Styringsdialog, jf. almenboliglovens § 164, stk. 2 og driftsbekendtgørelsens § 109
Mødeleder:Sara Westergaard
Referent: Andreas Forrer
Dato: 7. september 2022
Tid: kl. 9.00
Sted: Mødelokale Albo, Spedalsø Torv 5
Tilstedeværende: Niels Rasmussen, formand. Michael Meldgaard, direktør.
Ingen fraværende.
-
Gennemgang af styringsrapporten: Regnskabsperiode 2021.
De to organisationernes styringsrapporter og de enkelte afdelingers oplysningsskemaer blev drøftet. Henlæggelser til vedligeholdelse, istandsættelse samt tab ved fraflytning og lejeledighed i de enkelte afdelinger blev drøftet.
Det er sidste gang, at Odinsgaard og AAB af 1938 skulle indberette hver for sig, da de to boligorganisationer har slået sig sammen pr. 1. januar 2022.
-
Røde afdelinger. Afdelinger med lave effektivitetstal.
De to organisationernes røde afdelinger og deres effektivitetspotentiale blev drøftet. Som i de sidste år drejer det sig udelukkende om afdelinger med ældreboliger (plejecentre).
-
Kommende renoveringssager, herunder sociale klausuler.
Afd. 208 – Sundparken (udviklingsplan)
Arbejde med udviklingsplan og delvis nedlæggelse af boliger bliver udsat med 1 år på grund af de enorme prisstigninger.
Afd. 218 – Odinsparken, Gedved
Skema B vedtaget i juni 2022 og renoveringsprojektet er startet op. Under renoveringen bliver den bestående gasvarme også udskiftet med fjernvarme.
Afd. 221 – Humleballe, Søvind
Skema B forventes vedtaget i september 2022, hvorefter arbejderne kan gå i gang.
Afd. 01 – Sønderport
Afdelingen fra 1941, som er nedslidt og skal renoveres. Boligforeningen er i proces med en helhedsplan i samarbejde med Landsbyggefonden.
Afd. 9 – Trianglen
Afdelingen fra 1950, som er nedslidt og skal renoveres. Boligforeningen er i gang med udarbejdelse af en helhedsplan i samarbejde med Landsbyggefonden.
Afd. 14 – Axelborg (inkl. infrastrukturprojekt)
Renoveringssag er anmeldt i Landsbyggefonden, men skal efterjusteres. Forhandlinger med Landsbyggefonden er i gang.
Axelborg blev udpeget af Landsbyggefonden, til at deltage i idekonkurrencen til UIA 2023, hvor formålet med idekonkurrencen er at nytænke boligområder. Axelborg er én af kun to afdelinger i hele Danmark, til at være med i UIA World Congress of Architects 2023, som afholdes den 2-6 juli 2023 i København.
-
Planlagte projekter nybyggeri, herunder sociale klausuler.
Afd. 264 - Honnørkajen
Projektet med 50 ungdomsboliger og 25 familieboliger forløber planmæssigt med byggestart ultimo 2022.
Afd. 265- Nybakken, Østbirk
Skema B vedtaget i januar 2022. Projektet forløber planmæssigt.
Afd. 266 - Endelave
Skema B vedtaget i januar 2022. Projektet forløber planmæssigt.
Afd. 253 – Nørrevang
Projekt med udvidelse af Nørrevang Centret med 15 ældreboliger afventer ikrafttrædelse af ny lokalplan (slutningen af 2022).
Afd. 040 – Nørrestrand
Skema B godkendt august 2021. Projektet med 12 røgfri familieboliger ovenpå butikslokale afventer afklaring i forbindelse med vandproblematik i området.
-
Andre emner /særlige problemer / fremtiden?
Området Sønderbro (Sønderport, Axelborg, Mimersgade mv.) er ikke længere til at finde på Ministeriets liste over de udsatte boligområder, men blev flyttet over til den nye liste over såkaldte forebyggelsesområder.
Boligorganisationen oplyser, at gennemførelsen af sammenlægningen af de to boligorganisationer, og også den fysiske flytning af Arbejdernes Andelsboligforening af 1938 til Spedalsø Torv, er foregået over al forventning. Der fremhæves den store tilslutning til vedtagelsen af fusionen og generel den meget positive indstilling af alle involverede parter.
Den ny boligorganisation – Albo – har været i gang hele året med arbejdet til at tilpasse samtlige systemer og register. Som én af de næste opgaver er der planlagt, at undersøge muligheden for sammenlægning af afdelinger til større og mere robuste enheder.
Boligorganisationen har påpeget problematikken med de røde miljøkasser til sortering af miljøfarligt affald og småt elektronik, som ikke bliver uddelt i etagebyggerier. Disse miljøkasser bliver stærk efterspurgt af talrige afdelinger og dennes beboere.
Der blev afslutningsvis drøftet muligheder for nye boligformer til ældre med inspiration fra Generationernes Hus i Aarhus. Parterne drøftede i forlængelse heraf fordele og ulemper ved flere forskellige boformer. Boligforeningen bekræftede, at de laver konkrete vurderinger fra sag til sag ift. valget af boform, og samtidig sikre, at boligerne bliver indrettet således at beboerne kan blive i egen bolig længst muligt tid.
Derudover drøftede parterne muligheden for opførelse af små prisvenlige boliger, som Boligforeningen fx er ved at opføre på Honnørkajen. Parterne var enige om, at etableringen af små prisvenlige boliger bør overvejes i alle konkrete sager.
Til slut blev det drøftet, hvorledes boligorganisationens forpligtelse til årlig kontrol af retten til at bo i en almen ungdomsbolig bliver håndteret.
Ingen kommentarer.
Regnskaberne, som danner baggrund for styringsdialogmødet, tages til efterretning på grundlag af en gennemgang efter § 113 i driftsbekendtgørelsen, idet kommunen har gennemgået styringsrapporten for afdelingerne beliggende i kommunen.
Som redegørelse for den gennemførte dialog offentliggør kommunen dette beslutningsreferat, som indeholder eventuelle aftaler som er indgået mellem boligorganisationen og kommunen, på kommunens hjemmeside, jf. driftsbekendtgørelsens § 109, stk. 7.
Samtidig indberetter kommunen den redegørelse til det centrale it-system af Transport- og Boligministeriet.