Hvor er der plads til solceller, vindmøller og ny skov?
Hvor i Horsens Kommune skal det være muligt at opstille solceller, vindmøller og plante skov? Vi er i gang med den indledende planlægning. Vores tematillæg for VE-anlæg og skovrejsning er i høring.
Planlægningsfasen og offentlig høring
Et af de største skridt på vejen mod målet om en CO2-neutral Horsens Kommune i 2030 er at styrke vores indsatser inden for energi og energioptimering. I vores kommune udgør CO2-udledningen fra energiforbruget 41 % af den samlede CO2-udledning. Der er derfor rigtig meget at hente ved at øge den grønne energiforsyning.
Vi er i gang med at udpege arealer på tværs af hele kommunen, som er egnet til etablering af enten vindmøller eller solcelleanlæg. I samme proces udpeger vi arealer til skovrejsning.
Der er rigtig mange krav og hensyn, som vi skal tage højde for, når solceller og vindmøller skal placeres - ikke mindst hensynet til naboer, naturen, landskabet og grundvandet.
Der er stor forskel på krav til planlægning for skovrejsning og VE-anlæg. Men da det typisk er de samme arealer, der kan bruges til skov og VE-anlæg, behandler vi begge temaer i tematillægget til kommuneplanen.
Tematillægget for VE-anlæg og skovrejsning er i offentlig høring til 27. februar 2025
Det første skridt i den komplekse planlægningsproces, der ligger forud for opstilling af solceller, vindmøller og skovrejsning, er vedtagelse af vores såkaldte tematillæg til kommuneplanen.
Formålet med tematillæg for vedvarende energianlæg (VE-anlæg) og skovrejsning er at skabe plangrundlaget, for at fremme den grønne omstilling i Horsens Kommune.
I tematillægget udpeges to zoner i kommunen vedrørende VE-anlæg. Derudover præsenteres også elleve interesseområder, udvalgt blandt indkommende forslag i forbindelse med fordebatten eller tidligere.
Tilsvarende er der udpeget arealer, hvor ny skov er ønsket eller uønsket.
Du kan komme med dine bemærkninger til og med den 27. februar 2025
Gå til vores høringsside for at læse tematillægget og sende os dine eventuelle bemærkninger.
Spørgsmål og svar om VE-anlæg
Find svar herunder på nogle af de ofte stillede spørgsmål relateret til
- Tematillægget for VE-anlæg
- Processen vedrørende VE-anlæg
Tematillægget for VE-anlæg
Du er velkommen til at sende dine bemærkninger som høringssvar til vores tematillæg, imens det er i offentlig høring.
Læs mere og send dit høringssvar via vores høringsportal.
Alle modtagne høringssvar indgår som en del af den politiske behandling.
Politikerne ser alle høringssvar samt et notat udarbejdet af administrationen, hvoraf anbefalinger til hvordan og i hvilket omfanget høringssvarene indgår i det videre arbejde.
Alle, som afgiver et høringssvar, vil få besked om, hvordan det pågældende høringssvar er behandlet i forbindelse med den politiske behandling af planforslaget.
Interesseområder er en oversigt over, hvor kommunen har modtaget ønsker om VE-anlæg fra private udviklere eller lodsejere på nuværende tidspunkt.
Det er ikke sikkert, at der vil blive udviklet projekter inden for de viste områder.
Interesseområder er ikke et udtryk for, at kommunen har taget endelig stilling til en eventuel efterfølgende lokalplanlægning eller forudgående dialog mellem kommunen og projektudviklere.
Derudover er interesseområdernes afgrænsning heller ikke et udtryk for det endelige omfang af de ønskede projekter.
Forslag til tematillægget viser 11 interesseområder fordelt på henholdsvis 6 solcelleområder, 4 vindmølleområder og 1 geotermi-område.
Se områderne på kortet på side 54 i PDF’en af tematillægget, eller som kort med zoom under Planlægning for vedvarende energianlæg i det digitale planforslag.
I Horsens Kommune har vi udarbejdet to forskellige zoner i forhold til en eventuel planlægning for vedvarende energianlæg, henholdsvis Zone 1 og Zone 2.
De ønsker til opstilling af VE-anlæg, der kommer ind fra private udviklere og lodsejere, bliver sorteret i forhold til disse to zoner.
- Zone 1 er de områder i kommunen, hvor det kan være muligt at planlægge for og placere VE-anlæg, så længe der kan tages hensyn til de lokale forhold.
- Zone 2 er de områder i kommune, hvor der som udgangspunkt ikke kan planlægges for og placeres VE-anlæg.
Forud for en egentlig planlægning for et VE-anlæg vil byrådet skulle tage stilling til de konkrete projekter og igangsætte planlægningen.
Billedet viser retningslinjekortet for den nye retningslinje og zoneudpegninger i forhold til planlægning for VE-anlæg i Horsens Kommune. Derudover vises interesseområderne også på kortet.
Kortet findes som et dynamisk kort i det digitale planforslag.
Processen vedrørende til VE-anlæg
Status december 2024
Vores tematillæg for VE-anlæg er i høring til og med den 27. februar 2025.
Vi forventer, at byrådet behandler planforslaget til endelig vedtagelse den 27. maj 2025.
Inden da går vi ikke ind i sagsbehandling eller planlægningen af nogen konkrete VE-projekter.
Fra juni 2025 og frem
Når vi modtager en henvendelse fra en VE-udvikler med et konkret projekt, vil kommunen inddrage de berørte borgere som det første i form af et opstartsmøde.
Vi sender de berørte borgere en formel invitationen til et sådant møde via e-Boks.
Herefter og forud for en egentlig planlægning for VE-anlæg, vil byrådet skulle tage stilling til de konkrete projekter og igangsætte planlægningen.
Så uanset hvad, så vil man som nabo til et eventuelt VE-anlæg altid blive inviteret til et møde med kommunen tidligt i processen, førend vi igangsætter eller giver tilladelse til noget.
Når vi modtager en henvendelse fra en VE-udvikler med et konkret projekt, vil vi som kommune inddrage de berørte borgere som det første i form af et opstartsmøde.
Vi vil sende dig en formel invitationen til et sådant møde i din e-Boks.
Vi vil tidligst efter den endelige vedtagelse af kommuneplantillægget tage hul på denne borgerinddragelse.
Planforslaget forventes at blive behandlet af Byrådet til endelig vedtagelse den 27. maj 2025.
Der vil ligge mange hensyn til grund for den konkrete placering af et VE-anlæg.
I Horsens Kommune har vi udarbejdet to forskellige zoner i forhold til en eventuel planlægning for vedvarende energianlæg, henholdsvis Zone 1 og Zone 2. De ønsker til opstilling af VE-anlæg, der kommer ind fra private udviklere og lodsejere bliver sorteret i forhold til disse to zoner.
Zone 1 er de områder i kommunen, hvor det kan være muligt at planlægge for og placere VE-anlæg, så længe der kan tages hensyn til de lokale forhold.
Zone 2 er de områder i kommune, hvor der som udgangspunkt ikke kan planlægges for og placeres VE-anlæg.
Forud for en egentlig planlægning for et VE-anlæg, vil byrådet skulle tage stilling til de konkrete projekter og igangsætte planlægningen.
Tematillægget fastlægger ikke konkrete placeringer af anlæg. Vi er endnu ikke så langt, at der er tale om konkrete projekter.
Der vil finde en konkret planlægning sted for det enkelte projekt, der omfatter både lokalplan og kommuneplantillæg.
Hertil vil der være ny høringsperiode for det konkrete projekt og adgang til de almindelige klagefrister.
Dine muligheder for kompensation kommer an på de konkrete forhold og afstanden fra din ejendom til VE-anlægget.
Der findes forskellige muligheder for kompensation, som oftest først vil træde i kraft i forbindelse med etableringen af det pågældende VE-anlæg.
Da vi endnu er i den indledende fase, som ikke vedrører konkrete VE-anlæg, kan vi ikke vejlede dig konkret.
Du kan læse mere på Energistyrelsens hjemmeside ens.dk.
Grøn pulje
Formålet med grøn pulje er at støtte forskellige lokale projekter, som er til gavn for naboer til VE-anlæg og til gavn for lokalsamfundet generelt.
Informationsmøde den 20. februar 2024 - se optagelsen
Den 20. februar 2024 holdt vi et informationsmøde i forbindelse med fordebatten.
Klik for at se optagelsen af mødet (2½ timer inkl. pause).
På mødet kan du
- høre om rammerne for udpegningen af muligheds- og forbudszoner
- få forklaret planprocessen for opstilling af vedvarende energianlæg
- få information om de nye retningslinjer for vedvarende energianlæg, som tager udgangspunkt i Horsens Kommunes VE-model
- se et oplæg om energifællesskaber
- høre de spørgsmål, der blev stillet af de fremmødte.
Der tales på mødet ikke om konkrete projekter eller konkrete arealudpegninger.
Har du spørgsmål, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os via e-mail planogby@horsens.dk.
Energifællesskaber - hvad er det?
Lokale energifællesskaber leverer vedvarende energi til lokalsamfundet. Energifællesskaber handler om lokalt initiativ og ejerskab - og deling af egenproduceret energi imellem medlemmer. Måske kunne det være noget for jer?
Energifællesskaber Danmark er en almennyttig forening, som fremmer energifællesskaber gennem netværk og vidensdeling. Læs mere om Energifællesskaber Danmark på deres hjemmeside.
Morten Westergaard fra Energifællesskaber Danmark holdt et inspirerende oplæg på vores informatoinsmøde den 20. februar. Du kan se hans oplæg på optagelsen af mødet. Du kan se Mortens slides fra hans oplæg ved at trykke her (PDF).
"Horsens Byråd er enig om, at kommunen både kan og skal bakke op om at styrke omstillingen til vedvarende energiforsyning i Horsens Kommune. Tilsvarende er skovrejsning højt prioriteret i Horsens Kommune, og det er vigtigt for byrådet, at kommunen er åben over for nye skovrejsningsprojekter, når mulighederne byder sig"
Spørgsmål til processen for VE-anlæg og skovrejsning
E-mail: sologvind@horsens.dk
Du er velkommen til at ringe til vores digitale hotline, som har udvidede åbningstider.
Telefon: 70 20 00 00
Åbningstider mellem jul og nytår:
23. december: 8-16
24. december: lukket
25. december: lukket
26. december: lukket
27. december: 8-16
28. december: lukket
29. december: 16-20
30. december: 8-20
31. december: lukket
1. januar: lukket
Fra 2. januar 2025 og frem er de normale åbningstider:
Mandag-torsdag: 8-20
Fredag: 8-16
Lørdag: Lukket
Søndag: 16-20