hele to kunstværker rigere, når den norske kunstner Håkon Engesæth Danielsen samt den danske kunstner Trine Boesen i september afslører deres nye værker i henholdsvis en passage på Søndergade i Horsens centrum samt ved Kanalhusene på Horsens Havn.

29. aug. 2023

Indhold

    • Læs op

    Dobbelt fernisering i september: Nye kunstværker

    i centrum og på Horsens Havn

    'Markens Grøde' er navnet på det ene nye kunstværk lavet af Håkon Engesæth Danielsen, der fra midten af september kan opleves i en passage til Søndergade.

    Horsens midtby blive inden længe ikke bare ét, men hele to kunstværker rigere, når den norske kunstner Håkon Engesæth Danielsen samt den danske kunstner Trine Boesen i september afslører deres nye værker i henholdsvis en passage på Søndergade i Horsens centrum samt ved Kanalhusene på Horsens Havn.

    I samarbejde med Gallery Hjorth, Horsens Kunstmuseum og Creator Projects kan Horsens Kommunes bylivsindsats, MÆRK Byen, til september præsentere hele to nye kunstværker i Horsens.

    MÆRK Byen har de seneste 10 år stået bag en lang række samarbejder omkring gavlkunst i hele Horsens midtby, og med de to nye værker bliver der endnu mere at gå på opdagelse i for både horsensianere samt besøgende i byen.

    - Jeg synes, det er dejligt, at vi får skabt forskellige kunstoplevelser i vores by. I Horsens har vi længe arbejdet med både gavlværker og skulpturer, og alt sammen er det med til at skabe byliv i nye områder og anderledes oplevelser i hverdagen. Jeg glæder mig til at se de to nye værker, og jeg håber, at de bliver taget godt imod, siger borgmester i Horsens Kommune, Peter Sørensen.

    Kunstneren Håkon Engesæth Danielsen har skabt et farverigt abstrakt landskab med en mørk mandefigur, der holder en hare i favnen. Inspirationen til værket har kunstneren hentet hos den norske forfatter og nobelprismodtager Knut Hamsuns litterære værk af samme navn, der kredser om en landmand og hans overnaturlige bånd til naturen.

    Håkon Engesæth Danielsen bruger ofte abstrakte landskaber til at undersøge de indre konflikter og tilstande, vi som mennesker befinder os i. Samtidig udfordrer han også gerne publikum og vores opfattelse af det smukke og det grimme. For kan det grimme også være smukt, hvis vi kigger lidt nærmere efter?

    - Håkon Engesæth Danielsen har en helt særlig evne til at kombinere teknikker og få forskellige materialer til at smelte sammen til et værk. Jeg kalder det ofte 'alt på et lærred', da værkerne kan indeholde alt fra papirstumper til jord og tykke lag maling. For Håkon har det været særligt interessant at arbejde med et værk til et byrum, hvor omgivelserne spiller ind på en anden måde end i en privat stue, fortæller Allan Hjorth, der er indehaver af Gallery Hjorth.

    Det nye kunstværk er et samarbejde mellem Horsens Kommune, Horsens Kunstmuseum og det lokale galleri, Gallery Hjorth.

    - Det har været meget inspirerende at se den kunstige kanal, der er skabt i byen. Jeg synes, det er en utrolig smuk idé at lade tidevandet vise sig helt inde i byen i et boligområde, hvor vandet sætter sine tydelige spor, siger Trine Boesen om hendes værk i passagen ved Kanalhusene. Her ses en skitse af kunstværket.

    Med en hilsen fra havets bund

    I en anden ende af byen, nemlig ved de ny-opførte Kanalhusene ved Horsens Havn, udsmykker kunstner Trine Boesen en betongrå passage under Kanalhusene med et værk fyldt med farver og lys.

    Værket, der hedder 'Moon Up Sun Down' er blevet skabt med stor inspiration fra stedet, der til tider oversvømmes af tidevand. Tidevandet påvirkes af månen og samspillet mellem solens og jordens tiltrækningskraft, hvilket afspejles i udsmykningen med en stor sol på væggen, der lyser kraftigt op og svæver tæt på jorden i den ellers lidt dunkle passage under bygningen.

    På søjlerne, der holder bygningen, tilføjes pileskilte, der peger i forskellige retninger. Nogle skilte vil blive placeret så lavt, at de forsvinder under vandets overflade, når tidevandet kommer. Ligeledes vil tidevandet stå så højt ind over promenaden, at solen bogstavelig talt vil være ved at gå ned.

    - Promenaden bliver til tider oversvømmet og forhindrer, at man kan bruge passagen, og små søstjerner efterlades på betonet, når vandet har trukket sig tilbage. Det er som en hilsen fra havets bund med en påmindelse om det kredsløb, som vi alle er en del af. Derfor blev havet, solen og månen udgangspunktet for værket 'Moon up Sun Down', siger Trine Boesen.

    Kunstprojektet ved Kanalhusene er et samarbejde mellem Horsens Kommune, Horsens Kunstmuseum og kunstbureauet Creator Projects, som tidligere har stået bag en lang række kunstudsmykninger og kunstprojekter rundt i Danmark.

    MÆRK Byen har siden 2013 inviteret både internationale, nationale og lokale kunstnere til at udsmykke byens rum, hvor der er blevet opført over 40 kunstværker rundt i Horsens midtby.

    MÆRK Byen har lavet et samlet Street Art Map over byens gavlværker, som kan findes online på https://maerkbyen.dk/ og i trykt form hos blandt andre Horsens Kunstmuseum samt i Kystlandets reoler rundt omkring i hele Horsens Kommune.

    Byvandring med dobbelt fernisering

    Ferniseringen for begge nye værker bliver fredag den 22. september klokken 15.30-17.30.

    Første del af starter ved Søndergade 43 klokken 15.30, hvorefter der er street art-byvandring ved Horsens Kunstmuseum fra det nye værk i Søndergade til fernisering på værket under Kanalhusene.

    Læs mere om de nye værker på MÆRK Byens Facebook- og Instagram-sider.

    Henriette Wittendorff Ipsen
    Projektkoordinator
    Mobil: 24 97 61 53
    Mail: hip@horsens.dk