Borgere med demenssygdom skal ikke bære mundbind
Beder om forståelse for, at nogle borgere ikke bærer mundbind efter anbefalingerne.
Coronakrisen raser med nye retningslinjer og krav om at holde afstand og bære mundbind mange steder i det offentlige rum. Horsensborgerne har hurtigt omstillet sig til at bære mundbind ved indkøb, restaurantbesøg mv. Men det er vigtigt at huske, at der er en lille gruppe af borgere, der af forskellige årsager er undtaget, siger Susanne Rasmussen, der er områdeleder for demensindsatsen i Horsens Kommune.
Blandt andet er borgere med demenssygdom undtaget for kravet om at bære mundbind, og det kan give anledning til spørgsmål og undren hos den øvrige del af befolkningen. Spørgsmål, som borgere med kognitive vanskeligheder kan have svært ved at besvare.
- Som samfund kan vi have svært ved at acceptere, når det ser ud som om, andre undlader at følge reglerne. Men her er det vigtigt at huske, at der kan være gode grunde til at folk gør, som de gør. Borgere med eksempelvis forskellige lungesygdomme kan også være fritaget fra at bære mundbind. Men de kan selv fortælle at, at de er fritaget. Det kan borgere med kognitive udfordringer ikke altid. Derfor beder vi om forståelse på deres vegne.
Horsens Kommune har siden 2016 været en del af Demensalliancen og arbejder på at være Demensvenlig Kommune.
- I Horsens arbejder vi hele tiden på at skabe gode forhold for borgere med demens. Det er vigtigt, at vi sammen tager de udfordringer op, der kommer hen ad vejen, og gør en indsats for at hjælpe borgere med demenssygdom med lettere at være en del af samfundet. Vores opfordring gælder dog ikke kun forståelse for borgere med demenssygdom, men også alle andre, der af forskellige årsager ikke bruger mundbind. Vi må huske på, at der kan være gode grunde til at gøre tingene anderledes, tilføjer Ellen T. Schmidt, der er udvalgsformand for Velfærds- og Sundhedsudvalget.
Badge kan vise fritagelse
For at hjælpe borgere i de målgrupper, der ikke er omfattet kravet om at bære mundbind, er der udarbejdet en badge, hvor der står "Fritaget fra at bære mundbind". Disse kan købes på internettet via forskellige hjemmesider. Det er også muligt selv at printe 'badges' med påskriften. Demensteamet i Horsens Kommune hjælper gerne borgere med dette behov. Kontakt Demensteamet på telefon 76 29 37 20. Alle hverdage 12.30-13.30.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er følgende personer undtaget fra at bruge mundbind
· Børn under 12 år.
· Personer med fysiske eller mentale forhold, som forhindrer korrekt brug eller forhindrer udførelse af vigtige funktioner, fx mundbetjent kørestol.
· Personer som har betydeligt ubehag ved brug af mundbind, fx personer med hudsygdom, vejrtrækningsbesvær eller angst.