Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Flere unge i Horsens vælger en erhvervsuddannelse – også flere end på landsplan

Knap hver fjerde unge i Horsens Kommune vælger en erhvervsuddannelse, når de afslutter 9. eller 10. klasse. Det er markant flere end i resten af landet, hvor knap hver femte unge søger ind på en erhvervsuddannelse.

21. mar. 2024

Indhold

    • Læs op

    Flere unge i Horsens Kommune vælger en erhvervsuddannelse. Foto: BilledWerk

    Horsens Kommune er en af få danske kommuner, der lykkes med at få flere unge til at søge ind på en erhvervsuddannelse. Det viser nye tal for 2024. Her søgte 23,9% af kommunens unge ind på en af de praktisk-betonede uddannelser mod et landsgennemsnit på bare 19,9%.

    Og kigger man tallene nærmere efter i sømmene, gemmer de på flere positive fortællinger. Dels er der tale om en væsentlig stigning i forhold til sidste år, dels er stigningen båret af, at unge fra de kommunale skoler i stor stil søger mod erhvervsuddannelserne. Faktisk søgte hele 30,2% af de unge fra kommunens folkeskoler en plads på en erhvervsuddannelse efter at have afsluttet 9. eller 10. klasse.

    De 30,2% flugter med regeringens målsætning om at få netop 30% af de unge til at søge den vej i 2025. Og udviklingen er væsentlig i en tid, hvor både arbejdsgivere og regeringen higer efter at få flere ind på erhvervsuddannelserne.

    Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune, glæder sig over udviklingen:

    - Det er fantastisk, at flere unge i år er søgt ind på en erhvervsuddannelse. Vores virksomheder efterspørger faglært arbejdskraft, som kan klare opgaver inden for f.eks. den grønne og den digitale omstilling, og den arbejdskraft får de mere af, jo flere unge der vælger den vej. Det er helt afgørende for, at vi fortsat kan udvikle os som kommune.

    Lisbeth Torfing, formand for skole- unge- og uddannelsesudvalget, istemmer:

    - Vi ser samlet set, at flere unge vælger en ungdomsuddannelse til i Horsens Kommune, og det gør mig glad. Det er godt for vores virksomheder og for os som kommune, men vigtigst af alt, er det godt for de unge selv.

    Særlig indsats virker
    Udviklingen peger på, at man kan noget særligt i Horsens Kommune. Det særlige sætter Henrik Kallestrup, skolechef i Horsens Kommune ord på:

    - I Horsens Kommune har vi et enestående samarbejde mellem folkeskolen, ungdomsuddannelserne og erhvervslivet. Fra børnene starter i børnehaveklassen, til de slutter i niende, bliver de på forskellig vis præsenteret for et bredt udsnit af de veje, de kan gå, når skolen slutter - herunder de forskellige erhvervsuddannelser. Det giver vores unge et stærkt grundlag, når de skal vælge en ungdomsuddannelse.

    Indsatsen hedder Samspil, og dens formål er at give kommunens børn og unge en idé om alt det, de kan blive, når de bliver voksne. Gennem besøg hos både ungdomsuddannelser og virksomheder får eleverne mulighed for at prøve kræfter med den virkelighed, der venter for enden af folkeskolebænken.

    Om Samspil

    Samspil er en unik indsats i Horsens Kommune, som har til formål at klæde de unge på til at vælge lige præcis den ungdomsuddannelse, der er den rigtige for dem.

    Det gør de i skoleforløb og gennem besøg på lokale virksomheder og ungdomsuddannelser. Med oplevelserne fra Samspil kan eleverne træffe deres uddannelsesvalg på et kvalificeret grundlag.

    I alt dedikeres der 250 timer fra børnene begynder i børnehaveklasse, til de afslutter niende klasse til at møde og lære om en bred vifte af uddannelser og jobfunktioner.

    Vedhæftede filer

    HORSENSKOMMUNE-0274.jpg