Bedømmelsesudvalget kigger blandt andet på, hvordan man med formsprog, materialer og helhedstanke har formået at renovere eller transformere en eksisterende bygning eller anlæg. Samtidig kigger vi på om et byggeri eller et sted eventuelt kan får en ny funktion til glæde for kommunens mange borgere og på den måde styrke hele Horsens.
De fem nominerede i kategorien 'Bedste renovering eller transformation' er:
1. Jørgensens Hotel, Horsens
Se information om projektet på linjen.dk
Arkitekt: Linjen
Bygherre: M+ Ejendomme A/S
Beskrivelse fra eksterne hjemmesider: Intet har været overladt til tilfældighederne i renoveringsprocessen af det smukke gamle Jørgensens Hotel. Alle valg er truffet med udgangspunkt i eksperters viden og undersøgelser af, hvordan hotellet så ud, da det blev opført i 1744 – det gælder både ude og inde. Særligt palæets lofter har krævet både tid og håndværk at restaurere og genskabe, som de var oprindeligt. Det er en helt særlig oplevelse at træde ind på hotellet og bevæge sig gennem rummene, som alle byder hver især på en særlig historie. Hvis rummene kunne tale og fortælle deres historie, ville man aldrig blive færdig.
Bedømmelsesudvalget har i nomineringen lagt vægt på følgende:
Jørgensens Hotel er et eksempel på renovering af højeste kvalitet, som udover at give et løft til en bygning også løfter hele området omkring (jf. Styrk hele Horsens).
Materialer og detaljering, både hvad angår byggeskik og historie, løfter hele området omkring (Jf. Vær en god nabo).
Jørgensens Hotel har gode muligheder for, at offentligheden kan tilgå stedet på mange forskellige måder, både ude og inde (jf. Byg til hverdagslivet).

Foto: LINJEN Arkitekter
2. FÆNGSLET, Horsens
Se information om projektet på cubo.dk
Arkitekt: CUBO
Bygherre: Fonden FÆNGSLET
Beskrivelse fra eksterne hjemmesider: Horsens Statsfængsel, der blev opført i 1800-tallet, er et bastant fysisk aftryk med store samfundshistoriske og bygningskulturelle perspektiver, så fornyelsen tager udgangspunkt i historien. Med et nærmest kirurgisk snit er der foretaget et livgivende ’indgreb’, så stedet tilpasser sig nutidens behov og ønsker til fleksibilitet og tilgængelighed, uden at fortidens billeddannelse sættes ud af spil.
Vestsalens nye identitet er et nyt volumen, der lægger sig ind under den eksisterende vestfløj – som en serie af nye sale, der har deres egen karakter, men er afstemt efter omgivelserne. Den præcision og entydige klarhed, som det gamle bygningsanlæg besidder, afspejler det nye også. Nye konstruktioner står ligeså ærlige, præcise og kraftfulde som de eksisterende, men med deres egen klarhed – med stålet som det gennemgående materiale.
Bedømmelsesudvalget har i nomineringen lagt vægt på følgende:
Fængslet er et varemærke for Horsens, og ved at lave et indgreb som arkitektonisk og funktionelt løfter stedet, styrker dette projekt hele Horsens. Projektet er et af syv projekter udvalgt i kategorien institution til den nationale Renoverprisen 2022. VINDER af Renoverprisen 2022 (jf. Styrk hele Horsens").
Der er meget få synlige fysiske ændringer på det eksisterende byggeri, og de ændringer der er, er med materialer, placering og detaljering, der løfter det eksisterende projekt, og dermed også området omkring (jf. Vær en god nabo).
FÆNGSLET skaber nye rum til oplevelser og har en materialet og kvalitet, som er lavet til at patinere og holde længe (jf. Byg til hverdagslivet).

Foto: Martin Schubert
3. Det Gamle Posthus, Brædstrup
Se information om projektet på renover.dk
Arkitekt: Tegnestuen Tankestregen
Bygherre: PHC Ejendomme
Beskrivelse fra eksterne hjemmesider: Renoveringen er sket under stor hensyntagen til bygningens bevaringsværdier. Bygherren valgte f.eks. at nedrive tilbygningen fra 1992 frem for at ejendomsudvikle disse etagemeter, da tilbygningen trak ned i bygningens arkitektoniske- og kulturhistoriske helhedsindtryk, og slørede det oprindelige kulturmiljø.
Bedømmelsesudvalget har i nomineringen lagt vægt på følgende:
Med denne transformation og renovering løftes et helt område i Brædstrup, som er blevet et sted, som folk både i og uden for Brædstrup kommer for at opleve. Projektet er en af 7 projekter udvalgt i kategorien bolig til den nationale Renoverprisen 2022 (jf. "Styrk hele Horsens").
Projektet løfter en bygning med en tidligere funktion der ikke er her mere, og tilføjer den nyt liv med flere forskellige funktioner. Ved at fjerne en nyere eksisterende bygninger som slørede den oprindelige bygning, skabes plads og liv i gadeniveau (jf. "Vær en god nabo")
Boliger, café, uderum og meget mere der indbyder offentligheden til liv og en blandet by (jf. "Byg til hverdagslivet").

Foto: PHC Ejendomme
4. Det Gamle Mejeri, Brædstrup
Se information om projektet på renover.dk
Arkitekt: Palle Radik Tegnestue
Bygherre: PHC Ejendomme
Beskrivelse fra eksterne hjemmesider: Brædstrups gamle mejeribygning fra starten af 1900-tallet, senere anvendt til vaskeri fra 70’erne og frem til 2010’erne havde stået ubrugt og lettere forfaldet indtil PHC Ejendomme i 2019 valgte at opkøbe ejendommen med henblik på bevaring og nænsom restaurering af den historiske bygning til en mere nutidig anvendelse forenelige med bygningens udformning. Bygningen huser nu et bryggeri, en butik og et spisested samt 11 lejligheder.
Bedømmelsesudvalget har i nomineringen lagt vægt på følgende:
Med denne transformation og renovering løftes et helt område i Brædstrup, som er blevet et sted, som folk både i og uden for Brædstrup kommer for at opleve (jf. "Styrk hele Horsens").
Med solide materialer og fokus på at bevare vigtige træk fra den historiske bygning, gives en masse nyt liv til den gamle bygning. Her nye funktioner og mulighed for liv både i bygningen og på gadeniveau omkring, til gavn for naboer og offentligheden generelt (jf. "Vær en god nabo").
Projektet indbyder til liv og en blandet by, med funktioner som boliger, café med mere (jf. "Byg til hverdagslivet").

Foto: PHC Ejendomme
5. Bytorv Horsens
Se information om projektet på ag5.dk
Arkitekt: AG5
Bygherre: Bytorv Horsens, SSCP
Beskrivelse fra eksterne hjemmesider: Et tekstillignende mønster af teglbaguettes i klassiske murstentoner giver bygningen et varmt udtryk, som er i harmoni med nabobygninger og byens struktur. Den nye facade indeholder nye åbninger, portaler og en helt ny grafisk profil, som bringer menneskelig skala til ellers store uafbrudte facader, der er typiske for indkøbscentre. Konceptet for facadeprojektet er at styrke den visuelle identitet i indkøbscentret ved at skabe en sammenhængende forbindelse mellem flere facader og indgange.
Bedømmelsesudvalget har i nomineringen lagt vægt på følgende:
Facadeløft der markerer at her sker noget for offentligheden og det ellers lidt usynlige center er nu blevet mere synligt (jf. "Styrk hele Horsens").
Moderne materialer får byggeriet til at være sit eget, samtidig med at det indpasser sig i den eksisterende kontekst, med bygninger fra mange tidsperioder og facadeudtryk (jf. "Vær en god nabo").
Med gode materialer og flere åbninger og mere liv på bagsiden af centret, løftes hele gaden arkitektonisk (jf. "Byg til hverdagslivet").

Foto: Horsens Kommune