Aktører på tværs af brancher står sammen om at indfri ambitiøse klimamål i Horsens Kommune
Nu er det tid til for alvor at sætte handling bag de ambitiøse ord i Horsens Kommunes klimaplan. Planen sætter retningen for, hvordan hele kommunen samlet set skal blive klimaneutral inden 2030
Den grønne omstilling er på dagsordenen i en række klimapartnerskaber, der bliver indgået i Horsens Kommune. Foto: Hanne Nielsen
Onsdag den 29. marts 2023 kommer det til at stå sort på hvidt, at en lang række centrale og afgørende aktører i Horsens Kommune alle forpligter sig til den grønne omstilling i Horsens Kommune. Her samles de nemlig for at skrive under på, at de indgår i et klimapartnerskab.
Med underskriften giver aktørerne håndslag på, at de inden for deres branche vil bidrage til, at Horsens Kommunes ambitiøse klimaplan bliver ført ud i livet.
Den store opbakning fra bl.a. erhvervsliv, forsyningsselskaber og uddannelsesinstitutioner er afgørende for, at det kan lykkes.
- For mig er det faktisk historisk, at vi så bredt og på tværs af brancher og sektorer alle er enige om at forpligte os på at arbejde for at realisere vores klimamål. Det er nødvendigt, for kun ved en fælles indsats og et længerevarende arbejde kan vi flytte noget med den grønne omstilling. Hvis ikke vi har alle andre i kommunen med - bl.a. erhvervslivet, uddannelserne og forsyningsselskaberne - når vi ikke i mål, og ligesom vi i Horsens Kommune har tradition for at gøre på så mange andre områder, skal vi også her lykkes med en fælles indsats. Jeg vil gerne sende en stor tak til alle de lokale aktører, der bidrager i klimaarbejdet, siger Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune.
6 forskellige partnerskaber
I alt bliver der skrevet under på 6 klimapartnerskaber, der omfatter ungdomsuddannelserne, landbruget, forsyningsselskaber, energisektoren, byggeri, industri, erhverv og transport.
Når de mødes på onsdag, er det dels for at skrive under på partnerskabsaftalerne, men også for at få talt om, hvordan samarbejdet skal foregå og for at dele inspiration til, hvordan partnerskaberne bedst arbejder sammen. Bl.a. holder Johannes Saugbjerg, direktør i VOLA A/S, og Torben Ravn Pedersen, direktør i Bigadan, inspirationsoplæg om, hvordan de arbejder med grøn omstilling.
- Udover at forpligte sig til at indfri klimaplanens mål har deltagerne i partnerskaberne en vigtig rolle i at være ambassadører inden for deres brancher, ligesom det er vigtigt, at vi deler viden og gode erfaringer. Den grønne omstilling er i fuld gang, men vi bliver også hele tiden dygtigere, og der opstår nye muligheder, som vi skal sørge for at udbrede kendskabet til. Også her har vi brug for vores lokale samarbejdspartnere, siger Rikke Christensen, formand for bæredygtigheds-, natur- og klimaudvalget i Horsens Kommune.
Horsens Kommunes klimaplan blev vedtaget af et enigt byråd i september 2022. I selve udarbejdelsen af planen har lokale aktører også spillet en helt central rolle.
- Vores lokale samarbejdspartnere ved allerbedst, hvor vi kan sætte gang i klimatiltag, og hvor der er udfordringer, der står i vejen. Derfor har det været meget vigtigt for os at inddrage dem i hele processen, for vi kan godt sætte nogle rammer på rådhuset, men det skal harmonere med virkeligheden, for det er her, indsatsen skal ske, siger Bjarke Eriksen, direktør for Teknik og Miljø i Horsens Kommune.
Klimaplan 2022 - 2026 sætter rammerne for klimaneutralitet og klimatilpasning i Horsens Kommune som samfund og lever op til Parisaftalen. Derudover er der i planen også arbejdet med, hvordan Horsens Kommune bliver robuste over for klimaforandringer.
Klimapartnerskaberne mødes hos VOLA Academy på Chr. Nielsens Vej 3, 8700 Horsens. Pressen er velkommen til at deltage i hele eller dele af programmet.
Programmet for dagen er:
Kl. 13.00: Velkomst v. borgmester Peter Sørensen.
Kl. 13.15: Inspirationsoplæg v. Johannes Saugbjerg, VOLA, og Torben Ravn Pedersen, Bigadan.
Kl. 13.45: Borddrøftelser om partnerskaberne.
Kl. 14.15: Opsamling og det videre arbejde v. formand for bæredygtigheds-, natur- og klimaudvalget v. Rikke Østergaard.
Kl. 14.30: Underskriftsceremoni og netværk.
Kl. 15.00: Tak for i dag.
Disse klimapartnerskabsaftaler bliver underskrevet:
Klima foto.jpg