Gå til hovedindhold

Morten

"Vi spiser kun kød 1-2 gange om ugen". Morten gør det, fordi der er masser af gode alternativer til kød, og fordi det er godt for klimaet".

  • Læs op

Indhold

    Når Morten tænder op under gryderne hjemme i køkkenet, er det sjældent kød, der bliver tilberedt. Morten og hans familie har nemlig valgt at skifte en stor del af kødet ud med andre madvarer, der er plantebaserede.

    Det har faktisk været ret nemt, for der er et stort udvalg af plantebaserede varer, og det vælger vi ofte frem for kødet. Vi spiser derfor kun kød 1-2 gange om ugen, og når vi spiser kød, går vi som regel uden om oksekød og vælger fisk eller kylling, fordi det er knap så skadeligt for miljøet.

    Morten Henneberg-Johansen

    Selv om kødet ofte er udeladt, betyder det ikke, at børnenes livretter er slettet fra menuen. 

    ”Man kan f.eks. få burgerbøffer, der er plantebaseret, eller vegetarlasagne, så vi kan sagtens få retter, som minder om de traditionelle retter. Andre dage eksperimenterer vi med nye retter, fordi udvalget er så stort, så det er sjovt også at prøve noget nyt” siger Morten. 

    For at gøre det ekstra nemt at sætte klimavenlige grøntsager, bælgfrugter og linser på menuen laver familien madplan, så de sikrer, at der bliver serveret en varieret kost, som primært bliver lavet af de råvarer, der er i sæson. 

    Og maden falder i god smag – også hos familiens to drenge på 6 og 10 år. 

    ”For os har det været en tilvænning, som har været nem, og samtidig sørger vi for, at drengene af og til også får kød. Hvis vi f.eks. bestiller pizza, vælger drengene måske en med kød, og hvis de har lyst til at få hamburgerryg med på madpakke, får de det. Vi tror på, at vi med små skridt flytter noget, og samtidig lærer vores børn, at vi alle har ansvar for at passe på vores klima” siger Morten. 

    Tre gode råd til at spise mindre kød

    • Lav madplan – det gør det nemmere at planlægge kødfrie dage
    • Prøv dig frem med vegetarretter eller plantebaserede råvarer
    • Lad være med at fjerne alt kød på én gang, men tag det i mindre bidder