Gå til hovedindhold

P. Olesen

"Vi har bygget vores nye hovedkontor af gamle materialer". P. Olesen gør det for at spare på CO2-udledningen og for at få anderledes bygninger.

  • Læs op

Indhold

    Et nyt byggeri behøver ikke være lig med nye materialer. Det har nedrivningsfirmaet P. Olesen bevist. For ca. tre år siden havde firmaet behov for et nyt hovedkontor på adressen i Hovedgård. I stedet for at rive den gamle bygning ned og opføre et helt nyt byggeri, besluttede ledelsen at genbruge så mange materialer som muligt. 

    Derfor består firmaets hovedkontor bl.a. af de gamle spær og betonsøjler fra den tidligere bygning. De indvendige vægge er muret op af genbrugsmursten, og ovenlysvinduer i taget er genbrug fra en virksomhed i Herning. 

    ”Vi arbejder dagligt med nedbrydning af bygninger og genbrug af materialer derfra, og derfor gav det rigtig god mening, at vi selv fik så mange genbrugsmaterialer som muligt ind i vores hovedkontor. Samtidig betød det, at vi har fået en bygning med masser af charme og historie, og en bygning der er anderledes end mange andre nybyggerier” fortæller Henrik Olesen, direktør. 

    Set med klimabriller på giver det rigtig god mening at genbruge byggematerialer. 

    Når vi genbruger vinduer, de gamle søjler og betonelementer er vi oppe på over 90 pct. CO2-besparelse i forhold til, hvis der skulle produceres nye materialer. Der er så mange gode materialer, der sagtens kan bruges igen, og det skal vi blive bedre til, så vi kan spare på klodens ressourcer.

    Henrik Olesen, direktør

    Set med klimabriller på giver det rigtig god mening at genbruge byggematerialer. 

    ”Når vi genbruger vinduer, de gamle søjler og betonelementer er vi oppe på over 90 pct. CO2-besparelse i forhold til, hvis der skulle produceres nye materialer. Der er så mange gode materialer, der sagtens kan bruges igen, og det skal vi blive bedre til, så vi kan spare på klodens ressourcer” siger Henrik. 

    Når P. Olesen bryder gamle bygninger ned, har de generelt fokus på, hvordan så mange materialer som muligt kan blive holdt i live. I Hovedgård har firmaet også et stort areal med genbrugsmaterialer, som private og virksomheder kan købe – ligesom i et genbrugsloppemarked. 

    ”Det er et nyt marked, men vi oplever, at efterspørgslen på brugte byggematerialer stiger. Vi skal selvfølgelig bruge ekstra mandetimer på at opbevare, sortere og gøre materialerne klar, men vi tror på, at markedet vil blive større og større fremadrettet” forklarer Henrik. 

    Tre gode råd om at bygge bæredygtigt 

    • Find ud af, hvilke materialer I kan skaffe, inden I bygger.
    • Byg efter de materialer, I kan få.
    • Hvis ikke hele byggeriet kan blive af genbrugsmaterialer, tæller en del af bygningen også.