Forslag til Indsatsplan for vandværker uden for OSD og offentliggørelse af screeningsafgørelse
Høringsfrist 13. august 2024
Indsatsplan for vandværker uden for OSD
Bæredygtigheds-, Natur- Klimaudvalget har den 7. maj 2024 vedtaget at sende Forslag til Indsatsplan for vandværker uden for OSD i offentlig høring.
Formålet med indsatsplanen er at beskytte det grundvand, som de 8 vandværker, som er omfattet af indsatsplanen, indvinder fra mod forurening både nu og i fremtiden. Det drejer sig om Gantrup Vandværk, Jægerkol Vandværk, Lundum vandværk, Slagballe Bakker Syd Vandværk, Såby Vandværk, Vestbirk Vandværk, Yding Vandværk og Østbirk Vandværk.
Indsatsplanen beskriver de mål, indsatser og retningslinjer, som kommunen vurderer er nødvendige for at beskytte grundvandet samt sikre forsyningen af rent drikkevand. Indsatsplanen beskriver også, hvem der har ansvaret for at gennemføre de enkelte indsatser, og hvornår de skal være gennemført.
Indsatsplanen er udarbejdet i samarbejde med de berørte vandværker, Horsens Vand, Region Midtjylland samt Silkeborg Kommune og Skanderborg Kommune. Forslaget har desuden været forelagt og drøftet i kommunens koordinationsforum (KOVA).
Se Forslag til Indsatsplan for vandværker uden for OSD (pdf)
Forslag til planen er i offentlig høring fra den 21. maj til og med den 13. august 2024
I høringsperioden har du mulighed for at afgive høringssvar til indsatsplanen.
Du kan frem til og med den 13. august 2024 sende dit høringssvar til jordoggrundvand@horsens.dk eller alternativt pr. brev til Horsens Kommune. Att. Natur og Miljø, Chr M Østergaards Vej 4, 8700 Horsens.
Spørgsmål til Indsatsplan for vandværker uden for OSD
Hvis du har spørgsmål til forslaget til Indsatsplan for vandværker uden for OSD og høringen, er du velkommen til at kontakte ingeniør Camilla Teglgaard Madsen på telefon 7629 2649 eller ingeniør Gitte Bjørnholdt Brok på telefon 76 29 25 07.
Fravalg af miljøvurdering
Vi har screenet Forslag til Indsatsplan for vandværker uden for OSD i forhold til en vurdering af, om planens påvirkning af miljøet har en karakter og et omfang, der kræver en miljøvurdering (i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)).
Vi har på baggrund af screeningen truffet afgørelse om, at indsatsplanen ikke skal miljøvurderes.
Begrundelsen er, at de i indsatsplanen planlagte indsatser generelt er miljøforbedrende, og at de ikke vil kunne påvirke overfladevandområder, naturområder og grundvandsforekomster negativt – tværtimod vil der kunne ske miljøforbedringer. Indsatserne medfører ikke byggeri eller opførelse af andre anlæg. Indsatsplanen indeholder ingen planer om at øge den samlede indvindingsmængde i indsatsområdet.
Der vil desuden blive foretaget en konkret vurdering af konsekvenserne for de enkelte naturområder og overfladevandområder, hvis indsatserne medfører, at der skal laves nye boringer samt ved fornyelse af vandindvindingstilladelser.
Afgørelsen er truffet med hjemmel i miljøvurderingslovens § 10.
Klagevejledning
Afgørelsen om fravalg af miljøvurdering kan påklages efter reglerne i Vandforsyningsloven jf. Miljøvurderingslovens § 48 stk. 1, men kun for så vidt angår retlige spørgsmål jf. Miljøvurderingsloven.
Afgørelsen kan påklages af:
- Miljø- og Fødevareministeren
- Enhver med en retlig interesse i sagens udfald
- Klageberettigede foreninger og organisationer.
Hvis du ønsker at klage over denne afgørelse, skal du klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet via Klageportalen.
Klageportalen ligger på https://kpo.naevneneshus.dk/. Du logger på med MitID. Klagen sendes gennem Klageportalen til Horsens Kommune.
Klagefristen er den 18. juni 2024 kl. 23.59. Inden fristen udløber, skal du have godkendt og betalt gebyr/bestilt en faktura i Klageportalen, hvis du ønsker at klage.
En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Horsens Kommune i Klageportalen. Når du klager, skal du som privatperson betale et gebyr på 900 kr. Virksomheder og organisationer skal betale et gebyr på 1.800 kr. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen.
Miljø- og Fødevareklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Horsens Kommune. Vi videresender herefter anmodningen til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.
Et eventuelt søgsmål i forhold til tilladelsen truffet efter Miljøvurderingsloven skal anlægges ved domstolene senest inden 6 måneder fra afgørelsen er meddelt. Søgsmålsfristen udløber den 21. november 2024.