Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Billedskolen Horsens fejrer dobbelt jubilæum: 25 år for Billedskolen og 10 år for Visuelt Gymnasium

Jubilæerne fejres med en hel jubilæumsuge i uge 48.

22. nov. 2023

Indhold

    • Læs op

    Billedskolen Horsens fejrer dobbelt jubilæum: 25 år for Billedskolen og 10 år for Visuelt Gymnasium

    Jubilæerne fejres med en hel jubilæumsuge i uge 48.

    Under Tegnefestival 2021 inviterede Billedskolen Horsens til verdens første virtuelle tegne-kattecafé, hvor deltagere fra hele landet tegnede med hjemmefra. Det blev til 130 pelsede tegninger, som blev printet og sat op i den virtuelle kattecafé. Foto: Beth Justesen

    Fra baconkunst til blå køer, en gigantisk mosaik af en gris og verdens første virtuelle tegne-kattecafé.

    I et kvart århundrede har Billedskolen Horsens inspireret og udfordret børn og unges kreativitet via originale kunstprojekter og tilbudt et unikt frirum for kreativ udfoldelse. Fra inspirerende fritidshold til nationale initiativer som Tegnefestival, DM i Tegning og senest Makværk Festival har målet altid været at skabe de bedste betingelser for at fremme børn og unges visuelle sprog ved at skubbe grænserne og skabe billedkunst af høj kvalitet.

    - Jeg husker nogle sommerskoler, hvor børnene lavede billeder med kaffe. Og det blev bare skidegodt. Der var sådan en 'lad os nu bare kaste os ud i fri leg' og give børn lov til at udfolde sig. Den legende tilgang har fra start været karakteristisk for skolen, fortæller museumschef på Horsens Kunstmuseum, Claus Hagedorn-Olsen, der var med til billedskolens begyndelse.

    Billedskolen Horsens blev grundlagt i 1998 under ledelse af Jannik Broz, der også er idémand bag Tegnefestival og DM i Tegning. Jannik Broz var leder frem til 2021.

    Frihed og proces i fokus

    Billedskolen har altid fokuseret på processen fremfor resultatet, og denne tilgang har været helt central i skolens arbejde med at forme børn og unges kreative rejse.

    Horsensianske Katrine Westenholz startede på skolen som 8-årig, og var blandt de første billedskoleelever i 1998. Stedet var et konstant holdepunkt i hendes barndom og ungdom.

    - Opgaver som 'tegn lugten af våd hund' og 'hvordan ser fremtidens by ud' gjorde, at man kunne tænke nye tanker. Det handlede ikke kun om at tegne pænt. Det måtte man næsten ikke, fortæller hun og fortsætter:

    - Den læring jeg fik fra billedskolen har jeg taget med mig, hver gang jeg selv har skullet undervise eller være kreativ, siger Katrine Westenholz.

    Hun er blot én ud af de ca. 300-400 elever, der hvert år har været en del af billedskolens fritidshold. I Katrines tilfælde har den kreative arv fra Billedskolen Horsens været med til at forme startskuddet på hendes kreative levevej som designer og nu marketing- og social media manager hos Vola.

    Af andre tidligere elever kan nævnes en af landets mest kendte influenter Rasmus Kolbe aka Lakserytteren, og kunstnere som Mark Ebert og Simone Hvilsted.

    Tidligere elev på Visuelt Gymnasium, Viola Wrede, er i dag tøjdesigner hos Bestseller. Foto: Viola Wrede

    10 år med unikt talentmiljø

    Som endnu et led i at opmuntre børn og unges kunstneriske talenter etablerede Billedskolen Horsens i 2013 Visuelt Gymnasium Horsens. Landets første og eneste talentmiljø, som kombinerer en treårig kreativ grunduddannelse med en gymnasial uddannelse. Efter 10 sæsoner har skolen uddannet op mod 100 talenter, herunder Viola Wrede, der i dag er tøjdesigner hos Bestseller.

    - Takket være Billedskolen Horsens og Visuelt Gymnasium følte jeg mig på hjemmebane på Designskolen Kolding. Den frihed og kreative udforskning, jeg oplevede på Visuelt Gymnasium, dannede et solidt fundament og jeg talte allerede designets sprog, da jeg startede på min bachelor på Designskolen Kolding, fortæller Viola Wrede.

    I 2019 blev ordningen i en treårig periode udnævnt og støttet som talentmiljø af Kulturministeriet, og i 2023 har Billedskolen Horsens igangsat et treårigt udviklingsprojekt med støtte fra Insero Horsens. Målet er at gøre en vigtig forskel for endnu flere kreative unge.

    Tegning af Marius Mallet under DM i Tegning 2013, hvor han konkurrerede i disciplinen Characters of Essence 14-17 år. Opgaven lød at han skulle tegne en frysende pels fisk.  

    Nationalt aftryk

    Siden 2008 har Billedskolen Horsens stået i spidsen for Tegnefestival og DM i Tegning. Store kulturbegivenheder, som ikke kun er et udtryk for skolens dedikation, men også har sat sit tydelige præg på børn og unge fra hele landet.

    Et særligt eksempel er Marius Mallet, hvis far var villig til at køre 270 km fra Gentofte til Horsens for at aflevere sønnens tegning. Tegningen nåede frem og Marius Mallet deltog i DM i Tegning i årene 2011 og 2013.

    - At deltage i DM i Tegning var en øjenåbner. Jeg var slet ikke klar over, at der var så mange andre i Danmark, som også interesserede sig for tegning. Det var en rigtig fed oplevelse, og det gjorde, at jeg fik blod på tanden til at opsøge andre lignende fællesskaber, fortæller den i dag 25-årige Marius Mallet, som har forfulgt sin passion for kunst og tegning siden. I dag som studerende på Oslos Kunstakademi, hvor han drømmer om at blive billedkunstner.

    Tegnefestival, DM i Tegning og Makværk Festival er tre eksempler på billedskolens evne til at realisere store ambitioner. Senest har skolen under COVID-19-pandemien transformeret den fysiske Tegnefestival til et online univers med op mod 45.000 deltagere i 2020 og gennemført en succesfuld relancering til Makværk Festival i 2023.

    - Endnu flere børn og unge skal turde forfølge og dyrke deres kreative evner. I mine øjne er de lige så vigtige som at dyrke motion og at læse. Derfor vil vi altid forfølge ambitioner og udvikle projekter, hvor vi kan gøre en forskel for de unge, som hungrer efter et kreativt fællesskab, fortæller Helene Engelund, leder af Billedskolen Horsens og fortsætter:

    - Billedskolens største succes er i virkeligheden, når børn og unge går herfra med en stærk tro på, at deres kreativitet har en værdi, og at de kan omsætte deres ideer med de redskaber, de får med herfra.

    Jubilæet fejres fra den 27. november til 3. december med en række aktiviteter, herunder en jubilæumsreception d. 30. november, online tegnekonkurrence, og udgivelse af e-bogen 'Nemme tegneøvelser, store succeser'.

    Fakta om Billedskolen Horsens

    Billedskolen Horsens tilbyder en lang række tilbud primært til børn og unge, herunder fritids-og sommerhold samt tilbud til daginstitutioner og skoler. Derudover er Billedskolen drivkraften bag talentmiljøet, Visuelt Gymnasium Horsens, og Makværk Festival. Billedskolen Horsens hører under Kultur- og Eventafdelingen i Horsens Kommune.

    Læs mere om Billedskolen Horsens på www.billedskolenhorsens.dk

    Fakta om Visuelt Gymnasium Horsens

    Visuelt Gymnasium Horsens er en kreativ grunduddannelse for gymnasieelever på Horsens Gymnasium & HF og Learnmark Horsens. Ordningen har samme struktur som Team Danmark-ordningen og har eksisteret siden 2013. I 2019 blev Visuelt Gymnasium Horsens erklæret nationalt talentmiljø af Slots- og Kulturstyrelsen.

    Læs mere om Visuelt Gymnasium på www.vigy.dk.

    Eksempler på projekter igennem tiden

    Vedhæftede filer

    Helene Engelund

    Leder af Billedskolen Horsens

    Mobil: 51 62 19 64
    Mail: heng@horsens.dk

    www.billedskolenhorsens.dkwww.vigy.dk.Virtuel Tegne-kattecafe-Billedskolen Horsens-Fotograf Beth Justesen.jpgMarius Mallet-DM i tegning 2013-Character of Essence 14-17 år.jpgViola Wrede-Visuelt Gymnasium Horsens.jpegheng@horsens.dk