Gå til hovedindhold

Er du barn eller ung, der har det svært?

Du skal ikke stå alene, når det er svært

Indhold

    Er du under 18 år, og er der noget i din hverdag, som gør, at du har det dårligt? 
    Er du ked af det eller bange meget af tiden? Drikker de voksne derhjemme for meget alkohol? Bliver du, eller noget tæt på dig, slået?

    Så kan du få hjælp. 

    Her på siden kan du se mere om, hvordan vi kan hjælpe dig. 

    Ring til Børn og Forebyggelse på tlf. 76 29 34 00 - hvis du er under 14 år

    Ring til Ungdomscentret på tlf. 24 75 91 12 - hvis du 14-18 år

    Billedet viser 6 videoer som ligger på Social Styrelsens hjemmeside

    Spørgsmål og svar

    Hvis din familie, de voksne i skolen eller andre voksne du kender, ikke kan hjælpe dig, kan du altid kontakte os. Der kan være mange grunde til, at du kan have brug for hjælp. Det kan være, hvis du føler dig utryg hjemme, hvis du er ked af det meget af tiden, eller hvis du eller nogen tæt på dig oplever vold eller mange voldsomme skænderier. 

    Måske drikker de voksne hjemme hos dig meget alkohol. Det kan også være, at de voksne har svært ved at passe på dig. Måske føler du dig alene med alting? Men det kan også være andre slags problemer, der er for svære til, at du kan klare det selv. 

    Det er vores opgave at finde ud af, om du og din familie har brug for hjælp og støtte, for at få det bedre. Hvis du har brug for at få ændret noget i din hverdag, kan du snakke med os. Du har ikke ret til at bestemme det helt selv, men du har ret til at sige, hvordan du ønsker, det skal være. 

    Alle familier er forskellige, og derfor kan hjælpen også være meget forskellig. Måske skal du og din familie have hjælp til at klare hverdagen. Det kan være en kontaktperson, som hjælper dig eller jer med det, der er svært. 

    Det kan også være, at du har brug for at tale med en psykolog, hvis du ikke har det godt. Eller at hele din familie skal have hjælp. Så kan I få besøg af en, der er uddannet til at hjælpe familier. Det kalder vi en familiebehandler. 

    Når du kontakter os, vil det for det meste være en børne- og ungerådgiver, du taler med. 

    Vi arbejder alle med at skaffe hjælp til børn eller familier, der ikke har det godt. Vi kan give råd, og vi ved en masse om, hvordan man løser problemer som dine.

    Når du har talt eller skrevet med en os, vil vi prøve at finde du af, hvordan vi kan hjælpe. 
    Måske har vi brug for at undersøge, hvordan du får den bedste hjælp. Det betyder, at vi ringer til dig igen, så vi sammen kan aftale, hvad der skal ske. 

    Det kan også være vi foreslår, at du skal tale med en god ven, dine forældre, Børnetelefonen eller en anden telefonrådgivning, der passer til dine problemer. 

    Der findes en lov om børn og unge i Danmark. Den hedder barnets lov. I den står der, at vi skal undersøge, om vi kan hjælpe dig, hvis du beder om det, eller hvis nogen er bekymrede for, hvordan du har det. 

    Du har altså ret til hjælp, hvis du har brug for det. Du har for eksempel ret til at bo i et trygt hjem og gå i en skole, hvor du ikke oplever mobning eller forskelsbehandling. Og du har ret til at blive hørt. Det betyder ikke, at du altid kan bestemme - men din mening skal tælle med. 

    Der er også andre, der kan hjælpe dig

    Du behøver ikke fortælle, hvem du er, hvis du ikke har lyst. Du kan tale med en voksen, der lytter, og kan give dig trøst og gode råd. 

    • BørneTelefonen
      Her kan du få råd, vejledning og trøst eller bare en voksen, der har tid til at lytte. BørneTelefonen er åbent alle dage hele døgnet. 

    • Sexlinien
      Rådgivning om sex, prævention, graviditet, sexsygdomme, krop og seksualitet. For unge mellem 15-25 år. 

    • Livslinien
      Går du med tanker om selvmord, kan du få hjælp og rådgivning hos Livslinien. Du kan også kontakte Livslinien, hvid du er pårørende eller efterladt til selvmord.

    • Uturn
      Tilbud til unge under 18 år, der ryger hash eller bruger andre rusmidler - eller som oplever at deres forældre drikker, tager stoffer eller medicin. 

    Læs mere om