Gå til hovedindhold
Miljøvurderinger, procesoplysninger

Udarbejdelse af administrationsgrundlaget for Grøn Pulje i Horsens Kommune

Udarbejdelse af administrationsgrundlaget for Grøn Pulje i Horsens Kommune

Indhold

    Offentliggørelse af afgørelse om ingen miljøvurdering i forbindelse med udarbejdelse af administrationsgrundlaget for Grøn Pulje i Horsens Kommune

    I forbindelse med etablering af solcelleanlæg eller vindmøller skal der oprettes en grøn pulje for hvert vedvarende energi-projekt (VE-anlæg). Det er opstillerne af VE-anlægget, som skal betale til grøn pulje, og kommunen som administrerer midlerne.

    Formålet med puljen er at støtte forskellige lokale projekter, som er til gavn for naboer til VE-anlæg og til gavn for lokalsamfundet generelt.

    Projekterne kan fx indebære klima- og naturtiltag, energiforbedringer og andre grønne tiltag, byforskønnelse og have rekreative og kulturelle formål.

    Horsens Kommune har igangsat arbejdet med udarbejdelse af administrationsgrundlaget for Grøn Pulje.

    Administrationsgrundlaget skal etablere retningslinjerne for administration af grøn pulje i Horsens Kommune, herunder en fordelingsnøgle, ansøgningsberettigede, kriterier for prioritering af ansøgninger, politisk og administrativ forankring og arbejdsgangen vedrørende Grøn Pulje.

    I forbindelse med udarbejdelse af administrationsgrundlaget for Grøn Pulje, har Horsens Kommune screenet om administrationsgrundlaget skal miljøvurderes.

    Formålet med en miljøvurdering er, at der under inddragelse af offentligheden tages hensyn til planers, programmers og projekters sandsynlige væsentlige indvirkning på miljøet, herunder den biologiske mangfoldighed, befolkningen, menneskers sundhed, flora, fauna, jordbund, jordarealer, vand, luft, klimatiske faktorer, materielle goder, landskab, kulturarv, herunder kirker og deres omgivelser og arkitektonisk og arkæologisk arv, større menneske- og naturskabte katastroferisici og ulykker og ressourceeffektivitet og det indbyrdes forhold mellem disse faktorer.

    Forvaltningsmæssig afgørelse 

    Horsens Kommune har i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) gennemført en screening for, om planens påvirkning af miljøet har en karakter og et omfang, der kræver en miljøvurdering.

    Planen er screenet i forhold til den biologiske mangfoldighed, befolkning, menneskers sundhed, fauna, flora, jordbund, vand, luft, klimatiske faktorer, materielle goder, landskab, kulturarv, herunder kirker og arkitektonisk og arkæologisk arv.

    Administrationsgrundlaget beskriver udelukkende retningslinjerne for administration af Grøn Pulje i Horsens Kommune, herunder en fordelingsnøgle, ansøgningsberettigede, kriterier for prioritering af ansøgninger, politisk og administrativ forankring og arbejdsgangen vedrørende Grøn Pulje. Administrationsgrundlaget danner ikke i sig selv rammer for konkrete anlægstilladelser. Eventuelle anlæg og aktiviteters påvirkning af miljøet kan først vurderes i forbindelse med konkrete ansøgninger.

    Horsens Kommune har vurderet, at administrationsgrundlaget ikke er omfattet af krav om miljøvurdering, idet den ikke antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen heraf er truffet med hjemmel i miljøvurderingslovens § 10 og §8.

    Klagevejledning

    Kommunens afgørelse om ikke at gennemføre en miljøvurdering efter Miljøvurderingsloven § 8 stk. 1, nr.  3 kan påklages efter reglerne i Miljøvurderingsloven § 48, stk.3.

    Efter miljøvurderingslovens § 58 stk. 4 kan kun retlige spørgsmål påklages.

    Klageberettigede er alle, der er omfattet af Miljøvurderingslovens § 50. Det vil sige enhver, der har retlig interesse i sagens udfald samt landsdækkende foreninger og organisationer, der som hovedformål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelsen af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen og har vedtægter eller love, som dokumenterer deres formål, og som repræsenterer mindst 100 medlemmer.

    Hvis du ønsker at klage over afgørelsen, skal du klage til Miljø- og fødevareklagenævnet.

    Klagefristen udløber 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes klagefristen dog altid fra bekendtgørelsens tidspunkt.

    Du kan klage via Klageportalen, som du finder via et link på denne hjemmeside https://naevneneshus.dk/. Klageportalen finder du også på https://www.borger.dk og på https://virk.dk

    Når der klages, skal der betales et gebyr på 900 kr. for privatpersoner og 1800 kr. for virksomheder og organisationer.

    Du logger på med MitID. Klagen sendes gennem Klageportalen til Horsens Kommune. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for kommunen i Klageportalen.

    Miljø- og fødevareklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Horsens Kommune, Plan og By, Chr M Østergaards Vej 4, 8700 Horsens, planogby@horsens.dk, der herefter videresender anmodningen til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.

    Hvis du ønsker at indbringe sagen for domstolene, skal det ske inden 6 måneder efter datoen for meddelelse, eller hvis afgørelsen er offentliggjort, regnes fristen fra offentliggørelse jf. Miljøvurderingslovens § 54.