Indholdsfortegnelse
- Dato: 07.02.2019
- Lokale: Mødelokale 1
- Tidspunkt: kl. 15:00
-
BU Anlægsbevilling til forprojektering af ny daginstitution i Bygholm Bakker
Resume
Børnetallet i Lund vokser, og der er behov for at udbygge daginstitutionskapaciteten i området. Væksten vil på længere sigt især ske i Bygholm Bakker. Byrådet har i budgetaftalen for 2019 aftalt, at der i Bygholm Bakker sættes gang i projektering af et nyt dagtilbud - meget gerne med naturprofil.
Der ansøges om anlægsbevilling til forprojektering af ny daginstitution i Bygholm Bakker.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender igangsætning af forprojektering til ny daginstitution i Bygholm Bakker med plads til 150 børn og mulighed for udbygning til 220 børn.
- Byrådet giver anlægsbevilling og rådighedsbeløb i 2019 på 0,5 mio. kr. til formålet. Anlægsbevillingen finansieres af rådighedsbeløb til børnehavepladser i Lund, som blev vedtaget af Byrådet 28. november 2017.
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget tiltrådte indstillingen.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
I november 2017 bevilgede Byrådet 8,9 mio. kr. til etablering af 60 børnehavepladser ved Silkeborgvej 177 i Lund. Efterfølgende viste en ny befolkningsprognose, at på længere sigt vil væksten i børnetallet i Lund primært ske i Bygholm Bakker, mens børnetallet i Lund by vil stabilisere sig på nuværende niveau. På den baggrund blev Børne- og Uddannelsesudvalget på udvalgsmødet i september 2018 orienteret om, at udbygningen i Lund bliver af midlertidig karakter med henblik på, at der i stedet bygges en ny daginstitution i Bygholm Bakker.
Byrådet har i budgetaftalen for 2019 aftalt, at der skal igangsættes projektering af en ny daginstitution i Bygholm Bakker - meget gerne med en naturprofil.
Den overordnede helhedsplan for området nord for Bygholm Sø (Lokalplan 1-2012) åbner mulighed for etablering af en daginstitution i området, men der er ikke udlagt et specifikt areal til daginstitution. Inden byggeriet kan gå i gang, skal der derfor udpeges et areal til daginstitutionen, og der skal udarbejdes et konkret projekt, som kan danne grundlag for udarbejdelse af en lokalplan til formålet. Direktionen indstiller, at der bevilliges 0,5 mio. kr. til udarbejdelse af projektforslag og efterfølgende lokalplan.
Den nye daginstitution i Bygholm Bakker skal både imødegå den forventede stigning i børnetallet i Bygholm Bakker og rumme kapacitet til de 60 børnehavepladser, som aktuelt er ved at blive etableret i midlertidige pavilloner ved Silkeborgvej 177 i Lund. Derfor foreslås, at den nye daginstitution projekteres med en kapacitet på 150 pladser og med mulighed for udvidelse til 200-220 pladser.
Byrådet har i forbindelse med vedtagelsen af helhedsplanen for Bygholm Bakker fastlagt, at bygningerne skal udformes i et nutidigt formsprog med et højt arkitektonisk niveau, og at bygningerne indenfor de enkelte enklaver skal opføres med samme materiale- og farvevalg og i samme arkitektoniske sprog. Dette kan indebære, at anlægsudgiften til den nye daginstitution i Bygholm Bakker bliver højere end etablering af tilsvarende daginstitutionskapacitet i eksempelvis Torsted.
Det er forventningen, at lokalplanen for den nye daginstitution kan vedtages i efteråret 2019, således at byggeriet kan påbegyndes i starten af 2020 med forventet ibrugtagning i begyndelsen af 2021.
/JS
Download
-
BU Anlægsbevilling til forprojektering af ny daginstitution i Egebjerg
Resume
Egebjerg er et af de områder i Horsens Kommune, hvor boligudbygningen går stærkt, børnetallet vokser, og daginstitutionskapaciteten ikke kan følge med. Derfor har Byrådet i budgetaftalen for 2019 aftalt, at der skal ske en udvidelse af pasningskapaciteten i Egebjerg, eksempelvis i tilknytning til Naturcenter Skovgården.
Der søges om anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. til forprojektering af ny daginstitution i Egebjerg.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender igangsætning af forprojektering af ny daginstitution i Egebjerg.
- Byrådet giver anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 0,5 mio. kr. i 2019 til opgaven, finansieret af Børne- og Uddannelsesudvalgets anlægsramme til kapacitetsudbygning.
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget tiltrådte indstillingen.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
Egebjerg er et af de områder i Horsens Kommune, hvor boligudbygningen går stærkt, børnetallet stiger, og daginstitutionskapaciteten ikke kan følge med. Derfor har Byrådet i budgetaftalen for 2019 aftalt, at der skal ske en udvidelse af pasningskapaciteten i Egebjerg, eksempelvis i tilknytning til Naturcenter Skovgården.
I november 2018 besluttede Byrådet at afsætte en anlægsbevilling på 3,8 mio. kr. til etablering af en midlertidig modulbygning ved Skovgården med plads til 40 børnehavebørn og til ombygning af grupperum i daginstitutionen Kaskelotten, således at vuggestuekapaciteten i Egebjerg kan udvides med 26 pladser.
Befolkningen i Egebjerg vil fortsætte med at vokse, og derfor er der behov for at sikre en varig kapacitetsudvidelse i Egebjerg. Direktionen indstiller, at der bliver udarbejdet et projekt for en ny daginstitution på 150 pladser og med mulighed for udbygning til 200-220 pladser.
Der er i kommuneplanen ikke udlagt arealer til offentligt formål i området omkring Skovgården, som på nuværende tidspunkt ligger i landzone og i nærheden af naturbeskyttelsesområdet omkring Lille Hanstedå.
Inden byggeriet kan sættes i gang, skal der findes et egnet areal til formålet, og der skal udarbejdes et konkret projekt, som kan danne grundlag for udarbejdelse af en lokalplan. Til det formål ansøges om en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. i 2019.
Det er forventningen, at lokalplanen kan blive behandlet i Byrådet i efteråret 2019, således at byggeriet kan gå i gang i starten af 2020 og være afsluttet og klar til indflytning i foråret 2021.
Oversigt over området omkring Skovgården er vedlagt til orientering.
/JS
Download
-
BU Anlægsbevilling til produktionskøkken i daginstitutionen i Hovedgård
Resume
Forældrene i Hovedgård har i 2018 valgt, at der skal være frokostmåltid til børnehavebørnene i Naturbørnehaven på Sogneskellet 30. Det eksisterende køkken i daginstitutionen Vildrosen på Ørridslevvej 12 er i forvejen underdimensioneret.
Der ansøges om en anlægsbevilling på 2,1 mio. kr. til at udvide produktionskøkkenet på Ørridslevvej og etablere et modtagekøkken på Sogneskellet.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet giver anlægsbevilling og rådighedsbeløb på 2,1 mio. kr. i 2019 til udvidelse af køkkenkapaciteten i daginstitutionen på Ørridslevvej og etablering af modtagekøkken på Sogneskellet 30 i Hovedgård.
- Byrådet godkender, at anlægsbevillingen finansieres af Børne- og Uddannelsesudvalgets ramme til kapacitetsudbygning i vækstområder i 2019.
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget tiltrådte indstillingen.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
I 2018 blev der gennemført valg til frokostmåltid i daginstitutionerne i Horsens Kommune.
Daginstitutionen i Hovedgård består af to huse - Vildrosen på Ørridslevvej 12 og Naturbørnehaven på Sogneskellet 30. Der har siden 2016 været frokostmåltid til børnehavebørnene i Vildrosen, mens forældrene ved Naturbørnehaven på Sogneskellet i 2016 fravalgte frokostmåltidet.
I forbindelse med valget til frokostmåltid i 2018 besluttede forældrene ved Naturbørnehaven på Sogneskellet at tilslutte sig frokostmåltidsordningen. Dermed er der nu frokostmåltid for alle børn i daginstitutionerne i Hovedgård.
Frokostmåltid til børnehavebørnene i Naturbørnehaven på Sogneskellet indebærer, at der skal etableres et modtagekøkken på Sogneskellet. Produktionskapaciteten i køkkenet på Ørridslevvej er i forvejen presset og ville under alle omstændigheder have behov for udvidelse. Behovet for udvidelse bliver yderligere aktualiseret af, at der fremover skal leveres frokostmåltid til børnene på Sogneskellet.
Børnetallet i Hovedgård har været faldende de senere år, men den udvikling ser nu ud til at vende, og der er udsigt til, at børnetallet igen vil stige. Behovet for en øget køkkenkapacitet vil derfor være til stede på længere sigt.
Udvidelsen af køkkenkapaciteten i Vildrosen og etablering af modtagekøkken på Sogneskellet er projekteret og sendt i udbud. Ejendomscentret forventer, at opgaven kan løses indenfor en samlet ramme på 2,1 mio. kr. inkl. projektering.
Med etablering af produktionskøkken i Hovedgård vil der være produktionskøkkener i alle daginstitutionsdistrikter bortset fra i Stensballe, Søvind, Midtby og Bankager. Søvind får nu og fremover leveret frokostmåltid fra Hovedgård, hvor der med udvidelsen også vil være kapacitet til at levere frokostmåltid til børnehavebørnene i Søvind, såfremt forældrene tilvælger det. I Midtby bliver der etableret produktionskøkken i forbindelse med den nye daginstitution på Campus. Der er ikke aktuelt planer for at etablere produktionskøkken i Bankager og Stensballe.
/JS
Download
-
BU Orientering om status vedrørende kapacitetsudvidelse på daginstitutionsområdet
Resume
Børne- og Uddannelsesudvalget bliver orienteret om status vedrørende kapacitetsudbygning på vuggestue- og børnehaveområdet.
Sagen afsluttes i Børne- og Uddannelsesudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Børne- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
Børnetallet i Horsens Kommune er i løbet af 2018 steget væsentligt mere end forventet. I sydbyen (Bankager, Højvang og Dagnæs) er der ved udgangen af 2018 29 flere 0-5 årige børn end forventet. I Torsted er der 23 flere børn end forventet, og i Hatting er der 26 flere børn end forventet. I Lund og Egebjerg er børnetallet ved udgangen af 2018 som forventet.
Med henblik på at imødekomme udviklingen i børnetallet, har Byrådet i løbet af efteråret 2018 besluttet at oprette flere vuggestue- og børnehavepladser i Lund, Egebjerg, midtbyen og sydbyen.
Lund
I efteråret 2017 gav Byrådet anlægsbevilling til oprettelse af 60 børnehavepladser ved Silkeborgvej 177 i Lund. Børne- og Uddannelsesudvalget blev på udvalgsmødet i september 2018 orienteret om, at de 60 pladser bliver etableret i et midlertidigt modulbyggeri med henblik på, at der i stedet bliver bygget en ny daginstitution i Bygholm Bakker.
Den midlertidige bygning er opstillet i starten af januar og er klar til indflytning omkring 1. februar 2019.
Anlægsbevilling til forprojektering til opførelse af en ny daginstitution i Byghom Bakker bliver behandlet i et andet punkt på dette udvalgsmøde.
Egebjerg
Antallet af 0-5 årige i Egebjerg er ved udgangen af 2018 som forventet, men der er i løbet af 2017-18 blevet flere 0-2 årige og færre 3-5 årige, og dermed stiger behovet for vuggestuepladser i Egebjerg.
I november 2018 besluttede Byrådet at etablere 40 midlertidige børnehavepladser ved Skovgården og ombygge børnehavepladser til vuggestuepladser i daginstitution Kaskelotten i Egebjerg.
Den midlertidige bygning ved Skovgården blev leveret i slutningen af januar og er klar til ibrugtagning omkring 1. marts 2019. Herefter kan ombygning af børnehavepladser til vuggestuepladser færdiggøres.
Boligudbygningen i Egebjerg fortsætter i de kommende år, og dermed er det forventningen, at børnetallet vil stige. Derfor bliver forslag til anlægsbevilling til forprojektering til opgørelse af en ny daginstitution i Egebjerg behandlet i et andet punkt på denne dagsorden.
Sydbyen og Horsens Midtby
I oktober 2018 gav Byrådet anlægsbevilling til oprettelse af 54 nye vuggestuepladser i sydbyen og Horsens midtby.
I efteråret blev der oprettet ni ekstra vuggestuepladser ved daginstitution Evigglad i Højvang. Pladserne er taget i brug.
Ved daginstitutionen på Østre Allé bliver en børnehavegruppe ombygget til en vuggestuegruppe, og der bliver dermed oprettet 15 nye vuggestuepladser i midtbyen. Ombygningen er i gang og vil være tilendebragt i løbet af foråret 2019.
Ved Krokushaven i Bankager bliver der opstillet et midlertidigt modulbyggeri, som kan rumme op til 30 vuggestuepladser. Den midlertidige bygning er opstillet medio januar 2019 og er klar til indflytning omkring 1. februar 2019. På det længere sigt er det forventningen, at den planlagte udvidelse af kapaciteten i Torsted vil frigive kapacitet i den øvrige del af sydbyen. Det er en problemstilling, som vil blive fulgt nøje.
Samlet set bliver der hen over vinteren 2018-19 oprettet kapacitet til 60 nye børnehavepladser og 80 nye vuggestuepladser, hvormed Horsens Kommune bedre kan imødekomme forældrenes ønsker og leve op til pasningsgarantien i 2019.
/AB
Download
-
BU Tilsyn med privatinstitutioner og private pasningsordninger
Resume
Ifølge dagtilbudsloven kan daginstitutioner drives af private som privatinstitutioner. Forældre kan derudover vælge at få deres barn passet i en privat pasningsordning som - hvis der modtages mere end to børn - skal godkendes af kommunen.
Kommunen skal godkende ordningerne og føre tilsyn med dem. I Horsens Kommune føres der tilsyn med privatinstitutioner og med private pasningsordninger hvert andet år. Der er gennemført ordinært tilsyn med samtlige privatinstitutioner i 2018 (januar 2019). Der føres løbende tilsyn med private pasningsordninger.
Der gives en orientering om tilsynet.
Sagen afsluttes i Børne- og Uddannelsesudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
1. Børne- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
Ifølge dagtilbudsloven kan daginstitutioner drives af private som privatinstitutioner. Privatinstitutioner, som ligger i Horsens Kommune, skal godkendes af Horsens Kommune, og kommunen skal føre tilsyn med dem. Horsens Kommune skal fastsætte kriterier for godkendelsen og retningslinjer for tilsynet.
Børne- og Uddannelsesudvalget har senest på udvalgsmødet den 24. maj 2018 godkendt Horsens Kommunes Retningslinjer for tilsyn med privatinstitutioner, og senest på udvalgsmødet den 13. november 2018 godkendt Horsens Kommunes kriterier for godkendelse af privatinstitutioner.
Det fremgår også af dagtilbudsloven, at forældre kan vælge at få deres barn passet i en privat pasningsordning, som skal godkendes af kommunen, hvis der modtages mere end to børn i ordningen. Det fremgår også, at kommunen skal føre tilsyn med forholdene i den private pasningsordning.
Børne- og Uddannelsesudvalget har senest på udvalgsmødet den 16. august 2018 godkendt Horsens Kommunes Retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger.
Derudover har Folketinget med virkning fra den 1. juli 2018 besluttet, at kommunen - efter ansøgning - skal stille et kombinationstilbud til rådighed for forældre med et dokumenteret arbejdsbetinget pasningsbehov, der ligger udenfor dagtilbuddenes almindelige åbningstid. Kombinationstilbuddet består af et tilskud til privat pasning og af en deltidsplads i et dagtilbud. Kommunen skal føre tilsyn med den private pasning.
Horsens Kommune har pr. dags dato ikke modtaget ansøgninger om et kombinationstilbud.
Antal - privatinstitutioner
Årstal
Antal privatinstitutioner
Antal børn indskrevet i institutionen
31.12.2018
12
427
31.12.2017
12
392
31.12.2016
10
331
Antal - private pasningsordninger
Årstal
Antal aktive private pasningsordninger
Antal børn indskrevet i de private pasningsordninger
01.01.2019
48
197 (211 inkl. børn fra andre kommuner)
01.01.2018
47
192 (203 inkl. børn fra andre kommuner)
01.01.2017
38
158 (169 inkl. børn fra andre kommuner)
Tilsyn med privatinstitutioner og private pasningsordninger
Det fremgår af såvel retningslinjerne for tilsyn med privatinstitutioner, som af retningslinjerne for tilsyn med private pasningsordninger, at Horsens Kommune fører ordinært tilsyn hvert andet år.
Tilsyn med privatinstitutioner
Der blev ført ordinært tilsyn med samtlige godkendte privatinstitutioner i 2016. Børne- og Skoleudvalget fik på udvalgsmødet i februar 2017 en orientering om status efter tilsynene. Ved tilsynene i 2016 blev det overordnet vurderet, at kvaliteten i privatinstitutionerne var i orden. Børne- og Uddannelsesudvalget fik derudover på udvalgsmødet i februar 2018 en orientering om, at der var gennemført et enkelt uanmeldt ekstraordinært tilsyn med en privatinstitution i 2017, og om at det ekstraordinære tilsyn ikke havde givet anledning til bemærkninger.
Der er i perioden fra september 2018 til januar 2019 ført ordinært tilsyn med alle 12 godkendte privatinstitutioner i Horsens Kommune.
Tilsynet har et dialogbaseret udgangspunkt, hvor drøftelser af og inspiration til den generelle pædagogiske praksis prioriteres. Tilsynet føres derudover med udgangspunkt i 18 forhold, som hver vurderes og tildeles en smiley:
- En rød smiley, når et forhold giver anledning til at give et påbud,
- en gul smiley, når et forhold giver anledning til en henstilling, og
- en grøn smiley, når et forhold giver anledning til en vejledning.
Sammenfattende er der i forbindelse med de gennemførte tilsyn fra september 2018 til januar 2019 uddelt følgende smileys:
- 2 røde
- 2 gule
- 210 grønne
- 2 afventer.
De to røde smileys vedrører forhold om sprogarbejde (herunder mangel på systematik i udførsel af sprogvurderinger og handleplaner) og manglende forældreinddragelse ved valg om frokostordning.
De to gule smileys vedrører sprogarbejde og information til forældre om lukkedage.
De to forhold, som afventer tildeling af smiley, vedrører information til brugere om lukkedage og manglende fremsendelse af dokumentation for drøftelse af arbejspladsvurdering i forældrebestyrelsen.
Tilsynet i én privatinstitution har givet anledning til et skærpet tilsyn. Der vil derfor blive afholdt ekstra anmeldte og uanmeldte tilsyn, og der vil blive fulgt systematisk op på tildelte smileys og på institutionens pædagogiske praksis.
Notat om Status på tilsyn med privatinstitutioner er vedlagt.
Tilsyn med private pasningsordninger
Der føres løbende tilsyn med private pasningsordninger.
Børne- og Uddannelsesudvalget fik derudover på udvalgsmødet i februar 2018 en orientering om status efter de tilsyn med private pasningsordninger, som var gennemført i 2017. Tilsynene i 2017 gav ikke anledning til bemærkninger.
Der har i 2018 været 32 ordinære tilsyn med private pasningsordninger og et anmeldt ekstraordinært tilsyn.
Tilsynet er tilrettelagt således, at der lægges vægt på, at tilsynet har dialogisk karakter, hvor der er balance mellem de lovgivningsmæssige rammer og den pædagogiske praksis. Tilsynsformen tilpasses løbende.
Tilsynet er foretaget over cirka to timer med fokus på at observere og give feedback i praksis ud fra følgende overordnede områder:
- Motoriske udfoldelsesmuligheder (ude-/inderum)
- Hvordan skabes der alsidige læringsmiljøer
- Den verbale støtte til børnene
- Måden hvorpå der tales til børnene
- Måden hvorpå børnenes sproglige udvikling understøttes
- Hvordan børnene støttes i at prøve nyt/udforske
- Hvordan børnene understøttes i forhold til begyndende konfliktløsning
- Børnenes alsidige og sociale udvikling
- Hvordan arbejdes der med differentierede aktiviteter
- Hvordan er den enkeltes trivsel i gruppen
- Det enkeltes barns trivsel og udvikling
- De fysiske rammer, hvordan tjekker den private pasningsordning op på sikkerheden i hjemmet.
Tilsynet vurderer overordnet, at kvaliteten af de private pasningsordninger er tilfredsstillende, og har kun meget få steder måttet give påbud i forhold til at bringe forhold i orden. Det har drejet sig om forhold i form af afskærmning til vej, trapper eller andet.
Notat om Status vedrørende tilsyn med private pasningsordninger 2018 vedlægges.
Om faktaarket
I lighed med det faktaark som udarbejdes for kommunale dagtilbud, er der - med henblik på dokumentation - udarbejdet et faktaark vedrørende privatinstitutionerne. Oplysningerne i faktaarket er baseret på oplysninger, som er fremkommet i forbindelse med tilsynet i 2018. Faktarket vedlægges til orientering.
/CG
Download
-
BU Tilsyn med kommunale dagtilbud
Resume
Som del i det løbende tilsyn med daginstitutionerne i Horsens Kommune fremlægges Børne- og Uddannelsesudvalget et opdateret faktaark med oplysninger for 2018.
Sagen afsluttes i Børne- og Uddannelsesudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
1. Børne- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen er ifølge dagtilbudslovens § 5 forpligtet til at føre tilsyn med indholdet af dagtilbud efter dagtilbudsloven, og den måde hvorpå opgaverne udføres, herunder at fastsatte mål og rammer efterleves. Kommunalbestyrelsen skal derudover fastsætte og offentliggøre rammerne for tilsynet.
Reglerne for tilsyn i dagtilbudsloven er ens for private og for kommunale dagtilbud, men i forhold til udøvelse af tilsynet er der den forskel, at de kommunale dagtilbud indgår i den kommunale organisation med deraf følgende over- og underordnelsesforhold, arbejdsgiverkompetence og samarbejdsrelationer m.v.
Det pædagogiske tilsyn med de kommunale tilbud udøves fortsat primært ved udarbejdelse af kvalitetsrapporten på dagtilbudsområdet. Der udarbejdes i forbindelse med kvalitetsrapporten et faktaark indeholdende oplysninger om:
- Dato for sidste legepladstilsyn.
- Dato for seneste fremlæggelse af pædagogiske læreplaner for forældrebestyrelsen.
- Dato for seneste evaluering af den pædagogiske læreplan.
- Dato for udarbejdelse af seneste ArbejdsPladsVurdering.
- Dato for seneste afholdelse af valg om frokostordning.
- Daginstitutionernes åbningstider – opgjort i antal åbne timer pr. uge.
- Oplysninger om personale og faglig baggrund.
Faktaarket er opdateret med oplysninger for 2018.
Kvalitetsrapporten udarbejdes næste gang i 2019.
/AB
Download
-
BU Aktuelle nøgletal i forhold til mål og resultater på dagtilbuds- og skoleområdet
Resume
Der bliver udarbejdet kvalitetsrapporter på dagtilbuds- og skoleområdet hvert andet år, senest i 2018. Kvalitetsrapporterne er et slags regnskab, der viser resultaterne i forhold til de politiske mål. I årene mellem kvalitetsrapporterne giver Administrationen en kort status på aktuelle nøgletal, som giver viden om resultater på dagtilbuds- og skoleområdet. I år indeholder disse også relevante nøgletal fra KL's rapport "Kend din kommune", som udgives i forbindelse med Kommunaløkonomisk Forum.
Udgifterne pr. barn på dagtilbudsområdet er, sammenlignet med andre kommuner, faldet.
På skoleområdet er udgifterne pr. elev faldet, sammenlignet med andre kommuner, i perioden fra 2013/2014 til 2016/2017.
I samme periode har der været en positiv udvikling, hvad angår karaktergennemsnit i bundne prøver i folkeskolen, så Horsens Kommune nu ligger over landsgennemsnittet, og 9 ud af 10 unge er i gang med en ungdomsuddannelse efter 15 måneder, hvilket placerer Horsens Kommune blandt den bedste tredjedel af landets kommuner i forhold til faglige resultater.
Sagen afsluttes i Børne- og Uddannelsesudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
1. Børne- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
Som opfølgning på kvalitetsarbejdet på dagtilbuds- og skoleområdet udarbejder Administrationen hvert andet år kvalitetsrapporter. I årene mellem kvalitetsrapporterne gives en kort status på aktuelle nøgletal. Administrationen har i år også inddraget relevante nøgletal fra KL's rapport "Kend din kommune", som udarbejdes af KL hvert år i forbindelse med Kommunaløkonomisk Forum.
Af bilaget fremgår resultaterne for både dagtilbuds- og skoleområdet.
Dagtilbudsområdet
KL har i rapporten "Kend din kommune" de senere år opgjort udgifter pr. barn på dagtilbudsområdet. På baggrund af regnskab 2017 ses, at udgifterne på dagtilbudsområdet i Horsens Kommune, sammenlignet med andre kommuner, er faldet.
Sprogvurderingsresultaterne, som er en del af kvalitetsrapporterne, behandles særskilt på dette udvalgsmøde. Kvaliteten i sprogarbejdet er højt, og dagtilbudsområdet lykkes særligt med at rykke børnenes sproglige udvikling fra 3- til 5-års alderen.
Skoleområdet
På skoleområdet har KL-rapporten "Kend din kommune" også kigget på udgifterne pr. elev. I perioden fra skoleåret 2013/2014 til skoleåret 2016/2017 er udgifterne pr. elev faldet. Fra at have haft et udgiftsniveau pr. elev svarende til gennemsnittet, er udgiftsniveauet i Horsens Kommune nu et af de laveste i landet.
I samme periode ses også en positiv udvikling i karakterer i de bundne prøver. Fra at Horsens Kommunes karaktergennemsnit i de bundne prøver i skoleåret 2013/2014 var under landsgennemsnittet, var det i skoleåret 2017/2018 over landsgennemsnittet.
Andelen af elever på ungdomsuddannelse 15 måneder efter endt grundskole viser også, at skoleområdet i Horsens Kommune er i god udvikling. Tallene viser, at andelen af unge i uddannelse i Horsens Kommune gennem de seneste år - med en smule udsving - har været støt stigende, og at Horsens Kommune nu i den statistik er rykket op i den bedste tredjedel blandt landets 98 kommuner. 9 ud af 10 elever er således i gang med ungdomsuddannelse 15 måneder efter de forlod grundskolen.
/JS
Download
-
BU Effekten af Vi lærer sprog - i vuggestuen og dagplejen på de 3-åriges sprogvurderingsresultater
Resume
På udvalgsmødet den 6. december 2018 blev analysen af de 3-åriges børns sprogvurderingsresultater præsenteret. På udvalgsmødet blev det besluttet, at udvalget i begyndelsen af 2019 skal præsenteres for om effekten af den tidlige sprogindsats fra projektet "Vi lærer sprog - i vuggestuen og dagplejen" har haft indflydelse på de 3-årige børns sprogvurderingsresultater.
Sagen afgøres af Børne- og Uddannelsesudvalget.
Indstilling
- Børne- og Uddannelsesudvalget tager resultaterne fra projektet Vi lærer sprog - i vuggestuen og dagplejen til efterretning.
- Børne- og Uddannelsesudvalget træffer beslutning om, at den systematiske sprogvurdering i de kommunale dagtilbud fastholdes.
- Børne- og Uddannelsesudvalget anbefaler privatinstitutioner at indføre systematiske sprogvurderinger af børnene.
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget vedtog indstillingen.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
De 3-åriges resultater før og efter "Vi lærer sprog - i vuggestuen og dagplejen"
Med de 3-åriges sprogvurderingsresultater for 2018 er det for første gang muligt at se om resultaterne fra projektet ”Vi lærer sprog i vuggestuen og dagplejen” også har haft en positiv indflydelse på resultaterne i sprogvurderingerne. De 3-årige børn, der er sprogvurderet i 2018, har deltaget i hele perioden og har derfor fået alle dele af projektet med.
Dagtilbuddene i Horsens Kommune har siden 2016 haft et særligt fokus på den tidlige sprogindsats blandt de 0-2 årige børn i Horsens Kommune, da alle kommunale dagplejere og vuggestuer har deltaget i forskningsprojektet ”Vi lærer sprog – i vuggestuen og dagplejen”. Projektet har kørt i perioden fra september 2016 til maj 2018 og har undersøgt effekten af en tidlig sprogindsats i de første leveår.
Sprogvurderingsresultaterne i 2018 for de 3-årige børn viser, at udviklingen går i den rigtige retning, idet færre 3-årige børn kommer bagud i deres sproglige udvikling i den tidlige alder. Det generelle niveau for børnene i Horsens Kommune er steget og ligger nu over landsgennemsnittet.
Tabel 1: 3-årige børns sproglige udvikling før og efter ”Vi lærer sprog - i vuggestuen og dagplejen” (VLS)
Før VLS
Efter VLS*
Generel indsats
75 %
78 %
Fokuseret indsats
9 %
8 %
Særlig indsats
16 %
11 %
*3 % af de 3-årige børn i sprogvurderingen i 2018 er i kategorien ”ikke placeret”. Derfor giver det kun 97 %, hvis indsatsgrupperne lægges sammen.
Tabel 1 viser, at der særligt har været et markant løft i andelen af børn, der har behov for en særlig indsats, da andelen af børn i denne gruppe er faldet med 5 % fra 16 % til 11 %. I antal børn drejer det sig om et fald fra 244 3-årige børn i særlig og fokuseret indsats i 2017 til et fald til 157 3-årige børn i særlig og fokuseret indsats i 2018.Tabel 2: 3-årige børns gennemsnitsscore før og efter "Vi lærer sprog – i vuggestuen og dagplejen"
2016
2018
Ordforråd
40,1
57,4
Sprogforståelse
55,3
56,6
Tabel 2 viser, at det især er børnenes ordforråd, der er forbedret. Det ligger nu over landsgennemsnittet, hvor det før lå under landsgennemsnittet. Senere i 2019 kommer der yderligere data fra projektet ”Vi lærer sprog – i vuggestuen og dagplejen”. Når de nye data foreligger, vil Børne- og Uddannelsesudvalget blive orienteret.
Systematik i arbejdet
Resultaterne fra projektet viser, at systematik i arbejdet med sprogindsatsen er vigtig. Det ses eksempelvis:
- At alle børn har fået et læringsudbytte af at deltage, men jo flere ”Vi lærer sprog ”-aktiviteter barnet har deltaget i, jo større er læringsudbyttet.
- At i de kommuner, hvor der fra central side er en form for overordnet sproghandleplan, har børnene lært mest.
"Vi lærer sprog – i vuggestuen og dagplejen" er afsluttet, men de kommunale dagtilbud vil fortsætte det systematiske arbejde med sprog og sprogvurderinger af alle børn. Resultaterne og det videre arbejde er blevet drøftet på et møde for dagtilbudslederne den 24. januar 2019. På udvalgsmødet vil der blive givet eksempler på, hvordan dagtilbuddene vil fortsætte det systematiske arbejde.
Resultaterne fra "Vi lærer sprog – i vuggestuen og dagplejen" viser, at systematisk arbejde med sprog og sprogvurderinger af alle børn har en effekt. Derfor anbefaler Administrationen, at Børne- og Uddannelsesudvalget beslutter, at den systematiske sprogvurdering i de kommunale dagtilbud fastholdes samt, at udvalget også anbefaler privatinstitutioner at indføre systematiske sprogvurderinger af alle børn. I dag sprogvurderer de fleste privatinstitutioner kun børn, hvis der er sproglige bekymringer om et barn.
Sprogvurderingsresultater for de 5-årige børn og elever i børnehaveklassen i 2018
Sprogvurderingsresultaterne for 2018 indeholder, foruden resultaterne af de 3-åriges sprogvurderinger, også resultaterne af 5-årsvurderingen og sprogvurderingen i børnehaveklassen.
Resultaterne her viser, at de 5-årige børn fastholder et højt niveau i sprogvurderingerne for 2018, og at dette niveau fastholdes over i børnehaveklassen.
Ændring i sprogvurderingsmaterialet
Siden januar 2018 har sprogvurderingen af de 3-årige og 5-årige børn bestået af to vurderinger - én for talesproglige færdigheder og én for før-skriftlige færdigheder. Sammenligning af resultater mellem årene kan laves, men der tages forbehold for fejlkilder i sammenligningen af gennemsnitsscorer i delvurderingerne, idet revisionen af vurderingsmaterialet betyder, at der er ændret i delvurderingerne.
Børnehaveklasserne overgik til det reviderede vurderingsmateriale allerede i efteråret 2017.
/AB og CG
Download
-
BU Tilskud til pasning af egne børn
Resume
Der er mulighed for at beslutte, at forældre kan vælge et økonomisk tilskud til pasning af egne børn i stedet for en plads i et dagtilbud. I Horsens Kommune er der ikke på nuværende tidspunkt besluttet, at der ydes tilskud til pasning af egne børn.
Muligheden gælder for børn i alderen 24 uger til skolealderen, men det kan besluttes, at tilskuddet kun ydes til børn i en bestemt del af aldersgruppen.
Tilskuddet kan højst udgøre 85 % af den billigste nettodriftsudgift i et dagtilbud til samme aldersgruppe i kommunen, og kan ydes i maksimalt et år og skal som minimum ydes i otte uger.
Kommunen skal føre tilsyn med børn, som passes med tilskud til pasning af egne børn. Tilsynet føres efter de almindelige regler om kommunens generelle pligt til at føre tilsyn med de forhold børn i kommunen lever under.
Udgiften ved en beslutning om at give forældre mulighed for at vælge at modtage et tilskud til pasning af egne børn, afhænger af det serviceniveau som besluttes.
Sagen afsluttes i Børne- og Uddannelsesudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
1. Børne- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning. Børne- og Uddannelsesudvalget besluttede at bede Administrationen om at udarbejde forskellige modeller for, hvordan ordningen vil kunne gennemføres med fokus på økonomiske og faglige konsekvenser med henblik på, at sagen kan indgå i budget 2020. Målgruppen er 0-2 år.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
En kommune kan beslutte at give forældre mulighed for at vælge et økonomisk tilskud til pasning af egne børn i stedet for en plads i et dagtilbud.
I Horsens Kommune er der på nuværende tidspunkt ikke truffet beslutning om, at forældre i Horsens Kommune kan vælge et tilskud til at passe egne børn.
Kommunen har mulighed for at beslutte at give tilskud til pasning af egne børn til alle børn i aldersgruppen 24 uger og indtil barnets skolestart. Kommunen kan dog også beslutte, at muligheden for at vælge tilskuddet kun skal gælde børn i en bestemt aldersgruppe. Det kan for eksempel besluttes, at muligheden for at vælge et økonomisk tilskud til pasning af egne børn kun skal gælde børn i aldersgruppen 24 uger til 2 år.
Tilskuddets størrelse kan højst udgøre 85 % af den billigste nettodriftsudgift i et dagtilbud til samme aldersgruppe i kommunen. Det betyder i Horsens Kommune, at tilskuddet maksimalt kan give et månedligt tilskud på:
- Til børn i alderen 24 uger til 2 år og 10 måneder: 7.135 kr.
- Til børn i alderen fra 2 år og 11 måneder til skolestart: 4.065 kr.
Horsens Kommune kan dog også beslutte, at tilskuddet skal være lavere - for eksempel 3.500 kr. pr. måned, svarende til tilskuddet til pasning af egne børn i alderen 26 uger til 3 år i Vejle Kommune.
Tilskuddet gives som udgangspunkt for en periode på minimum otte uger og maksimalt et år pr. barn. Horsens Kommune kan dog beslutte at forlænge minimumsperioden og at forkorte maksimumsperioden. Ved en eventuel beslutning om at yde tilskud til pasning af egne børn, kan Horsens Kommune beslutte, at ordningen evalueres efter for eksempel et år. Hvis kommunen - efter en evaluering - beslutter, at kommunen ikke længere yder tilskuddet, har de forældre som inden da har søgt og fået bevilliget tilskuddet, ret til tilskuddet på de vilkår, som var gældende, da tilskuddet blev bevilliget.
Horsens Kommune skal føre tilsyn med børn, som passes af forældrene på samme måde som kommunen - ifølge serviceloven - generelt skal føre tilsyn med de forhold, hvorunder børn og unge i kommunen lever.
Selvom det besluttes at yde tilskud til pasning af egne børn, kan der gives afslag i forhold til konkrete børn, hvis hensynet til barnet taler for, at barnet skal optages i et dagtilbud i stedet.
Hvis det besluttes, at Horsens Kommune yder tilskud til pasning af egne børn, gælder følgende:
- Ansøger skal have tilstrækkelige danskkundskaber til at kunne udvikle barnets dansksproglige kompetencer.
- Ansøger må ikke modtage offentlig overførselsindkomst eller have en arbejdsindtægt m.v.
- Ansøger skal have opholdt sig i Danmark i syv ud af de seneste otte år.
- Forældrene vil tidligst have ret til tilskuddet fra det tidspunkt, hvor barnet ville kunne benytte en plads i et dagtilbud.
- Tilskuddet beskattes som A-indkomst for tilskudsmodtageren.
- Der kan maksimalt udbetales tilskud til tre børn pr. husstand.
- Det samlede tilskud pr. husstand kan ikke overstige beløbet for maksimale dagpenge.
Der gælder særlige regler for EU-/EØS-borgere.
Ved udløb af tilskudsperioden kan forældrene få en plads i et dagtilbud efter de almindelige optagelsesregler.
Udgiften ved beslutning om at give forældre mulighed for at vælge tilskud til pasning af egne børn, afhænger af det serviceniveau, som besluttes, i forhold til aldersgruppe, tilskudsperiode og tilskudsstørrelse.
Under forudsætning af, at målgruppen primært udgøres af forældre til børn i aldersgruppen 0-2 år, som ikke er i et dagtilbud eller på venteliste til et, og hvor forældrene ikke modtager offentlig forsørgelse m.v. og ikke har en arbejdsindtægt, har Horsens Kommune tidligere - i sommeren 2016 - anslået at målgruppen udgøres af ca. 32 børn. Med et månedligt tilskud på 3.500 kr., jf. ovenfor, vil den skønnede forventede årlige merudgift ved indførelse af en tilskudsordning for de 0-2 årige derfor være på ca. 1.344.000 kr. Merudgiften finansieres indenfor Børne- og Uddannelsesudvalgets ramme (dagtilbud).
/CG
-
BU Tilskud til fagligt og ledelsesmæssigt kompetenceløft i dagtilbud
Resume
Som en del af dagtilbudsaftalen Stærke dagtilbud – alle børn skal med i fællesskabet, har Regeringen afsat puljemidler til kompetenceudvikling af det pædagogiske personale.
Uddannelse og Arbejdsmarked har søgt og fået tilsagn om tilskud på 2.878.242 kr. i projektperioden 2018-2022 til fagligt og ledelsesmæssigt kompetenceløft i dagtilbud for dagplejere, ledere og faglige fyrtårne.
Byrådet skal godkende, at midlerne tilføres og anvendes på dagtilbudsområdet.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender en indtægtsbevilling på samlet set 2.878.242 kr. fordelt i projektperioden august 2018 til august 2022.
- Byrådet godkender en udgiftsbevilling på samlet set 2.878.242 kr. fordelt i projektperioden august 2018 til august 2022.
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget tiltrådte indstillingen.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
Som en del af dagtilbudsaftalen Stærke dagtilbud – alle børn skal med i fællesskabet, har Regeringen afsat puljemidler til kompetenceudvikling af det pædagogiske personale.
Med dagtilbudsaftalen er der kommet nye krav til den styrkede pædagogiske læreplan. Det omhandler blandt andet udvikling af en stærkere evalueringskultur og skabelsen af gode læringsmiljøer over hele dagen med fokus på den brede pædagogiske praksis.
Ansøgningspuljens formål er at løfte den generelle kvalitet i dagtilbuddene og bidrage til en vellykket og meningsfuld implementering af den styrkede pædagogiske læreplan ved at styrke kompetenceniveauet blandt pædagogisk personale og ledelse i dagtilbud.
Målgruppen for ansøgningspuljen er
- Dagplejere såvel kommunale, som private dagplejere efter dagtilbudslovens § 21 stk. 2 og 3
- Faglige fyrtårne – pædagoger i både private og kommunale dagtilbud.
- Ledelsen i dagtilbud og forvaltning.
Kommunen kan via ansøgningspuljen søge midler til at give dagplejere en pædagogisk assistentuddannelse og kompetenceudviklingsforløb for faglige fyrtårne i dagtilbud samt ledelsen i dagtilbud og forvaltning.
Kompetenceudviklingsforløbene skal leve op til rammerne i Børne- og Socialministeriets ”Ramme for udmøntning af kompetenceudviklingsinitiativet i aftalen ’Stærke Dagtilbud’", og med udgangspunkt heri er der udviklet forløb, der bidrager til, at dagtilbuddene får udviklet deres læringsmiljø, så de i endnu højere grad understøtter alle børn i deres trivsel, udvikling, dannelse og læring. Ledere og pædagoger vil gennem vidensdeling, refleksion på tværs af det pædagogiske personale i kommunen og på baggrund af ny viden styrkes i at planlægge, organisere, reflektere, analysere og justere samt udvikle den pædagogiske praksis jf. den styrkede pædagogiske læreplan, således planerne forankres i praksis i takt med kompetenceudviklingsforløbene.
Horsens Kommune har ansøgt og fået tilsagn om at få del i midlerne og står nu over for, at vi i løbet af år 2019 sender alle kommunale dagtilbudsledere og assisterende ledere (ca. 40) samt 182 pædagoger (faglige fyrtårne) på kompetenceudviklingsforløb. De private dagtilbud i Horsens Kommune får - i lighed med de kommunale dagtilbud - mulighed for at deltage i kompetenceudviklingsforløbene. Den økonomiske ramme, der er givet tilsagn om, dækker både private og kommunale tilbud.Det er vigtigt, at den pædagogiske kvalitet for børnene i daginstitutionerne også er høj, mens pædagogerne deltager i kompetenceudviklingsforløbet. Der er derfor afsat en andel af puljemidlerne til vikardækning. Vikardækningen omfatter personalets tid væk fra dagtilbuddet svarende til tre enkelte dage for hver af de 182 pædagoger fordelt i hele 2019.
De ansøgte midler er fordelt således
Dagplejere
Ledere
Faglige Fyrtårne
Pædagogisk assistentuddannelse
866.639 kr. (svarende til ca. 3 dagplejere)
Diplommodul for ledere
425.000 kr.
Korte læringsforløb for pædagoger
859.992 kr.
Vikardækning for pædagoger
798.525 kr.
Folder omkring kompetenceudviklingsforløbet er vedhæftet.
/AB
Download
-
BU Godkendelse af ændrede vedtægter - Fællesbestyrelsen for Ungdomsskolen og Bakkeskolen
Resume
Horsens Kommune skal fastsætte en vedtægt for Ungdomsskolen. Af vedtægten skal ungdomsskolebestyrelsens opgaver og sammensætning fremgå.
I forlængelse af Byrådets beslutning om etablering af fælles ledelse og fælles bestyrelse for Ungdomsskolen og Bakkeskolen, er der udarbejdet forslag til en ændret vedtægt.
I forslaget er Byrådets beslutning om sammensætningen af fællesbestyrelsen indarbejdet, ligesom der er foretaget konsekvensrettelser. Vedtægten er også ændret, så den er i overensstemmelse med den nuværende organisering af den daglige ledelse, ligesom ungdomsskoleinspektøren har skiftet betegnelse til ungdomsskoleleder.
Derudover er der foretaget en ændring i forhold til udpegning af ungdomsrepræsentanterne. Det fremgik tidligere, at ungdomsrepræsentanterne i Ungdomsskolens bestyrelse blev udpeget af Ungdomsrådet/elevrådet. Dette foreslåes ændret til, at de udpeges af og blandt medlemmer af Børnebyrådet.
Der er endelig indsat en bestemmelse om ungedemokrati.
Sagen afgøres af Børne- og Uddannelsesudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
1. Børne- og Uddannelsesudvalget godkender Vedtægt for Fællesbestyrelsen for Ungdomsskolen og Bakkeskolen.
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget vedtog indstillingen.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
Horsens Byråd skal, ifølge ungdomsskoleloven, fastsætte en vedtægt for ungdomsskolebestyrelsens opgaver. Vedtægten skal også angive bestyrelsens sammensætning. Kompetencen til at fastsætte vedtægten er, i Horsens Kommunes gældende delegationsplan, delegeret til Børne- og Uddannelsesudvalget.
Horsens Kommune har senest vedtaget en vedtægt for Ungdomsskolen med ikrafttræden den 1. januar 2010.
I forlængelse af beslutningen om at etablere fælles ledelse og fælles bestyrelse for Ungdomsskolen og Bakkeskolen besluttede Byrådet den 20. juni 2017, at den fælles bestyrelse sammensættes således:
- 2 repræsentanter for Byrådet
- 1 repræsentant for Dansk Industri
- 1 repræsentant for LO Horsens
- 1 lederrepræsentant for ungdomsuddannelserne
- 1 forældrerepræsentant valgt af og blandt Heltidsundervisningens forældre
- 2 medarbejderrepræsentanter for Ungdomsskolen
- 2 ungdomsrepræsentanter
- 1 forældrerepræsentant fra Bakkeskolen
- 1 medarbejderrepræsentant fra Bakkeskolen og
- evt. 1 elevrepræsentant fra Bakkeskolen.
For at sikre at der er overensstemmelse med Byrådets beslutning om sammensætning, og Ungdomsskolens vedtægter, har formanden for Fællesbestyrelsen for Ungdomsskolen og Bakkeskolen fremsendt ændrede vedtægter for fællesbestyrelsen til godkendelse. Byrådets beslutning af 20. juni 2017 om sammensætningen af fællesbestyrelsen er indskrevet i de ændrede vedtægter.
Der er ved samme lejlighed foretaget følgende ændringer
- Ungdomsrepræsentanterne i fællesbestyrelsen vælges af og blandt Børnebyrådets medlemmer. Det fremgår af den tidligere vedtægt, at ungdomsrepræsentanterne vælges af ungdomsrådet/elevrådet.
Eleverne ved Ungdomsskolen har ret til at være repræsenteret i Ungdomsskolens bestyrelse, og repræsentanterne vælges af elevrådet - det står i Ungdomsskoleloven. I øjeblikket udnytter eleverne ved Ungdomsskolen ikke retten til at have et elevråd. Der arbejdes på at få det til at fungere igen. Samtidig er alle medlemmer af Børnebyrådet tilknyttet Ungdomsskolen, som elever i hele den sæson de er byrådsmedlemmer, hvilket er baggrunden for den valgte ordning.
- Reglerne om valg af repræsentanter for Bakkeskolen fremgår af Styrelsesvedtægten for Horsens Kommunes skolevæsen. Reglerne er indskrevet i vedtægten for fællesbestyrelsen.
- Der er foretaget konsekvensrettelser som følge af, at der er etableret fælles ledelse og fælles bestyrelse for Ungdomsskolen og Bakkeskolen.
- Det fremgik tidligere, at valg af byrådsmedlemmer og organisationsrepræsentanter vælges snarest muligt efter hvert kommunalvalg, dog snarest muligt efter ikrafttrædelse af kommunesammenlægningen. Bestemmelsen om kommunesammenlægningen er slettet.
- Bestemmelsen om den daglige ledelse er tilrettet i forhold til den nuværende organisering, og ungdomsskoleinspektøren har skiftet betegnelse til ungdomsskoleleder.
- Der er indsat en ny bestemmelse om ungedemokrati.
Den ændrede vedtægt vedlægges. De ændrede bestemmelser er markeret med grøn overstregning.
/FLSK
Download
-
BU Godkendelse af revideret Ungdomsskoleplan
Resume
Ifølge ungdomsskoleloven skal Kommunalbestyrelsen udarbejde en ungdomsskoleplan. Sammen med den kommunale økonomiske ramme for Ungdomsskolen, er ungdomsskoleplanen grundlaget for ungdomsskolebestyrelsens beslutning om Ungdomsskolens indhold og omfang. Planen skal blandt andet indeholde beslutninger om Ungdomsskolens ledelse og organisering.
I Horsens Kommune udarbejder Ungdomsskolen sammen med Administrationen ungdomsskoleplanen, og kompetencen til at godkende planen er delegeret til Børne- og Uddannelsesudvalget.
Børne- og Skoleudvalget besluttede den 5. december 2016, at Bakkeskolen og Ungdomsskolens Heltidsundervisning fra skoleåret 2016/2017 fik fælles ledelse og bestyrelse. Derfor er den gamle ungdomsskoleplan ikke længere aktuel, og Børne- og Uddannelsesudvalget skal godkende en revideret Ungdomsskoleplan.
Sagen afgøres af Børne- og Uddannelsesudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller at
1. Børne- og Uddannelsesudvalget godkender Ungdomsskoleplanen.
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget vedtog indstillingen.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
Den 5. december 2016 godkendte Børne- og Skoleudvalget, at Bakkeskolen og Ungdomsskolens Heltidsundervisning fra skoleåret 2016/17 fik fælles ledelse og bestyrelse. Derfor er ungdomsskoleplanen blevet revideret, og skal godkendes af Børne- og Uddannelsesudvalget.
Som følge af ungdomsskoleloven er det kommunalbestyrelsen, der fastsætter de økonomiske rammer og udarbejder ungdomsskoleplanen. Dette er rammerne for ungdomsskolebestyrelsens beslutning om Ungdomsskolens indhold og omfang. I Horsens Kommune udarbejder Ungdomsskolen sammen med Administrationen ungdomsskoleplanen, og kompetencen til at godkende planen er delegeret til Børne- og Uddannelsesudvalget.
Af ungdomsskoleloven fremgår det også, at ungdomsskoleplanen som minimum skal indeholde oplysninger om, hvordan kommunens ungdomsskolevirksomhed er organiseret, bestyrelse samt ledelsesorganiseringen.
Planen indeholder:
1. Kommunens ungdomsskoleordning.
2. Bestyrelse.
3. Ledelse og organisation.
4. Målgruppe.
5. Økonomi.
6. Lokaler.
7. Funktioner.
/FLSK
Download
-
BU Orientering om planlægning af Folkeskoledag
Resume
I budgetaftalen for 2019 aftalte forligspartierne, at der skal afholdes en Folkeskoledag, hvor fremtidens folkeskole i Horsens Kommune skal debatteres.
Planlægningen af Folkeskoledagen er nu igang. I sagen orienteres Børne- og Uddannelsesudvalget om de foreløbige planer med dagen.
Sagen afsluttes i Børne- og Uddannelsesudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
1. Børne- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
Folkeskoledagen planlægges som et stort læringsfællesskab, hvor Samfundet Horsens inviteres med ind i udviklingsarbejdet. I en kombination af faglige oplæg, debatter og med mulighed for holdningstilkendegivelser skal der i læringsfællesskabet udvikles viden om, hvad der skal til for at geare Horsens Kommunes skolesystem til fremtiden.
Formålet med læringsfællesskabet er at igangsætte det arbejde, som skal bidrage til, at Horsens Kommune også i fremtiden har en god folkeskole. Med respekt for de gode resultater og den sammenhængskraft, der allerede er skabt på skoleområdet, er det nødvendigt, at Horsens Kommune har fokus på at gøre folkeskolen klar til fremtidige krav. De to centrale spørgsmål for dagen er derfor:
- Hvordan ser fremtidens samfund ud, og hvilke krav stiller det til skoleområdet?
- Hvordan skaber vi et skolevæsen i Horsens Kommune, der er gearet til fremtidens krav?
Deltagerne inviteres til at deltage i kraft af deres arbejde med dagtilbuds- og uddannelsesområdet i kommunen, Horsens som kultur- og erhvervsby m.m. Deltagere er bl.a. dagtilbudsledere, skoleledere, forældre- og skolebestyrelser, elevrepræsentanter, repræsentanter fra ungdomsuddannelserne, erhvervsliv m.fl. Læringsfællesskabet som metode understreger, at Horsens Kommune tør være banebrydende og nytænkende i udviklingen, og at vi løfter i flok. En ambition, der jf. Byrådets arbejdsgrundlag er fokus på fortsat at bygge på og videreudvikle.
Outputtet af dagen er viden om og konkrete inputs til, hvad der skal til for, at Horsens Kommunes skolevæsen kan være klar til fremtidige krav og sikre, at kommunens børn og unge er klædt på til den fremtidige efterspørgsel. Inputs som skal bidrage til et idékatalog til fremtidige strategier for Horsens Kommunes skolevæsen.
Børne- og Uddannelsesudvalget vil blive forelagt et udkast til program i april.
/TN
-
BU Orienteringspunkt
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Børne- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Børne- og Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.
Lisbeth Torfing deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
- Orientering fra møde i Horsens Uddannelsesråd den 5. februar 2019.
- Orientering om vandhuller tæt på børnehaver.