Gå til hovedindhold

Hvordan stiller jeg op?

Vil du stille op som kandidat til kommunalvalget? Så kan du læse mere her på siden om, hvordan du gør.

Indhold

    Sådan stiller du op til kommunalvalget

    Tirsdag den 18. november 2025 afholdes der valg til Horsens Byråd, hvor der skal vælges 27 medlemmer. Valgperioden løber fra 1. januar 2026 til 31. december 2029. 

    Alle, der har valgret, kan stille op som kandidat til kommunalvalget.

    Der findes 3 måder, du kan opstille som kandidat på: 

    • Som kandidat for et politisk parti
    • Som kandidat for en borgerliste
    • Som enkeltperson

    De blanketter, som skal anvendes til anmeldelse af kandidatlister og/eller valgforbund, kan rekvireres hos:

    Valgsekretariatet, Horsens Rådhus, Chr M Østergaards Vej 4, 8700 Horsens.

    E-mail: valg@horsens.dk

    De partier/lister, der i forvejen er valgt ind i Horsens Byråd, kan efter anmodning blive fritaget for kravet om indsamling af stillere.

    • Stillerne skal underskrive kandidatlisten, som i forvejen skal være udfyldt med navne på kandidater mv., så man kan se, hvad man skriver under på.  
    • Stillere må ikke have skrevet sig på andre kandidatlister, da stilleren så vil blive slettet fra alle lister.
    • En kandidat kan ikke være stiller for en kandidatliste, som kandidaten selv stiller op for.
    • Stillere skal opfylde kravene som nævnt under punktet 'Valgbarhed'.  

    Hvis partiet i forvejen er valgt ind i byrådet

    De partier, der i forvejen er valgt ind i Horsens Byråd ved kommunalvalget i 2021, og som fortsat er repræsenteret i byrådet, kan efter anmodning blive fritaget for kravet om indsamling af underskrifter fra et mindsteantal af vælgere i kommunen som stillere. Fristen er tirsdag d. 16. september 2025 kl. 12.
    Hvis betingelserne ikke kan opfyldes, skal disse partier finde 25 stillere lige som alle øvrige partier, der ønsker at stille op. Man kan ansøge om at fravige kravet om stillere på kandidatlisten. Dette gøres ved angivelse i særlig rubrik på kandidatlisten.

    Hvis du stiller op på en ny liste

    Hvis du stiller op på en helt ny liste eller på en liste, der tidligere har stillet op, men ikke blev valgt ind i byrådet ved kommunalvalget i 2021, skal man som nævnt ovenfor finde 25 stillere, der opfylder valgretsbetingelserne, som nævnt under punktet 'Valgret'. 

    Det er bestemt i valgloven, at Horsens Kommune kræver et mindste antal af stillere på 25. Det anbefales, at man indsamler yderligere 10-15 stillere, hvis folk fraflytter kommunen, afgår ved døden eller af anden årsag ikke længere opfylder betingelserne for at være stiller. 

    En kandidatliste skal, for at kunne blive godkendt af valgbestyrelsen, have en listebetegnelse. En listebetegnelse, der er sammenfaldende eller giver anledning til forveksling med kandidatlisterne for et parti, der er opstillingsberettiget til folketingsvalg, kan ikke blive godkendt.

    Som listebetegnelse kan ikke anvendes enkelte bogstaver såsom A, B, C osv., eller en kombination af bogstaver, der ikke danner et ord, fx SF, CD, RV, KRF osv. En kandidatliste kan heller ikke få en listebetegnelse godkendt, der består af ordet ”liste” og et bogstav eller en kombination af bogstaver, der ikke danner et ord, fx ”Liste T”. Man kan heller ikke få en listebetegnelse godkendt, hvori der indgår enkelt bogstaver, fx ”Moderat T”.

    Reglerne om opstilling og godkendelse af kandidatlister til kommunale og regionale valg findes i bekendtgørelse af lov om kommunale og regionale valg §§ 19 – 27. 

     

    Angivelsen af, hvordan kandidatens navn ønskes anført på stemmesedlen, skal ske på kandidatanmeldelsen.

    Kandidaternes navne skal anføres på stemmesedlen med fornavne eller forbogstaver først. Du vil som kandidat blive anført på stemmesedlerne med dit fulde navn, medmindre du på kandidatlisten har angivet en anden måde, du ønsker dit navn anført på.

    På stemmesedlen skal der mindst anføres ét fornavn eller forbogstav og efternavn eller mellemnavn. Du kan kun få anført mellem- og efternavne, som du er berettiget til at føre efter navneloven, eller mellemnavne, som er anmeldt til CPR. I stedet for fornavnet kan du anføre et kaldenavn, der er afledt af dit fornavn.

    Indtil den nye navnelov trådte i kraft den 1. april 2006, var der mulighed for at få et adresseringsmellemnavn registreret i CPR umiddelbart foran personens efternavn i adresseringsnavnet. Denne mulighed er ophævet ved den nye navnelov. De adresseringsmellemnavne, der er blevet registreret i CPR inden den 1. april 2006, kan dog fortsat anføres på stemmesedlen.

    Anvendelsen af reglerne kan illustreres med følgende eksempler: 

    Eksempel 1:

    Kandidatens fulde navn er: Anne Marie Vestergaard Andersen.
    Kandidaten kan anføres på stemmesedlen med sit fulde navn eller med navnet:
    Anne Andersen
    M. Vestergaard
    Mie Vestergaard Andersen
    osv.

    Eksempel 2:

    Kandidatens fulde navn er: Marie Louise Andersen.
    Marie Louises eget efternavn er Hansen, men hun har taget sin ægtefælles efternavn, Andersen, som giftenavn. Ægtefællen har som mellemnavn Vestergaard, og Marie Louise havde før den 1. april 2006 fået registreret i CPR, at hun havde taget sin ægtefælles mellemnavn som adresseringsmellemnavn. Kandidatens adresseringsnavn er herefter: Marie Louise Vestergaard Andersen. Hun kan, som nævnt, vælge et kaldenavn afledt af fornavnet og kan f.eks. i stedet anmode om at blive anført som fx Malou V. Andersen.

    Kandidaten i eksempel 2 har samme muligheder for at få angivet sit navn på stemmesedlen som kandidaten i eksempel 1. Herudover har kandidaten i eksempel 2 mulighed for at benytte sit eget efternavn, dvs. eksempelvis at blive opført på stemmesedlen som: Marie Louise (eller Malou) Hansen. 

    Oversigt over tidsfrister ved de kommunale og regionale valg tirsdag 18. november 2025

    • Tirsdag 2. september 2025 (tirsdagen 11 uger før valgdagen)
      Kandidatlister kan indleveres for de lister, der ønsker fritagelse for underskrift fra stillere.
    • Tirsdag 16. september 2025 (tirsdagen 9 uger før valgdagen)
      Hvis listen vil fritages fra kravet om underskrift fra stillere, skal den være indleveret senest kl. 12. Kandidatlister kan fra denne dato indleveres for de lister, der ikke kan fritages fra kravet om underskrift fra stillere.
    • Tirsdag 23. september 2025 (tirsdagen 8 uger før valgdagen)
      Valgbestyrelsen skal senest kl. 12 meddele, om kandidatlisten kan fritages for kravet om underskrift fra stillere.
    • Tirsdag 30. september 2025 (tirsdagen 7 uger før valgdagen)
      Kandidatlister skal være indleveret senest kl. 12 for de lister, der ikke kan fritages for kravet om underskrift fra stillere.
    • Fredag 3. oktober 2025 (46 dage før valgdagen)
      Kandidater og stillere skal opfylde valgretsbetingelser bortset fra aldersbetingelsen og betingelsen vedrørende varigheden af forudgående fast bopæl i riget. Hvis betingelserne ikke er opfyldt denne dag, skal de være opfyldt kl. 12 mandag 6. oktober 2025 (43 dage før valgdagen).
    • Lørdag 4. oktober 2025
      Valgsekretariatet skal senest give underretning om en kandidatlistes mangler.
    • Mandag 6. oktober 2025
      -Frist for afhjælpning af mangler eller indlevering af en ny kandidatliste senest kl. 12.
      -Frist for tilbagekaldelse af kandidatliste kl. 12.
      -Frist for indgåelse eller tilbagetrækning af valgforbund kl. 12.
      -Endelig frist for opfyldelse af valgretsbetingelserne kl. 12.

    Der kan ikke dispenseres fra disse frister.

    Kandidatlister og anmeldelse af valgforbund skal indleveres til Valgsekretariatet, Horsens Rådhus, Chr M Østergaards Vej 4, 8700 Horsens. 

    Se den samlede oversigt fra Indenrigs- og boligministeriet over alle tidsfrister ved kommunal- og regionalvalget 18. november 2025.

    Følgende har ret til at stemme til valget til Horsens Byråd:

    Alle, der på valgdagen er fyldt 18 år, har fast bopæl i Horsens Kommune, og som herudover enten:

    • har dansk indfødsret
    • er statsborger i en af de øvrige medlemsstater i Den Europæiske
      Union,
    • er statsborger i Island eller Norge, eller
    • uden afbrydelse har haft fast bopæl i riget i de sidste 4 år forud for valgdagen.

    Valgret til Horsens Byråd har endvidere enhver, der på valgdagen er fyldt 18 år, er statsborger i en af de øvrige medlemsstater i Den Europæiske
    Union og er registreret i Udenrigsministeriets protokol.

    Bemærk, at valgretten er udvidet til også at omfatte personer, som er frataget den retlige handleevne efter værgemålslovens § 6, når disse i
    øvrigt opfylder ovennævnte valgretsbetingelser.

    Bemærk også, at valgretten er afskaffet for følgende personer:

    • Udlændinge på tålt ophold
    • Udvisningsdømte udlændinge
    • Administrativt udviste udlændinge
    • Udlændinge, som fra udlandet indsættes direkte til afsoning i en af kriminalforsorgens institutioner.

    Kandidater, der ønsker at stille op til valget, skal fredag den 3. oktober 2025 opfylde valgretsbetingelserne, jf. punktet 'Valgret - hvem har ret til at stemme', bortset fra aldersbetingelsen og betingelsen vedrørende varigheden af forudgående fast bopæl i riget. Hvis betingelserne ikke er opfyldt denne dag, skal de være opfyldt mandag den 6. oktober 2025 kl. 12. Betingelserne vedrørende alder og forudgående fast bopæl i riget skal først være opfyldt på valgdagen. 

    For at blive valgt til byrådet må man ikke være idømt eller have vedtaget en straf, der medfører tab af valgbarhed.

    Indenrigs- og Boligministeriet meddeler forud for hvert kommunalvalg, hvilke bogstavbetegnelser der på forhånd er reserveret til partier, der er opstillingsberettiget til folketinget pr. 1. august i valgåret, jf. kommunal- og regionalvalglovens § 33, stk. 1. Disse bogstavbetegnelser kan ikke tildeles andre kandidatlister, jf. § 33, stk. 2. Bogstavet "X" kan ikke tildeles nogen kandidatliste, jf. kommunal– og regionalvalglovens § 34, stk. 1.

    Derudover henstiller Indenrigs- og Boligministeriet blandt andet normalt til følgende: 

    • Bogstavbetegnelsen W kan (som følge af forvekslingsmulighed med V) kun anvendes, hvis der ikke i øvrigt er bogstavbetegnelser nok til alle lokallister. 
    • Bogstavbetegnelsen Å skal angives som Å og ikke som Aa. 
    • Lokallister, der har deltaget i det seneste kommunalvalg, får fortrinsret til den bogstavbetegnelse, som lokallisten tidligere har anvendt.

    Valgbestyrelsen i Horsens Kommune følger de til enhver tid fremsatte henstillinger fra ministeriet i forbindelse med tildeling af bogstavbetegnelser til de kandidatlister, der opstiller til kommunalvalg.