Indholdsfortegnelse
- Dato: 14.12.2020
- Lokale: Web-møde
- Tidspunkt: kl. 17:00
-
BU Endelig vedtagelse af forslag til ny budgettildelingsmodel på skoleområdet
Resume
Børne- og Uddannelsesudvalget besluttede den 8. oktober 2020 at sende forslag til ny budgettildelingsmodel i høring hos berørte skolebestyrelser og i MED-systemet. Høringsfristen udløb den 20. november 2020. Der er indkommet høringssvar fra alle høringsberettigede. Høringssvarene er vedlagt sagsfremstillingen.
Direktionen indstiller, at den nye budgettildelingsmodel vedtages som foreslået.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender forslag til ny budgettildelingsmodel for skoleområdet som beskrevet i sagsfremstillingen.
- Byrådet godkender indfasning af finanslovsmidler på 14,1 mio. kr. til flere lærere i folkeskolen med fuld virkning fra skoleåret 2021/2022.
- Byrådet godkender, at finansieringsbehovet til punkt 2 på 3,5 mio. kr. afholdes indenfor Børne- og Uddannelsesudvalgets ramme.
- Byrådet godkender, at der fra skoleåret 2021/2022 afsættes 1,0 mio. kr. til et generelt løft af sprogpuljen som beskrevet i sagsfremstillingen.
- Byrådet godkender, at udgiften til sprogpuljen på 0,4 mio. kr. i 2021 afholdes indenfor Børne- og Uddannelsesudvalgets ramme, og at finansieringen herefter indgår i budgetaftalen for 2022.
Beslutning
Ændringsforslag 1
Venstre har forinden Byrådets behandling fremsendt ændringsforslag, som er eftersendt til Byrådets medlemmer. Ændringsforslaget vedlægges referat som bilag.
Venstre ønsker at der stemmes om to ting:
1) En afstemning om den af Venstre foreslåede model hvor sprogpuljens midler fordeles efter skolens faktiske antal to-sprogede elever.
2) En afstemning om at fordelingen af midlerne i sprogpuljen tages op til evaluering og revidering om to år, altså i januar 2023.
Et mindretal bestående af Venstre, Det Konservative Folkeparti og Anni Jakobsen stemte for indstillingen. De øvrige medlemmer af Byrådet stemte imod.
Ændringsforslag 2
Liberal Alliance har for forinden Byrådets behandling fremsendt følgende ændringsforslag:
Liberal Alliance anerkender, at den nye tildelingsmodel er mere enkel og retfærdig end den tidligere model, og ønsker derfor at implementere denne, som angivet i den oprindelige sagsfremstilling. Derudover anerkender Liberal Alliance, at to skoler (Langmarksskolen og Horsens Byskole) i Horsens befinder sig i en særlig udfordret situation, og ønsker derfor at konvertere "sprogpuljen på 10 mio." til at en pulje målrettet indsatsen på disse to skoler.
Et mindretal bestående af Liberal Alliance og Dansk Folkeparti stemte for indstillingen. De øvrige medlemmer af Byrådet stemte imod.
Byrådet vedtog indstillingen fra Børne- og Uddannelsesudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Anni Jakobsen undlod at stemme.
Sagsfremstilling
Børne- og Uddannelsesudvalget besluttede på udvalgsmødet den 8. oktober 2020 at sende forslag til ny budgettildelingsmodel på skoleområdet i høring blandt berørte skolebestyrelser og MED-udvalg.
Høringsfristen var den 20. november 2020. Der er indkommet høringssvar fra alle høringsberettigede. Høringssvarene er vedlagt.
Oprindelig sagsfremstilling, Børne- og Uddannelsesudvalgets udvalgsmøde den 8. oktober 2020
Resumé
I budgetaftalen for 2020 aftalte forligspartierne en gennemgang af budgettildelingsmodellen på skoleområdet således, at der fremadrettet sikres sammenhæng mellem faktisk udgiftsbehov og budgettildeling og således, at budgettildelingsmodellen justeres med udgangspunkt i nyere evidensbaserede metoder til opgørelse af faktisk udgiftsbehov.
Børne- og Uddannelsesudvalget drøfter justering af budgettildelingsmodellen på skoleområdet med henblik på, at forslag til justeret tildelingsmodel sendes i høring i skolebestyrelser og MED-udvalg.
Sagen afsluttes i Børne- og Uddannelsesudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Børne- og Uddannelsesudvalget sender forslag til justering af budgettildelingsmodellen på skoleområdet i høring i berørte skolebestyrelser og MED-udvalg.
Forligspartierne bag budgetaftale 2021 samt Børne- og Uddannelsesudvalgets formandskab indstiller, at
- Indfasning af finanslovsmidler til flere lærere i folkeskolen fremrykkes således, at der allerede fra skoleåret 2021/2022 tildeles 14,1 mio. kr. i den nye budgettildelingsmodel. Finansieringsbehovet på 3,5 mio. kr. afholdes indenfor Børne- og Uddannelsesudvalgets ramme.
- Der afsættes fra skoleåret 2021/2022 1,0 mio. kr. til et generelt løft af sprogpuljen. Udgiften på 0,4 mio. kr. i 2021 afholdes inden for Børne- og Uddannelsesudvalgets ramme og indgår herefter i budgetaftalen for 2022.
Beslutning
Venstre fremsatte et ændringsforslag, som omfattede en ny fordeling af sprogpuljen, hvor alle skoler tildeles midler, såfremt de har elever med ikke-nordisk herkomst.
Et mindretal bestående af Venstre stemte for at sende forslaget i høring. Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte imod.
Børne- og Uddannelsesudvalget vedtog den oprindelige indstilling og besluttede at sende forslag til justering af budgettildelingsmodellen på skoleområdet i høring i berørte skolebestyrelser og MED-udvalg. Forslaget er beskrevet i sagsfremstillingen.
Paw Amdisen, Socialistisk Folkeparti, deltog ikke i mødet.
Sagsfremstilling
I budgetaftalen for 2020 blev forligspartierne enige om,: "at der gennemføres en gennemgang af budgettildelingsmodellerne på dagtilbuds- og skoleområdet samt på ældreområdet, så disse også fremadrettet sikrer en sammenhæng mellem faktisk udgiftsbehov og budgettildeling. Forligspartierne ønsker, at budgettildelingsmodellerne på dagtilbuds- og skoleområdet justeres med udgangspunkt i nyere evidensbaserede metoder til opgørelse af faktisk udgiftsbehov."
Børne- og Uddannelsesområdets budgettildelingsmodeller hviler på fire grundliggende principper:
1. Pengene følger barnet - sammenhæng mellem kompetence og ansvar.
2. Enkelthed - budgettildelingen er gennemsigtig og forståelig.
3. Forudsigelighed - mulighed for strategisk planlægning og økonomistyring.
4. Retfærdighed - budgettildelingen passer til opgaven.
Den nuværende budgettildelingsmodel på skoleområdet blev vedtaget af Byrådet den 24. marts 2015 og implementeret fra skoleåret 2015/2016.
Tildelingsmodellen består af to elementer: En model for tildeling af budget til almenundervisningen og en model for tildeling af budget til inklusionsopgaven; den såkaldte "inklusionsfremmende budgetmodel". Den inklusionsfremmende budgettildelingsmodel blev oprindeligt vedtaget i Børne- og Skoleudvalget den 14. november 2011 og forblev uændret ved Byrådets beslutning den 24. marts 2015.
Begge elementer i budgettildelingsmodellen er blevet analyseret med udgangspunkt i de fire principper og med særlig fokus på princippet om retfærdighed forstået som sammenhængen mellem faktisk udgiftsbehov og budgettildeling. Analyserne viser, at der er behov for justeringer i almenmodellen og behov for en helt ny model til fordeling af budget til inklusionsopgaven.
Budgettildeling til almenundervisning
Den nuværende tildelingsmodel giver en grundtildeling på 8,2 mio. kr. pr. matrikel. Grundtildelingen dækker budget til de første 25 elever pr. årgang i 0.-6. klasse. Fra elev nr. 26 i 0.-6. klasse får skolen en elevtalstildeling på 38.514 kr. pr. elev. Der er ingen grundtildeling til udskolingen, men en elevtalstildeling på 52.142 kr. pr. elev i 7.-9. klasse.
Analyser af budgettildelingsmodellen til almenundervisning viser, at den nuværende tildelingsmodel giver tosporede skoler for få ressourcer i forhold til de større tre- og firesporede skoler. De små tosporede skoler har således ikke budgetmæssig mulighed for at levere samme serviceniveau som de større skoler. Dette problem kan afhjælpes ved at justere grundtildelingen og elevtalstildelingen som vist i nedenstående tabel 1. Ændringen indebærer, at skolerne får elevtalstildeling fra elev nr. 21, og at elevtalstildelingen reduceres til 35.000 kr. pr. elev i 0.-6. klasse.
I den nuværende tildelingsmodel er der afsat en pulje på 14 mio. kr. til kompensation for uhensigtsmæssig klassedannelse i udskolingerne. Puljen blev i skoleåret 2015/2016 fordelt til 13 af 15 skoler med et beløb, som svarede til 60 % af skolens beregnede budgetreduktion til udskolingsopgaven. De enkelte beløb på skoleniveau er ikke blevet ændret siden og har således ikke fulgt med udviklingen i skolernes elevtal og klassedannelse. Det foreslås, at puljen nedlægges, og at de 14 mio. kr. omlægges via en grundtildeling til skoler med udskolingsafdelinger og en justering af elevtalstildelingen til udskolingselever, som vist i tabel 1.
Tabel 1: Forslag til justering af budgettildeling til almenundervisning - uden finanslovsmidler til ekstra lærere i folkeskolen og uden løft af skoleområdet i budgetaftale 2021.
Nuværende tildelingsmodel
Forslag til ny tildelingsmodel
Grundtildeling, 0.-6. klasse pr. matrikel (kr.)
8.245.726
8.280.000
Grundtildeling, 7.-9. klasse pr. matrikel (kr.)
Ingen
3.830.000
Elevtalstildeling 0.-6. klasse, fra elev nr.
25
21
Elevtalstildeling 7.-9. klasse, fra elev nr.
1
21
Elevtalstildeling 0.-6. klasse, sats (kr.)
38.517
35.000
Elevtalstildeling 7.-9. klasse, sats (kr.)
52.142
39.840
Pulje til kompensation for uhensigtsmæssig udskoling
14 mio. kr.
Ingen
Forslag til nye satser i tabel 1 er beregnet ud fra den præmis, at den samlede ramme til almenundervisning forbliver uændret. Konsekvenserne for de enkelte skoler fremgår af vedlagte bilag ("Baggrundsnotat om justering af budgettildelingsmodellen på skoleområdet"). Der gøres opmærksom på, at konsekvenserne er beregnet på baggrund af det budgetterede elevtal for skoleåret 2020/2021, og at de reelle ændringer ved implementering af forslag til ny tildelingsmodel fra skoleåret 2021/2022 vil afvige fra de beregnede konsekvenser som følge af ændringer i det faktiske elevtal, pris- og lønfremskrivning og effektiviseringskravet på 0,5 %.
Budgettildeling til inklusionsopgaven
Formålet med den inklusionsfremmende budgettildelingsmodel er at give skolerne det økonomiske grundlag og afbalancerede økonomiske incitamenter til at kunne træffe et fagligt begrundet valg mellem inklusion eller visitation til specialundervisning.
I den nuværende budgettildelingsmodel er der samlet set afsat 77 mio. kr. til inklusionsopgaven. De 77 mio. kr. bliver anvendt til to delopgaver: Betaling for segregerede elever og inkluderende læringsmiljøer herunder særlige sprogopgaver på skoler med mange tosprogede elever. Skønsmæssigt anvendes 47 mio. kr. til betaling for segregerede elever og 30 mio. kr. til inkluderende læringsmiljøer, hvoraf det vurderes, at ca. 10 mio. kr. bruges til sprogopgaven.
I den nuværende model bliver fordelingen af budgettet til inklusionsopgaver baseret på et datagrundlag og en metode, som var den bedst tilgængelige, da Børne- og Skoleudvalget besluttede af indføre modellen i 2011.
Det nuværende datagrundlag, som bliver leveret af Danmarks Statistik, består af oplysninger om barnet og dets forældre og omfatter seks kriterier (familietype, herkomst, arbejdsmarkedstilknytning, uddannelsesniveau, indkomstniveau, grad af offentlig forsørgelse). Et barn udløser ressourcer til inklusion, når det opfylder nogle bestemte betingelser i tre af de seks kriterier.
Der er i den nuværende model ikke nogen præcis viden om sammenhængen mellem det forhold, at barnet opfylder tre af seks kriterier og barnets sandsynlighed for at blive visiteret til specialundervisning. Modellen er med andre ord ikke baseret på statistisk evidens eller videnskabelige metoder.
Siden 2011 er der udviklet nye statistiske modeller og værktøjer, og der er via Danmarks Statistik forskningsdatabaser blevet adgang til en lang række nye data om børnene og deres opvækstbetingelser. Den udvikling har blandt andet givet forskningsinstitutioner som VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) adgang til at analysere de faktiske sammenhænge mellem børns opvækstvilkår og behov for specialundervisning.
Med afsæt i de videnskabeligt baserede statistiske metoder, som er udviklet af VIVE, har det private analyse og konsulentfirma Index100 udarbejdet en analyse af behovet for specialundervisning i Horsens Kommune. Analysen vedlægges som bilag. Det foreslås, at resultatet af Index100's analyse lægges til grund for den fremtidige fordeling af inklusionspuljen.
I den nye statistiske model for tildeling af budget til inklusionsopgaven er herkomst ikke længere en del af tildelingskriteriet, og modellen vil derfor være uegnet til at fordele ressourcer til sprogopgaven.
En ny model til fordeling af ressourcer til sprogopgaven vil tage udgangspunkt i en fordeling af midler til den generelle danskfaglige sprogopgave i forhold til alle børn, men ud fra en andel af børn med andet modersmål end dansk eller nordisk.
Ud over de skønsmæssigt 10 mio. kr. af det nuværende inklusionsbudget som anvendes til sprogopgaven, får skolerne en konkret tildeling til elever, der er visiteret til basisundervisning i dansk som andetsprog. Udgiften til basisundervisning i dansk som andetsprog er ikke en del af budgettildelingsmodellen.
Konsekvenserne for den enkelte skole af forslag til ny fordeling af inklusionspuljen er beskrevet i bilag ("Baggrundsnotat om justering af budgettildelingsmodellen på skoleområdet").
Løft af skoleområdet i budgetaftale 2021
Forligspartierne har i budgetaftalen for 2021 aftalt at prioritere 10 mio. kr. til arbejdet med den faglige kvalitet i folkeskolen, herunder at sikre tilstrækkeligt og kompetent personale samt styrke indsatsen omkring inkluderende læringsmiljøer. Forligspartierne er desuden enige om at fordele midlerne med 7 mio. kr. i almenundervisningen og 3 mio. kr. til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer.
Desuden foreslås, at der inden for Børne- og Uddannelsesudvalgets bevilling omprioriteres 2,0 mio. kr. til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer.
Princippet om, at pengene følger barnet, indebærer, at jo færre elever, der visiteres til specialundervisning, jo færre udgifter vil skolerne have til betaling for segregerede elever, og dermed bliver puljen til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer større.
Finanslovsmidler til flere lærere i folkeskolen
I finansloven for 2020 er der afsat midler til flere lærere i folkeskolen. Midlerne indfases over en årrække således, at Horsens Kommunes andel heraf forventes at være 14,1 mio. kr. fra finansåret 2023 og frem.
Det foreslås, at midlerne til flere lærere i folkeskolen fordeles til skolerne via almenmodellen i form af et proportionalt løft af grundtildelingen og elevtalstildelingen. Konsekvenserne af indfasningen af midler til flere lærere fremgår af bilaget.
Forligspartierne bag budgetaftale 2021 er enige om at fremrykke indfasningen af finanslovsmidlerne til flere lærere i folkeskolen, således at skolerne allerede fra skoleåret 2021/2022 tildeles 14,1 mio. kr. Finansieringsbehovet på 3,5 mio. kr. afholdes inden for Børne- og Uddannelsesudvalgets ramme. Forligspartierne er desuden enige om, at afsætte 1,0 mio. kr. fra skoleåret 2021/2022 til at løfte sprogpuljen fra 10 mio. kr. til 11 mio. kr., og at puljen fordeles til skoler, hvor mindst 15 % af eleverne har andet modersmål end dansk. De tildelte midler anvendes til sprogopgaven i forhold til alle børn.
Opsummering
Samlet udmøntes der 27,1 mio. kr. til skolerne fra skoleåret 2021/2022. Der udmøntes 21,1 mio. kr. i almen undervisningen og 5 mio. kr. til inklusion og 1 mio. kr. til det generelle dansksproglige arbejde.
Den videre proces
Direktionen indstiller, at Børne- og Uddannelsesudvalget beslutter, at sende forslag til justering af budgettildelingsmodellen på skoleområdet i høring i de berørte skolebestyrelser og MED-udvalg.
Skolebestyrelser og MED-udvalg afgiver høringssvar senest den 20. november 2020 med henblik på andenbehandling i Børne- og Uddannelsesudvalget på udvalgsmødet den 3. december 2020.
Udkast til høringsbrev til skolebestyrelser og MED-udvalg er vedlagt.
Forslag til justering af budgettildelingsmodellen på dagtilbudsområdet vil blive forelagt Børne- og Uddannelsesudvalget i foråret 2021 med henblik på implementering fra den 1. januar 2022.
/TN
Historik
Børne- og Uddannelsesudvalget, 3. december 2020.
Børne- og Uddannelsesudvalget vedtog indstillingen.Anne Lene Løvbjerg, Venstre, og Ole Dahl Kristensen, Venstre, forbeholdt sig deres stillingtagen.
Susan Gyldenkilde deltog ikke i mødet.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.
Venstre og Liberal Alliance forbeholdt sig deres stillingtagen.
Download
-
BI Tillæg til Beskæftigelsesplan 2020-21
Resume
Den 2-årige beskæftigelsesplan 2020-21 blev vedtaget på byrådsmødet den 16. december 2019. I forbindelse med vedtagelsen blev det samtidig besluttet, at der skulle laves en midtvejsevaluering med henblik på en justering af beskæftigelsesplanen inden udgangen af 2020.
Der er udarbejdet et forslag til et tillæg til beskæftigelsesplan 2020-21 med afsæt i midtvejsevalueringen, de udmeldte ministermål for 2021 og budgetaftale 2021-2024.
Tillægget tilføjer forsikrede ledige som et nyt fokusområde og tre nye opmærksomhedspunkter:
- Et større socialt ansvar
- Flere ledige skal opkvalificeres
- En værdig sagsbehandling
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender tillægget til Beskæftigelsesplan 2020-21.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Horsens Kommune skal fremvise en årlig beskæftigelsesplan. Herefter skal planen sendes til det regionale arbejdsmarkedsråd RAR Østjylland til orientering.
På Beskæftigelses- og Integrationsudvalgsmødet den 29. september 2020 drøftede udvalget midtvejsevalueringen af Beskæftigelsesplan 2020-21. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede, at der skulle udarbejdes et tillæg til beskæftigelsesplanen med udgangspunkt i de nye ministermål, budgetaftale 2021 og midtvejsevalueringen.
Ministermål for 2021
Beskæftigelsesministeren fastsætter hvert år et antal mål for beskæftigelsesindsatsen i det kommende år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har besluttet, at videreføre tre af målene fra 2020 og derudover tilføje to nye mål:
- Alle ledige skal have en værdig sagsbehandling (nyt mål)
- Flere ledige skal opkvalificeres (nyt mål)
- Virksomheder skal sikres den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft
- Flere flygtninge og familiesammenførte skal være selvforsørgende
- Flere personer med handicap skal i beskæftigelse
De eksisterende mål indgår allerede i beskæftigelsesplan 2020-21, mens de to nye mål er indarbejdet som særlige opmærksomhedspunkter i tillægget til beskæftigelsesplanen.
Budgetaftale 2021-24
Forligspartierne har i Horsens Kommunes budgetaftale 2021-2024 besluttet, at beskæftigelsesområdet skal fastholde arbejdet mod de overordnede mål, der blev fastsat i budgetaftale 2020.
I den aktuelle situation med COVID-19 har forligspartierne desuden ønsket at styrke efter- og videreuddannelse og lægger samtidig vægt på, at Horsens Kommune skal tage et større socialt ansvar bl.a. ved at etablere flere kommunale småjob og fleksjob. De to prioriteringer er indarbejdet i tillægget som særlige opmærksomhedspunkter.
Midtvejsevalueringen
Midtvejsevalueringen viser, at Horsens Kommune samlet set lever op til den overordnede målsætning om, at udviklingen i antal borgere i den kommunale beskæftigelsesindsats skal ligge på niveau eller være bedre end landsgennemsnittet.
I forhold til udviklingen i de forskellige målgrupper er der dog grund til at have fokus på de forsikrede ledige i 2021. I august 2020 var der sammenlignet med august 2019 en stigning på 47,5% i antallet af personer på a-dagpenge i Horsens Kommune. På landsplan var stigningen på 38,6%. Den primære årsag til stigningen er COVID-19.
Forsikrede ledige (a-dagpengemodtagere) er derfor tilføjet som et nyt fokusområde i tillægget til Beskæftigelsesplan 2020-21.
Tillægget til Beskæftigelsesplan 2020-21 indeholder derfor følgende tilføjelser:
- Aktuelt billede af udviklingen i målgrupperne
- Et nyt fokusområde: Forsikrede ledige
- Tre nye særlige opmærksomhedspunkter:
- Flere ledige skal opkvalificeres
- En værdig sagsbehandling
- Et større socialt ansvar
- En måloversigt
I vedlagte bilag er tillægget sat ind som en tilføjelse til Beskæftigelsesplan 2020-21. Det betyder, at indholdsfortegnelsen er opdateret, og tillægget kan ses fra s. 18-23.
/TN
Historik
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, 24. november 2020.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tiltrådte indstillingen.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.Download
-
BI Bevillingsansøgning for pulje
Resume
I 2020 har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) afsat ekstra midler til den regionale uddannelsespulje for jobparate kontanthjælpsmodtagere.
Horsens Kommune har modtaget tilsagn om tilskud på 681.800 kr.
Jobcentret søger derfor om en indtægts- og udgiftsbevilling på 681.800 kr. i 2020.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender en indtægtsbevilling på i alt 681.800 kr. i 2020.
- Byrådet godkender en udgiftsbevilling på i alt 681.800 kr. i 2020.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
I 2020 er der afsat en pulje med ekstra midler til den regionale uddannelsespulje. Her har Horsens Kommune modtaget tilsagn fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om ekstra midler.
Formålet med puljen er at styrke lediges vej tilbage i beskæftigelse. Med puljen kan kommunerne give korte opkvalificerende kurser fra den regionale positivliste til jobparate kontanthjælpsmodtagere. Horsens Kommune modtager inden for rammen af tilsagnet refusion af 80% af udgifterne til uddannelse.
Horsens Kommune har fået tilsagn om en ramme på 681.800 kr.
Jobcentret søger derfor om en indtægts- og udgiftsbevilling på 681.800 kr. i 2020.
/TN
Historik
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, 24. november 2020.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tiltrådte indstillingen.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen. -
KC Opgave- og Projektplan for Kultur- og Civilsamfundsudvalgets arbejde 2018-2021
Resume
Kultur- og Civilsamfundsudvalget drøfter den aktuelle opgave- og projektplan for udvalgets område.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at:
- Byrådet drøfter den aktuelle opgave- og projektplan for Kultur- og Civilsamfundsudvalgets område.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Kultur- og Civilsamfundsudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Som en del af kommunens overordnede styringskoncept skal hvert stående udvalg udarbejde og godkende et arbejdsgrundlag gældende for 2018-2021, som beskriver målsætningerne på udvalgets område. Kultur- og Civilsamfundsudvalget godkendte på udvalgsmødet 22. maj 2018 udvalgets arbejdsgrundlag.
Arbejdsgrundlaget skal udmøntes i en opgave- og projektplan, som giver overblik over de indsatser, der skal indfri arbejdsgrundlagets mål. Formålet med opgave- og projektplanen er at give udvalget og Byrådet et overblik over, hvordan der administrativt arbejdes med at sikre målopfyldelse.
Administrationen har udarbejdet oplæg til en opgave- og projektplan for Kultur- og Civilsamfundsudvalgets område, som er vedlagt som bilag. Arbejdsgrundlagets 10 målsætninger danner struktur for planen.
En række af de projekter, der fremgår af opgave- og projektplanen er fra tidligere års planer og dermed allerede igangsat. Overordnede konkrete politiske initiativer, der er vedtaget i forbindelse med ny lovgivning, seneste budgetaftale mv. er ligeledes inkluderet i opgave- og projektplanen.
Administrationen vil i løbet af 2021 arbejde med projekterne i opgave- og projektplanen.
Udvalget drøfter på mødet den aktuelle opgave- og projektplan, som efterfølgende sendes til drøftelse i Byrådet.
/MFK
Historik
Kultur- og Civilsamfundsudvalget, 9. november 2020.
Kultur- og Civilsamfundsudvalget tiltrådte indstillingen.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.Download
-
KC Ungekulturhus - anlægsbevilling
Resume
Forligspartierne besluttede i budgetaftalen for 2020, at der med en flytning af Kulisselageret skal etableres et nyt ungekulturhus i det område, der i dag rummer Det Gule Pakhus. Stedet skal være et stærkt tilbud til de mange unge, der får deres dagligdag på Campus, og samtidigt skal det indeholde et nyt og større spillested.
Forligspartierne har i budget 2021 afsat 5 mio. kr. til formålet.
Der søges med denne sag anlægsbevilling til forprojektering af ungekulturhuset.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet giver anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. til forprojektering af Ungekulturhuset.
- Byrådet godkender, at der fremrykkes 0,5 mio. kr. fra 2021 til 2020.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Kultur- og Civilsamfundsudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Forligspartierne besluttede i budgetaftalen for 2020, at der med en flytning af Kulisselageret skal etableres et nyt ungekulturhus i det område, der i dag rummer Det Gule Pakhus. Stedet skal være et stærkt tilbud til de mange unge, der får deres dagligdag på Campus, og samtidigt skal det indeholde et nyt og større spillested.
Forligspartierne har i budget 2021 afsat 5 mio. kr. til formålet.
Med budgetaftalen 2021 besluttede forligspartierne også, at projektet skal gennemføres i etaper, og at der hurtigst muligt skal tages hul på første etape bl.a. med etablering af café og studiemiljø.
Med henblik på hurtigt at kunne skabe nye og opdaterede rammer for det kommende kulturhus og spillested, søges der derfor i første omgang om 0,5 mio. kr. til forprojektering af Ungekulturhuset i 2020.
Arbejdet vil blive igangsat i samarbejde med en række centrale aktører for det kommende hus, heriblandt aktører fra Det Gule Pakhus, KulisseLageret og Horsens Ungdomsskole.
Der afsættes 50.000 kr. til intern projektering samt 0,450 mio. kr. til ekstern rådgivning (arkitekthonorar og forskellige forundersøgelse).
/LASC
Historik
Kultur- og Civilsamfundsudvalget, 7. december 2020.
Kultur- og Civilsamfundsudvalget tiltrådte indstillingen.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 14. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.Andreas Boesen deltog ikke i mødet.
-
KC Fremskrivning af tilskud på kultur- og fritidsområdet
Resume
Horsens Kommunes tilskud til kultur- og fritidsaktiviteter vil efter den gældende pris- og lønfremskrivning betyde, at tilskuddene i 2021 vil blive mindre end i 2020.
Tilskuddene gives bl.a. til selvejende haller, museer, teater og foreninger, som har indgået en driftskontrakt med Horsens kommune igennem Kultur- og Civilsamfundsudvalget.
Den negative fremskrivning af tilskuddene skyldes alene tekniske forhold i det anvendte KL-skøn over pris- og lønudviklingen. Det er administrationens vurdering, at en negativ fremskrivning ikke afspejler den reelle udvikling i udgifterne for denne type tilskudsmodtagere.
Det foreslås derfor, at tilskuddene fremskrives med KLs generelle pris- og lønfremskrivning, således at tilskudsmodtagerne undgår et faldende tilskud og i stedet modtager en lille stigning, som afspejler den generelle prisudvikling i samfundet.
Den ændrede fremskrivningsprocent vil medføre en merudgift på 622.000 kr., som foreslås finansieret af likvide midler.
Sagen afgøres af byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller at:
- Byrådet godkender, at pris- og lønfremskrivningen af Horsens Kommunes tilskud til kultur- og fritidsaktiviteter i 2021 ændres således, at tilskuddene fremskrives med KLs generelle pris-og lønfremskrivningsprocent.
- Byrådet bevilliger 622.000 kr. til at dække udgiften ved den ændrede fremskrivning. Udgiften finansieres af likvide midler.
- Byrådet godkender, at fremskrivningsproceduren ændres, så tilskuddene fremadrettet fremskrives efter KLs generelle pris- og lønfremskrivningsprocent.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Kultur- og Civilsamfundsudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Horsens Kommunes tilskud til kultur- og fritidsaktiviteter omfatter blandt andet tilskud til selvejende haller, museer, teater og foreninger, som har indgået en driftskontrakt med Horsens Kommune igennem Kultur- og Civilsamfundsudvalget.
Tilskuddene fremskrives hvert år jf. de gældende driftskontrakter. Fremskrivningen sker efter KLs aktuelle skøn for prisudviklingen på art 5.9 "Øvrige tilskud og overførsler", hvor tilskuddene ligeledes er budgetlagt.
Af tekniske årsager betyder KLs skøn over prisudviklingen på art 5.9 fra 2020 til 2021, at tilskuddene i 2021 undtagelsesvist vil blive mindre end tilskuddene for 2020. Det er administrationens vurdering, at en negativ fremskrivning ikke afspejler den reelle udvikling i udgifterne for denne type tilskudsmodtagere.
Det foreslås derfor, at tilskuddene, i stedet for fremskrivning på art 5.9, fremskrives med KL's generelle pris- og lønfremskrivning, således at tilskudsmodtagerne undgår et faldende tilskud og i stedet modtager en lille stigning, som afspejler den generelle prisudvikling i samfundet.
Den ændrede fremskrivningsprocent vil medføre en merudgift på 622.000 kr., som foreslås finansieret af likvide midler.
Det foreslås samtidig, at tilskuddene også fremadrettet fremskrives efter KLs generelle pris- og lønfremskrivningsprocent. De relevante driftskontrakter tilpasses. Den fremadrettede ændring af fremskrivningsmetoden forventes over tid at være udgiftsmæssigt neutral. Det vurderes dog, at den generelle pris- og lønfremskrivning vil give en mere stabil udvikling i tilskuddene.
En sammenligning af historiske fremskrivningsprocenter med den nye fremskrivningsmetode viser, at tilskudsmodtagerne ikke historisk har haft et tab på den hidtidige fremskrivningsmetode.
/MFK
Historik
Kultur- og Civilsamfundsudvalget, 7. december 2020.
Kultur- og Civilsamfundsudvalget tiltrådte indstillingen.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 14. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.Andreas Boesen deltog ikke i mødet.
-
KC Anlægstilskud til Den Selvejende institution Gedved Medborgerhus
Resume
Forligspartierne har med budgetaftalen for 2021 besluttet at afsætte et anlægstilskud på 800.000 kr. til Den Selvejende institution Gedved Medborgerhus.
Der søges om frigivelse af anlægsmidlerne.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet giver en anlægsbevilling på 800.000 kr. i 2021 til udbetaling af anlægstilskud til Den Selvejende institution Gedved Medborgerhus
- Byrådet godkender, at beløbet finansieres af det i budget 2021 afsatte rådighedsbeløb på 800.000 kr. til anlægstilskud Seminariet, Gedved.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
For at bringe ejerforholdene på plads og dermed sikre det fulde ejerskab over bygningen på Egebjergvej, der tidligere husede seminariet i Gedved, besluttede forligspartierne med budgetaftale 2021 at afsætte 800.000 kr. til den Selvejende institution Gedved Medborgerhus, der siden 2013 har drevet huset som kultur- og medborgerhus.
/MFK
Historik
Kultur- og Civilsamfundsudvalget, 7. december 2020.
Socialdemokratiet, Venstre og Anni Jakobsen tiltrådte indstillingen.Jakob Bille, Liberal Alliance forbeholdt sig sin stillingtagen.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 14. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen med bemærkning om, at anlægstilskuddet er betinget af, at der fremsendes dokumentation for indfrielse af pantebrev på det tilsvarende beløb.Andreas Boesen deltog ikke i mødet.
-
PM Endelig vedtagelse af Kommuneplantillæg 2017-23 og Lokalplan 340, Boliger, Samsøgade, Horsens
Resume
Lokalplanområdet ligger i den sydlige del af det centrale Horsens i et område præget af åben-lav bebyggelse.
Lokalplan 340 giver mulighed for at opføre tre etageboliger på henholdsvis 3,5, 2,5 og 1,5 etage, med en bygningshøjde på maksimalt 15 meter.
Der er desuden udarbejdet et kommuneplantillæg, så kommuneplanen stemmer overens med den eksisterende bebyggelse og samtidig giver mulighed for etageboliger indenfor Lokalplan 340.
Området vejbetjenes fra Samsøgade, og der skal etableres minimum en p-plads pr. bolig på egen matrikel, som privatparkering forbeholdt beboerne.
I høringsperioden kom der tre indsigelser, der primært handler om støj, parkering, affald og indblik til naboer.
Indsigelserne har ikke givet grundlag for rettelser eller tilføjelser af planforslagene.
En dialog med projektets arkitekter har dog ført til mindre tekniske tilretninger af enkelte bestemmelser. Disse ændringer fremgår af høringsnotatet.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet vedtager Kommuneplantillæg 2017-23 og Lokalplan 340 endeligt.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Plan- og Miljøudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Baggrund og formål
Lokalplanen er udarbejdet på baggrund af et ønske fra bygherre, om at etablere nye etageboliger.
Lokalplanområdet ligger i den sydlige del af det centrale Horsens på adressen Samsøgade 10 og 12, og grænser op til et blandet bolig- og erhvervsområde.
Området i dag er kendetegnende ved karakteristiske, rødbrunlige murstensvillaer med saddeltag eller tagkonstruktion med halvvalm mod syd.
Knap 120 meter syd fra lokalplanområdet ligger der et andelsboligselskab, der i folkemunde går under navnet Lille Amalienborg, der med dens bygninger fra 1921 fint kendetegner områdets arkitektoniske og æstetiske identitet.
Formålet med planlægningen er at give mulighed for at opføre tre etageboliger på henholdsvis 3,5, 2,5 og 1,5 etage, med en bygningshøjde på maksimum 15 meter.
Indhold
Lokalplanen giver mulighed for at opføre tre bygninger på henholdsvis 3,5, 2,5 og 1,5 etage, med en bygningshøjde på maksimalt 15 meter.
Den samlede bebyggelse må ikke overskride en bebyggelsesprocent på 100.
Den halve etage er et formskrav, hvor den halve etage udformes som en udnyttet tagetage, hvor etagen ligger inde i tagkonstruktionen.
Der fastlægges tre byggefelter, som bebyggelsen skal holde sig indenfor.
Lokalplanen giver mulighed for at bygge i røde/brunlige teglstensfacader med saddeltage, så den nye bebyggelse passer ind i det eksisterende område. Saddeltage og eventuel trempel samt trappetårn, kan opføres i enten zink eller alu-zink.
Området vejbetjenes fra Samsøgade. Der skal etableres minimum en p-plads pr. bolig på egen matrikel, som privatparkering forbeholdt beboerne, og der skal sikres gode adgangsmuligheder til grønne fællesarealer.
Kommuneplantillæg
Da lokalplanen ikke er i overensstemmelse med den gældende kommuneplanramme, udarbejdes der et kommuneplantillæg.Lokalplanområdet udgår af eksisterende ramme 10BO05, og der oprettes en ny ramme 10BO19 for området.
Indholdet i kommuneplantillægget gør det muligt at opføre etagebebyggelse samt ændre den maksimale bebyggelsesprocent.
Den nuværende planramme har angivet en maksimal bygningshøjde på 10 meter på maksimal 2,5 etage.
Den nuværende maksimale bebyggelsesprocent ligger på 30 % for åben-lav boligbebyggelse og 40 % for tæt-lav boligbebyggelse.
Den nye ramme 10BO19 gør det muligt at bygge op til 15 meter i maksimalt 3,5 etage, med en maksimal bebyggelsesprocent på 100.
Høringssvar
I høringsperioden er der kommet tre indsigelser fra borgere, som bor på de omkringliggende matrikler.
Disse indsigelser omhandler primært bekymringer for indkigsgener og parkering. Indsigelserne har ikke givet grundlag for rettelser eller tilføjelser af planforslagene.
En dialog med projektets arkitekter har dog ført til mindre tekniske tilretninger af enkelte bestemmelser. Disse ændringer fremgår af høringsnotatet.
/ASA
Historik
Plan- og Miljøudvalget, 1. december 2020.
Plan- og Miljøudvalget tiltrådte indstillingen.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.Download
-
PM Forslag til Lokalplan 314, Centerformål, Bydelscenter Højagergårdsvej, Horsens
Resume
Området der planlægges for, er i Kommuneplan 2017 udlagt til Bydelscenter - butiksformål.
På baggrund af udbygningen af et relativt stort boligområde mod vest - Højagergårdsvej, der kan rumme ca. 300 boliger, er der interesse for at udvikle et bydelscenter.
Eksisterende kommuneramme 15.CE.06 udvides mod syd med ca. 1.200 m2 og beholder sine nuværende bestemmelser.
Da der er tale om en mindre udvidelse og bevaring af gældende bestemmelser, laves der derfor ikke en ny kommuneplanramme.
Formålet med lokalplanforslaget er derfor at give mulighed for etablering af et bydelscenter samt en selvbetjeningstankstation og vaskehal.
Det tidligere fremlagte forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for området bortfalder, hvis disse forslag vedtages.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet vedtager forslag til Kommuneplantillæg 2017-01 og forslag til Lokalplan 314, Centerformål, Bydelscenter, Højagergårdsvej, Horsens til offentliggørelse i minimum 4 uger.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Plan- og Miljøudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Baggrund og formål
Området der planlægges for, er i Kommuneplan 2017 udlagt til Bydelscenter - butiksformål.
På baggrund af udbygningen af et relativt stort boligområde mod vest - Højagergårdsvej, der kan rumme ca. 300 boliger, er der interesse for at udvikle et bydelscenter.
Formålet med denne lokalplan er derfor at give mulighed for etablering af et bydelscenter samt en selvbetjeningstankstation og vaskehal.
Indhold
Dette lokalplanforslag giver mulighed for at etablere et nyt bydelscenter på maksimalt 3.000 m2, heraf 2.500 m2 til dagligvarebutikker og 500 m2 til udvalgsvarebutikker.Lokalplanen giver yderligere mulighed for at etablere selvbetjeningstankstation og vaskehal.
Bebyggelsen må opføres i højst to etager og med en maksimal bygningshøjde på 8,5 meter.
Bebyggelsens facader skal overvejende fremstå som blankt murværk i gule, rødlige, brune eller mørkegrå/sorte nuancer. Skilte på og ved butikken skal opfylde bestemmelserne i Lokalplan 150.
Til dette lokalplanforslag er der desuden lavet et udkast til en betinget udbygningsaftale mellem kommunen og investoren omkring om- og udbygning af krydset Bjerrevej/Højagergårdsvej/Kirkevej.
Aftalen omfatter signalanlæg, kanaliseringsanlæg m.m. Den betingede udbygningsaftale omhandler endvidere udbygning og ændring af Højagergårdsvej mellem krydset Bjerrevej/Højagergårdsvej/Kirkevej og stamvejen i lokalplanområdets vestlige kant.
Der er tidligere blevet udarbejdet en betinget udbygningsaftale for om- og udbygning af krydset Bjerrevej/Højagergårdsvej/Kirkevej. Den nuværende betingede udbygningsaftale har en anden fordelingsnøgle end den Byrådet tidligere har behandlet. Dette skyldes, at det nye projekt alene omfatter en butik og ikke som tidligere to butikker i området. Til gengæld er der så et tankanlæg med i det forslag, der foreligger nu.
Kommuneplantillæg
Eksisterende ramme 15.CE.06 udvides mod syd med ca. 1.200 m2, men beholder sine nuværende bestemmelser. Da der er tale om en mindre udvidelse og bevaring af gældende bestemmelser, laves der derfor ikke en ny kommuneplanramme.
Tidligere planforslag
Der har tidligere været udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for dette område, der aldrig blev endeligt vedtaget, da investor og bygherre opgav projektet.
Den tidligere lokalplan havde samme lokalplannummer, men da den ikke blev endelig vedtaget, har det nye forslag samme nummer. Dette er også gældende for kommuneplantillægget.
De tidligere forslag blev behandlet af Byrådet i august 2018.
Det tidligere fremlagte forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for området bortfalder, hvis disse forslag vedtages.
/ASA
Historik
Plan- og Miljøudvalget, 1. december 2020.
Plan- og Miljøudvalget tiltrådte indstillingen.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.Download
-
PM Anlægsbevilling vedr. planlægning af cykelstier
Resume
Forligspartierne har i budgetaftalen for 2021 - 2024 besluttet at prioritere igangsættelsen af en række cykelstiprojekter i 2021.
Planlægning og skitseprojekteringen for tre projekter ønskes derfor igangsat.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender, at planlægningen af de i sagsfremstillingen nævnte cykelstiprojekter igangsættes.
- Byrådet giver en anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb i 2021 på 0,4 mio. kr., til igangsætning af skitseprojektering og forundersøgelser for en dobbeltrettet cykelsti fra Østbirk til Egebjerg.
- Byrådet giver en anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb i 2021 på 0,4 mio. kr., til igangsætning af skitseprojektering og forundersøgelser for en dobbeltrettet cykelsti fra Tvingstrup til Horsens.
- Byrådet giver en anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb i 2021 på 0,2 mio. kr., til igangsætning af skitseprojektering og forundersøgelser for lukning af huller i cykelstinettet mellem Brædstrup og Horsens og mellem Søvind og Horsens.
- Byrådet godkender, at rådighedsbeløbet finansieres af puljen til cykelstier.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Plan- og Miljøudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Forligspartierne har i budgetaftalen for 2021 - 2024 besluttet at prioritere igangsættelsen af en række cykelstiprojekter og derfor ønskes planlægningen af en del af disse stiprojekter igangsat.
Dobbeltrettet cykelsti fra Østbirk til Egebjerg
Med baggrund i budgetaftalen for 2021 igangsættes planlægning og skitseprojektering af en dobbeltrettet cykelsti fra Østbirk til Egebjerg.
Ved etablering af en cykelsti mellem Østbirk og Egebjerg, vil der være sikre stiforbindelser på hele strækningen fra Østbirk til Horsens via Egebjerg.
Skitseprojektet med tilhørende anlægsoverslag forventes at kunne forelægges Plan- og Miljøudvalget i 3. kvartal 2021.
Dobbeltrettet cykelsti fra Tvingstrup til Horsens
Med baggrund i budgetaftalen for 2021 igangsættes planlægning og skitseprojektering af en dobbeltrettet cykelsti fra Tvingstrup til Horsens.
Ved etablering af en cykelsti mellem Tvingstrup og det nye boligområde ved Nørrestrand, vil der være sikre stiforbindelser på hele strækningen fra Tvingstrup til Horsens.
Skitseprojektet med tilhørende anlægsoverslag forventes at kunne forelægges Plan- og Miljøudvalget i 3. kvartal 2021.
Lukning af huller i cykelstinettet mellem Brædstrup og Horsens og mellem Søvind og Horsens
Med baggrund i budgetaftalen for 2021 igangsættes planlægning og undersøgelse af strækningerne mellem Brædstrup og Horsens og mellem Søvind og Horsens, for at få afdækket mulighederne og få udarbejdet skitseprojekter for de manglende cykelstistrækninger.
Skitseprojektet med tilhørende anlægsoverslag forventes at kunne forelægges Plan- og Miljøudvalget i 4. kvartal 2021.
Økonomi
Anlægsbevillingen dækker udgifter til opmåling, geotekniske undersøgelser og egenprojektering.
Egenprojekteringen udgør samlet set for de tre projekter 0,7 mio. kr.
/ALYHA
Historik
Plan- og Miljøudvalget, 1. december 2020.
Plan- og Miljøudvalget tiltrådte indstillingen.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen. -
PM Godkendelse af Motas takster 2021
Resume
Modtagestation Syddanmark I/S (Motas) har fremsendt takster og gebyrer for 2021.
Takster og gebyrer blev godkendt på Motas’ repræsentantskabsmøde den 3. september 2020 og sendes nu til godkendelse hos interessentkommunerne.
Vedlagt er takster 2021, budget 2021, protokol for repræsentantskabsmøde og årsrapport med årsregnskab for 2019.
I forhold til 2020 er der i 2021 en stigning for nogle af taksterne.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender de fremsendte takster og gebyrer for 2021.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Plan- og Miljøudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Modtagestation Syddanmark I/S (Motas) er et fælleskommunalt selskab, der rådgiver og afhenter farligt affald m.v. hos kommuner og virksomheder og bortskaffer dette miljørigtigt.
Motas har fremsendt takster og gebyrer for 2021 til godkendelse.
Takster og gebyrer blev godkendt på et repræsentantskabsmøde i Motas den 3. september 2020, og sendes nu til godkendelse hos interessentkommunerne, herunder Horsens.
Vedlagt er takster 2021, budget 2021, protokol for repræsentantskabsmøde og årsrapport, herunder årsregnskabet for 2019.
Det fremgår af vedtægterne, at gebyrerne skal godkendes af kommunerne.
§ 11.8: ”De af repræsentantskabets indstillede gebyrer jf. § 8.2 fremsendes til kommunernes godkendelse vedlagt bestyrelsens beretning og årsregnskabet for det forløbne regnskabsår samt budget for det kommende regnskabsår.”
I forhold til i 2020 er lidt under halvdelen af taksterne i 2021 steget.
De delvise takststigninger sker som følge af, at der budgetteres med et årsresultat på omkring 0, for at sikre fortsat fornuftig likviditet til at afvikle driften, herunder opførsel af et overdækket lagerareal.
Taksterne inddrives af Motas direkte hos de enkelte virksomheder ved afhentning af farligt affald.
Baggrund
Selskabets udgifter til drift, administration og anlægsaktiviteter dækkes af selskabets gebyrer efter hvile-i-sig-selv-princippet.
Gebyrerne er beregnet ud fra principperne i affaldsbekendtgørelsen, så de udgifter, der kan henføres til de enkelte ordninger, er medtaget i taksten for den enkelte ordning.
Taksterne, der nu sendes til godkendelse, dækker således omkostningerne til ordningen for afhentning og håndtering af farligt affald.
Derudover er der en mindre del af omkostningerne, der medgår de generelle ordninger. Det drejer sig primært om en andel af udgifterne, der går til løn, kontorhold og kontorfaciliteter. Disse omkostninger betales af interessentkommunerne.
Beløbet fordeles efter samme fordeling, der er anvendt for 2020, med udgangspunkt i det antal virksomheder i de enkelte kommuner, der er registreret i CVR pr. 1. januar i gebyråret.
/ALYHA
Historik
Plan- og Miljøudvalget, 1. december 2020.
Plan- og Miljøudvalget tiltrådte indstillingen.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.Download
-
PM Vedtagelse af Biodiversitetsstrategi 2020. En rigere natur i Horsens Kommune
Resume
Forligspartierne bag budgetaftalen for 2019 besluttede, at Horsens Kommune skal have en ambitiøs udviklingsplan for naturen - Naturplan 2020.
"Biodiversitetsstrategi 2020. En rigere natur i Horsens Kommune" udgør sammen med friluftsstrategien "Udeliv for alle. Friluftsstrategi for Horsens Kommune", der blev vedtaget tidligere i år, den samlede Naturplan 2020.
Biodiversitetsstrategien skal sikre naturens beskyttelse, mens friluftsstrategien fokuserer på benyttelsen, det vil sige den rekreative anvendelse af naturen.
Biodiversitetsstrategien bygger på anbefalinger fra GRO - Horsens Grønne Tænketank, der er vedtaget af Plan- og Miljøudvalget den 3. marts 2020 samt dialog med Horsens Grønne Råd og retningslinjer og målsætninger fra henholdsvis Kommuneplan 2017 og Planstrategi 2019.
Borgere, virksomheder og øvrige interessenter har under den offentlige idéfase i sommeren 2020 bidraget med vigtige input, der er blevet en del af strategien.
Strategien beskriver Horsens Kommunes visioner og overordnede mål, om at standse tabet af biodiversitet og understøtte udviklingen af en mere mangfoldig natur.
Strategien beskriver for en lang række indsatsområder, hvad der påvirker biodiversiteten negativt og hvad man kan gøre, for at få en rigere natur.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender ”Biodiversitetsstrategi 2020. En rigere natur i Horsens Kommune”.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Plan- og Miljøudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Baggrunden for biodiversitetsstrategien
Det er ikke lykkedes at bremse tilbagegangen i biodiversitet med de seneste årtiers naturbeskyttelseslovgivning. Dette er erfaringen i både Danmark og resten af EU.
Kommunen har stor indflydelse på og dermed også et stort ansvar for, hvordan landarealet anvendes og Horsens Kommune vil gøre en ekstra indsats, for at give plads til biodiversitet.
For at kunne løse den opgave tværfagligt og effektivt, er der brug for en biodiversitetsstrategi.
Forligspartierne bag budgetaftalen for 2019 besluttede, at Horsens Kommune skal have en ambitiøs udviklingsplan for naturen - Naturplan 2020.
"Biodiversitetsstrategi 2020. En rigere natur i Horsens Kommune" udgør sammen med friluftsstrategien "Udeliv for alle. Friluftsstrategi for Horsens Kommune", der blev vedtaget tidligere i år, den samlede Naturplan 2020.
Biodiversitetsstrategien skal sikre naturens beskyttelse, mens friluftsstrategien fokuserer på benyttelsen, det vil sige den rekreative anvendelse af naturen.
Biodiversitetsstrategien bygger på anbefalinger fra GRO - Horsens Grønne Tænketank, der er vedtaget af Plan- og Miljøudvalget den 3. marts 2020 samt dialog med Horsens Grønne Råd og retningslinjer og målsætninger fra henholdsvis Kommuneplan 2017 og Planstrategi 2019.
Borgere, virksomheder og øvrige interessenter har under den offentlige idéfase i sommeren 2020 bidraget med vigtige input, der er blevet en del af strategien.
Biodiversitetsstrategiens indhold
Strategien beskriver Horsens Kommunes visioner og overordnede mål, om at standse tabet af biodiversitet og understøtte udviklingen af en mere mangfoldig natur.
I Horsens Kommune vil vi skabe rammerne om det gode liv, og vi vil vende udviklingen. Hos os skal der være plads til flere vilde planter og dyr, som f.eks. bier og sommerfugle – i byen, langs veje og på landet, så også fremtidige generationer kan opleve en spændende og artsrig natur.
Strategien beskriver for en lang række af indsatsområder, hvad der påvirker biodiversiteten negativt og hvad man kan gøre, for at få en rigere natur.
Strategien skal inspirere kommunens borgere, virksomheder, foreninger og alle andre, som vil være med til at invitere naturen tilbage.
Plan og økonomi
Administrationen arbejder ud fra en overordnet procesplan for mere biodiversitet i kommunen.
Planen vil blive kvalificeret i handleplaner for de enkelte indsatsområder, som biodiversitetsstrategien omhandler og vil beskrive de økonomiske konsekvenser af at anvende anlægs- og driftsmetoder, der fremmer biodiversitet.
Handleplanerne udarbejdes løbende i et tæt samarbejde med relevante ressourcepersoner.
På baggrund af erfaringer fra andre kommuner, forventes tiltag for biodiversiteten ikke generelt at medføre øgede omkostninger.
/FHL
Historik
Plan- og Miljøudvalget, 1. december 2020.
Plan- og Miljøudvalget tiltrådte indstillingen.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.Download
-
PM Frigivelse af midler til 1. etape af realisering af Helhedsplan for Boller Landskaber, bade- og opholdsbro
Resume
Byrådet godkendte i 2019 "Helhedsplan for Boller Landskaber", der er en plan for naturområderne i Horsens sydøst, herunder Klokkedal, Bollerskovene og landskaberne ned til fjorden.
Planen giver et overblik over områdets potentialer og skitserer, hvordan de kan bringes i spil. Helhedsplanen er et element i videreførelsen af Ringvej Syd.
Til første etape af realiseringen af helhedsplanen har forligspartierne i budgetaftale 2020 afsat 5 mio. kr. i 2022.
Med budgetaftale 2021 er forligspartierne dog enige om, at det første projekt i form af en badebro ved Boller Mole skal etableres allerede i 2021.
Der søges om frigivelse af 1,7 mio. kr. af anlægsbevillingen forud for anlægget.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender detailprojektet og igangsætning af projektet.
- Byrådet giver anlægsbevilling på 1,7 mio. kr., til projektet "Badebro ved Boller Mole". Der fremrykkes 1,2 mio. kr. fra 2022 til 2021.
- Byrådet bevilger budget til afledte driftsudgifter på 30.000 kr. årligt fra 2022 og frem. Midlerne finansieres af Plan- og Miljøudvalgets pulje til afledt drift.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Plan- og Miljøudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte den 17. juni 2019 "Helhedsplan for Boller Landskaber", der er en plan for naturområderne i Horsens sydøst, herunder Klokkedal, Bollerskovene og landskaberne ned til fjorden.
Ved at binde disse områder sammen, kan der skabes et sammenhængende natur- og skovområde, der vil styrke de rekreative muligheder i Horsens sydøst. Helhedsplanen er et element i videreførelsen af Ringvej Syd.
Realisering af helhedsplanen vil give et helt nyt bynært og grønt åndehul for sydbyens borgere samt et udflugtsmål for resten af kommunens borgere.
Til første etape af realiseringen af helhedsplanen har forligspartierne i budgetaftale 2020 afsat 5 mio. kr. i 2022.
Med budgetaftale 2021 er forligspartierne dog enige om, at arbejdet med at realisere de første projekter skal gå i gang i 2021. Forligspartierne ønsker, at den eksisterende mole ved Boller Nederskov gøres tilgængelig for badegæster, som bade- og opholdsbro.
Administrationen foreslår en ca. 100 meter lang bro i direkte forlængelse af den eksisterende mole. Således opnås en acceptabel vanddybde til badning.
Broen planlægges opført, som en simpel konstruktion med en trappe til vandet, uden brohoveder, platforme eller lignende. Broen vil være robust nok, til at stå året rundt. Broen søges opbygget, så senere udbygning med ramper, opholdsarealer og lignende er muligt, såfremt det ønskes.
Der er i forvejen adgang til molen for gående og cyklende via Bollerstien eller gennem skoven fra Boller Slotsvej. Adgangsforholdene til molen og broen ændres ikke med projektet.
Etablering af broen, herunder etablering indenfor den angivne tidsplan, er betinget af, at de nødvendige myndighedsgodkendelser opnås.
Økonomi
Forligspartierne har i budgetaftale 2020 besluttet at afsætte 5 mio. kr. i 2022, til realisering af naturområderne i Horsens sydøst.
Der er tidligere fremrykket 0,5 mio. kr. fra 2022 til 2020.
Med denne sag søges der om frigivelse af 1,7 mio. kr., til gennemførelse af det første projekt, "Badebro ved Boller Mole". Der fremrykkes i den forbindelse 1,2 mio. kr. fra 2022 til 2021.
I anlægsbevillingen på 1,7 mio. kr. er indregnet en forventet udgift til intern projekteringstid på 50.000 kr.
Der forventes afledt drift for 30.000 kr. årligt fra 2022. Anlægsprojektet forventes i drift medio 2021.
/FHL
Historik
Plan- og Miljøudvalget, 1. december 2020.
Plan- og Miljøudvalget tiltrådte indstillingen.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.Download
-
PM Frigivelse af midler til Horsens Fjord naturudvikling vedr. stier på nord- og sydsiden i Horsens Kommune
Resume
Horsens Fjord og landskaberne omkring er et helt særligt naturområde, med en unik kulturhistorie og geologi.
I forbindelse med budgetforlig 2019 aftalte de tre fjordkommuner Horsens, Odder og Hedensted Kommuner at indgå i et samarbejde, om at forbedre formidlingen af og tilgængeligheden til fjordens mange kvaliteter for borgere og turister.
Et hovedmål i dette tværkommunale projekt "Naturområde Horsens Fjord" er at etablere et sammenhængende stiforløb rundt om Horsens Fjord, så det bliver muligt at vandre og cykle hele vejen rundt om fjorden gennem de tre kommuner og med cykelfærgen, som bindeled tværs over fjorden.
Forligspartierne har i budgetaftale 2020 besluttet at skabe en bedre stiforbindelse på den nordlige side af fjorden således, at det vil blive muligt at færdes tæt på fjorden mellem Horsens og Odder Kommuner.
Stien skal følge fjorden tættere på end skolesporet mellem Søvind og Hundslund.
Samtidig blev det besluttet at undersøge mulighederne, for at etablere stiforbindelse mellem Boller Skov og kommunegrænsen på sydsiden.
Der søges om frigivelse af 250.000 kr. til realisering af projektet.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet giver anlægsbevilling på 0,25 mio. kr., til nyt stiforløb med skiltning og kortborde på nordsiden og til undersøgelse af stimuligheder på sydsiden af Horsens Fjord indenfor kommunegrænsen.
- Byrådet bevilger budget til afledte driftsudgifter på 3.000 kr. årligt fra 2021 og frem. Midlerne finansieres af Plan- og Miljøudvalgets pulje til afledt drift.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Plan- og Miljøudvalget samt Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Horsens Fjord og landskaberne omkring er et helt særligt naturområde, med en unik kulturhistorie og geologi.
I forbindelse med budgetforlig 2019 aftalte de tre fjordkommuner Horsens, Odder og Hedensted Kommuner at indgå i et samarbejde, om at forbedre formidlingen af og tilgængeligheden til fjordens mange kvaliteter for borgere og turister.
Et hovedmål i dette tværkommunale projekt "Naturområde Horsens Fjord" er at etablere et sammenhængende stiforløb rundt om Horsens Fjord, så det bliver muligt at vandre og cykle hele vejen rundt om fjorden gennem de tre kommuner og med cykelfærgen, som bindeled tværs over fjorden.
Realisering af forbedret stiforløb på nordsiden
Forligspartierne har i budgetaftale 2020 besluttet at skabe en bedre stiforbindelse på nordsiden af fjorden, på eksisterende grusveje tættere på fjorden end skolesporet mellem Søvind og Hundslund.
Dette vil fuldføre stiforbindelsen langs nordsiden af fjorden fra Horsens til Alrø i Odder Kommune.
Den afmærkede sti fra Horsens midtby til Søvind via Husoddestien fortsætter umiddelbart før Søvind i et ny afmærket forløb i retning af fjorden og Skablund Skov. Herfra forløber stien kystnært gennem de skovdækkede bakker på nordsiden af Horsens Fjord ud til Alrødæmningen.
Stien passerer gennem Alrø By ud til færgelejet på Alrøs sydspids. Herfra kan den vandrende eller cyklende komme videre med cykelfærgen til Snaptun.
Indvielse af den samlede stiforbindelse på nordsiden af Horsens Fjord forventes 1. kvartal 2021.
Mulighederne for stiforbindelse mellem Boller Skov og kommunegrænsen
Forligspartierne har i budgetaftale 2020 besluttet at undersøge mulighederne, for at etablere stiforbindelse mellem Boller Skov og kommunegrænsen.
Dette vil fuldføre stiforbindelsen fra Horsens midtby til kommunegrænsen på fjordens sydside.
På den to km lange strækning mellem Boller Skov og kommunegrænsen til Hedensted Kommune er der i dag ikke noget tværgående stiforløb. Et tværgående stiforløb er derfor afhængig af lodsejernes indstilling til etablering af en sti.
I efteråret 2020 er en dialog med lodsejerne igangsat.
Økonomi
Forligspartierne har i budgetaftale 2020 besluttet at afsætte 250.000 kr. i budget 2020, til realisering af projektet. Beløbet supplerer de midler, der allerede er afsat i budgetaftale 2019 til "Naturområde Horsens Fjord".
De 250.000 kr. anvendes dels til opsætning af vejviserpæle langs stiens forløb samt kortborde og formidling langs stien på nordsiden af fjorden, dels til rådgiverhjælp til lodsejerdialog og -forhandlinger på sydsiden af fjorden.
Det anslås, at der anvendes 150.000 kr. til ekstern rådgivning om skiltning og lodsejerdialoger.
Der anslås at være afledt drift for 3.000 kr. årligt fra år 2021, til vedligeholdelse af de nye stier og skilte.
/FHL
Historik
Plan- og Miljøudvalget, 1. december 2020.
Plan- og Miljøudvalget tiltrådte indstillingen.
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.Download
-
ØK Ansøgning om lån fra Grumstrup Forsamlingshus til ombygning af køkken
Resume
Grumstrup Forsamlingshus fremsender i henhold til Horsens Kommunes forsamlingshuspolitik en ansøgning om lån på 150.000 kr. til ombygning af husets køkken.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet yder et rentefrit lån på 150.000 kr. til Grumstrup Forsamlingshus, som afdrages over 15 år ved en nedsættelse af det årlige tilskud fra kommunen med årligt 10.000 kr.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Grumstrup Forsamlingshus fremsender i henhold til kommunens forsamlingshuspolitik en ansøgning om lån på 150.000 kr. til ombygning af forsamlingshusets køkken.
Forsamlingshuset oplyser, at lånet skal anvendes til medfinansiering af etablering af "Det sociale Køkken" - en udbygning og nyindretning af det nuværende køkken, så flere kan lave mad sammen. Arbejdet med etablering af det nye køkken er opdelt i 3 faser og budgetteret til samlede udgifter på i alt 545.000 kr. Projektets første fase blev igangsat i foråret, og man ønsker nu at fortsætte projektet, da forsamlingshuset pt. er nedlukket på grund af Covid-19 situationen.
Projektet har indtil nu opnået fondsstøtte på i alt 215.000 kr., og forsamlingshuset afventer svar på en række yderligere fondsansøgninger. Dertil kommer, at bestyrelsen har besluttet at en del af udgiften kan finansieres af forsamlingshusets likvide midler. Forsamlingshuset oplyser, at man ønsker godkendelse af et lån, der kan afdrages over 15 år, idet man samtidig oplyser, at lånet evt. vil blive indfriet tidligere - afhængig af i hvilket omfang man kan opnå yderligere fondsstøtte.
ikr/
Historik
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen. -
ØK Tilskud til nedsættelse af færgetakster for gods og for biler, passagerer mv til og fra visse øer
Resume
Horsens Kommune har i 2020 modtaget tilskud til Endelavefærgen som følge af Covid-19 fra Social og Sundhedsministeriet.
Horsens Kommune skal i den forbindelse sende en opgørelse til Social- og Indenrigsministeriet med de økonomiske konsekvenser af Covid-19 i perioden fra marts til og med september måned 2020.
Herunder skal der laves en særskilt opgørelse over tilskud til billigere færgebilletter ved Endelavefærgen i august og september 2020.
Kommunens opgørelse skal sendes til Social- og Indenrigsministeriet med en påtegning fra Kommunalbestyrelsen.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender kommunens indberetning vedrørende det samlede kompensationsbehov som følge af Covid-19.
- Byrådet godkender redegørelsen for anvendelse af tilskudsmidler til billigere færge i august og september.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Horsens Kommune har i 2020 modtaget tilskud til Endelavefærgen som følge af Covid-19.
Som en del af sommerpakken fik de færgeruter, der er omfattet af tilskud til nedsættelse af færgetakster for godstransport og biler og passager mv. til og fra visse øer et tilskud til at dække bl.a. initiativ om gratis overfart for gående og cyklister i juli måned 2020. Horsens Kommune har modtaget 0,892 mio. kr. i tilskud til Endelavefærgen. Herudover blev der givet et ekstra tilskud til billigere passagerer befordring i august og september 2020. Her har Horsens Kommune modtaget 0,223 mio. kr. i tilskud.
Horsens Kommune skal i den forbindelse sende en opgørelse til Social- og Indenrigsministeriet med de økonomiske konsekvenser af Covid-19 i perioden fra marts til og med september måned 2020.
Herunder skal der laves en særskilt opgørelse over tilskud til billigere færger i august og september 2020. Uforbrugte midler i forhold til tilskuddet som er modtaget som led i sommerpakken august - september initiativet skulle tilbagebetales til Staten.
Horsens Kommunes reducerede taksterne i august og september 2020 for biler og passagerer. Takstnedsættelsen udgør 0,237 mio. kr. og modsvarer herved det modtagne tilskud på 0,223 mio. kr. Der skal således ikke tilbagebetales midler til Staten.
Den samlede opgørelse for marts 2020 - september 2020 viser, at Horsens Kommune samlet set har modtaget 0,199 mio. kr. mere i tilskud end kommunen har haft af udgifter/mindre indtægter ved Endelavefærgen. Der er ikke tilbagebetalingskrav i forhold til den samlede opgørelse.
Kommunens opgørelser til Social- og Indenrigsministeriet sendes hermed til godkendelse i Byrådet.
/ CLY
Historik
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.Download
-
ØK Lejerbo Horsens, afd. 041 – Frejasgade, helhedsplan for renovering af afdelingen, skema A
Resume
Lejerbo Horsens sender skema A vedrørende helhedsplan for renovering af afd. 041, Frejasgade. Afdelingen består af i alt 79 familieboliger. Bygningerne er opført i 1958 og trænger til omfattende opretnings- og forbedringsarbejder. Tilbage i 2012 gik arbejdet med helhedsplanen i gang. For at komme i betragtning til at få støtte i Landsbyggefondens pulje for 2021, skal projektet få tilsagn af kommunen i år. Efter renoveringen vil afdelingen bestå af 63 familieboliger, hvoraf der bl.a. etableres 16 nyindrettede og tilgængelige boliger med etablering af elevator. I dag er der 3 boliger pr. etage. Disse bliver sammenlagt til 2 boliger pr. etage. I den forbindelse bliver der i alt nedlagt 16 boliger (både 1-, 2- og 3-rums boliger). Samtidig bliver der opført et fælleshus.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender renoveringen af afdelingen med en samlet udgift på 70.233.000 kr., fordelt med 33.571.000 kr. som støttet sag og 36.662.000 kr. som ustøttet sag,
- Byrådet godkender optagelse af et støttet realkreditlån på 33.571.000 kr. til delvis finansiering af renoveringsudgifter med 100 % kommunegaranti og 50 % regaranti af Landsbyggefonden,
- Byrådet godkender optagelse af ustøttet realkreditlån på 7.390.000 kr. til delvis finansiering af udgifterne (gruppe 2 arbejder), foreløbig med 100 % kommunegaranti,
- Byrådet godkender optagelse af ustøttet realkreditlån på 26.662.000 kr. til delvis finansiering af udgifterne (gruppe 3 arbejder) foreløbig med 30,15 % kommunegaranti,
- Byrådet godkender finansieringen af restløbet på foreløbig 2.610.000 kr. i form af hovedsageligt boligforeningens egne midler, tilskud fra Landsbyggefonden og 1/5-dels-ordning, hvoraf kommunens andel udgør et lån på 100.000 kr., hvortil der søges anlægsbevilling og rådighedsbeløb til budget 2021. Rådighedsbeløbet finansieres af puljen til indskud i Landsbyggefonden, og
- Byrådet godkender delvis nedlæggelse af boliger, fritagelse for indbetalinger til dispositionsfonden og huslejestørrelsen.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Det Konservative Folkeparti stemte imod på grund af kommunal støtte som følge af 1/5-delsordningen, hvilket er konkurrenceforvridende.
Sagsfremstilling
Lejerbo Horsens har derfor sendt anmodning om støtte til omfattende renovering (helhedsplan) af deres afd. 041, beliggende på Frejasgade 2A/B/C, 4 A/B og 6 A/B. Formålet er at fremtidssikre afdelingen og boligerne på bedst mulig vis.
Beskrivelse af afdeling 041 i dag
Bygningerne er opført i 1958 og består af 3 boligblokke med i alt 79 familieboliger. Afdelingen består af 23 1-rums boliger (29-46 m2), 38 2-rums boliger (29-46 m2), 6 3-rums boliger (77 m2) og 12 4-rums boliger (90 m2). Afdelingens bruttoetageareal er på 4.688 m2, og den gennemsnitlige boligstørrelse udgør ca. 59 m2.
Renoveringen er nødvendigt på grund af afdelingens alder og boligerne derved bærer præg af tidens tand. Det er fortsat de oprindelige køkkener og badeværelser fra 1958, og de trænger til modernisering. Udover den manglende tilgængelighed, er der en række udfordringer med de tekniske installationer, der er nedslidte og i dag må betegnes som utidssvarende og skal opdateres.
Hovedformålet med helhedsplanen er at sikre, at afdelingen står stærkere i konkurrencen med andre tilsvarende boligområder og hæve den byggetekniske kvalitet til et tidssvarende niveau. Ved at skabe bedre tilgængelighed for en del af beboerne, vil boligorganisationen også sikre, at der er mulighed for at blive boende i egen bolig og de kendte omgivelser så langt som muligt.Afdelingen i Frejasgade har ikke umiddelbart haft udlejningsvanskeligheder og tomme lejligheder, men Lejerbo Horsens ønsker at udvise rettidig omhu ved at renovere ejendommen for også fremover at kunne matche lejernes krav til boligstandard. Ikke mindst fordi afdelingen også ligger i umiddelbart naboskab til Sønderbro, som bliver betegnet som ”udsat boligområde”. Samtidig skal huslejen efter renoveringen være på et rimeligt niveau, som svarer til boligernes standard.
Byggeprojektet
Efter den omfattende renovering vil der være etableret 16 boliger med en langt højere grad af tilgængelighed med niveaufrie adgang og plads til kørestolsbrugere. I denne forbindelse skal de 3 boliger pr. etage sammenlægges til 2 boliger pr. etage, så tilgængelighedskravene til en selvhjulpen kørestolsbruger kan opfyldes. Resten af boligerne får en omfattende renovering. Samlet set reduceres antallet af boliger fra de nuværende 79 boliger til 63 boliger.
Helhedsplans oplæg til omdannelse af boligmassen:
Boligstørrelse
1 rum
2 rum
3 rum
4 rum
I alt
Antal boliger i dag
23
38
6
12
79
Antal boliger fremover
9
26
16
12
63
Forskel
- 14
- 12
+10
0
-16
Boligstørrelse
1 rum
2 rum
3 rum
4 rum
Gennemsnit
Størrelse i m2 i dag
29-46
29-46
77
90
Ca. 59
Størrelse i m2 fremover
29-38
60-77
95-101
90
Ca. 75
Administrationen er i dialog med Lejerbo om, at der opføres erstatningsboliger for de nedlagte 1-rumsboliger i forbindelse med fremtidige projekter. Lejerbo har tilkendegivet, at man er positivt indstillet over for dette, og ser også positivt på muligheden for at tilvejebringe små, prisbillige boliger i forbindelse med deres eksisterende afdelinger.
De samlede arbejder for alle boliger omfatter i hovedtræk:
- Indvendig totalrenovering og ombygning til elevatorbetjente tilgængelighedsboliger
- Indvendig totalrenovering med sammenlægning af boliger
- Indvendig renovering af køkken, bad, installationer og gulve.
Økonomi
Den samlede anskaffelsessum for helhedsplanen er 70,233 mio. kr. Heraf har Landsbyggefonden foreløbig godkendt 33,571 mio. kr. støttede lån (gruppe 1 arbejder). Ustøttet arbejde (gruppe 2/3) er modernisering og vedligeholdelse. Disse udgør i alt 36,662 mio. kr.Finansieringen fordeler sig som følgende:
Finansieringsart
Samlede udgifter
Betydning for kommunen
Støttede lån med 50 % kommunal garantistillelse
33,571 mio. kr.
Kommunal andel af garantien 16,785 mio. kr.
Ustøttet lån (gruppe 2)
7,390 mio. kr.
Kommunal andel af garantien 7,390 kr.
Ustøttet lån (gruppe 3)
26,662 mio. kr.
Kommunal andel af garantien 8,038 mio. kr.
Boligorganisationens egen opsparing og trækningsret
0,530 mio. kr.
0 kr.
Tilskud fra Landsbyggefonden
1,580 mio. kr.
0 kr.
Kapitaltilførsel 1/5-dels-ordning
0,500 mio. kr.
Kommunal udgift 0,100 mio. kr.
= i alt
70,233 mio. kr.
Garantiens størrelse kan ikke opgøres endeligt, før renoveringen er afsluttet, og realkreditinstituttet har vurderet ejendommens værdi (markedsværdien), som danner grundlag for den kommunale garanti.
Afdelingen har behov for tilskud (driftsstøtte) til at imødegå uforholdsmæssigt høje huslejestigninger på baggrund af ovenstående renovering og har indgivet ansøgning til Landsbyggefonden, jf. almenboligloven § 92, stk. 1 og § 97, om støtte til almene boligafdelinger med alvorlige vanskeligheder.
På baggrund af ovenstående forudsættes af Landsbyggefonden, at der ydes kapitaltilførsel, i form af 1/5-dels ordningen, på i alt 500.000 kr. for at imødegå for stor huslejestigning. Dette er sædvanligt i forbindelse med helhedsplaner, og fordelingen er boligforeningen, kommunen, realkreditinstituttet med hver 1/5 og Landsbyggefonden med 2/5. Kommunens andel af kapitaltilførslen udgør et lån på 100.000 kr.
Samtidig indgår i finansieringen, at kapitaltilførslen udløser et investeringstilskud fra Landsbyggefonden fra fællespuljetilskud på 1.580.000 kr. Der skal gives tilladelse til fritagelse for indbetalinger til dispositionsfonden og pligtmæssige bidrag, jf. driftsbekendtgørelsens § 45. Dette af hensyn til det fremtidige huslejeniveau. Landsbyggefonden har beregnet boligorganisationens eget bidrag til renoveringsprojektet med foreløbig 530.000 kr.
Huslejekonsekvenser
Den nuværende husleje i afdelingen udgør 741 kr./m2/år. Lejen skal fordeles efter indbyrdes værdi, således at lejefordelingen i afdelingen bliver sammenhængende efter ombygningen. Efter afsluttet renovering vil den nye husleje stige til ca. 865 kr./m2/år. Den nye husleje pr. måned udgør 2.490-2.900 kr. for en 1-rums, 4.221-4.971 kr. for en 2-rums og 6.677-7.500 kr. for en 3-rums bolig.
Iværksættelse af arbejder i en afdeling skal forelægges for afdelingens beboere, jf. almenboliglovens § 37, stk. 1. Boligorganisationen har tidligere præsenteret projektet til beboerne ved de årlige afdelingsmøder. Helhedsplanen for renoveringen blev vedtaget af beboerne ved ekstraordinært afdelingsmøde d. 2. december 2020. Organisationsbestyrelsen har herefter også godkendt helhedsplanen.
Væsentlig forandring af en ejendom, herunder nedlæggelse af boliger, skal godkendes af kommunalbestyrelsen, jf. almenboliglovens § 28, stk. 1.
Ifølge almenboliglovens § 29 skal optagelse af realkreditlån godkendes af kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsen kan yde lån eller garanti for lån. Ifølge almenboliglovens § 98 kan kommunen påtage sig en garanti for ustøttede lån ved ekstraordinære renoveringsarbejder.Horsens Kommune skal godkende huslejestørrelsen.
Forskellen på støttet renoveringsarbejde og ustøttet renoveringsarbejde
Begrebet støttet arbejde er lovbestemt og omfatter renoveringstiltag, der har karakter af genopretning, miljøforbedring, sammenlægning/ombygning og tilgængelighed. Støttet arbejde finansieres med støttede lån. Landsbyggefonden og kommunen garanterer med hver 50 % for støttede lån. Den renovering, der betragtes som egentlig modernisering og vedligeholdelse, er derimod ikke støttet arbejde og skal finansieres på andre lånevilkår.
Gennemgribende renoveringstiltag som dette betegnes som helhedsplaner. Helhedsplanen for afdelingen er udarbejdet i dialog med Landsbyggefonden (gruppe 1 og gruppe 2 arbejder). Udover Landsbyggefondens samlede sag kan boligorganisationen udføre ”private” arbejder (gruppe 3 arbejder) som er ustøttet.Skema A
Tilsagn om støtte til opførelse eller renovering af almene boliger.
Skema B
Godkendelse af anskaffelsessum og påbegyndelse af byggeriet.
Skema C
Godkendelse af byggeregnskabet og endelig anskaffelsessum.
PSP/anfo
Historik
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen. -
ØK Andelsboligforeningen Beringsgaard, afd. 4A – Konsul Jensens Gade m.fl., helhedsplan for renovering af afdelingen, skema A
Resume
Andelsboligforeningen Beringsgaard sender skema A vedrørende helhedsplan for renovering af afd. 4A, Konsul Jensens Gade m.fl. Afdelingen består af i alt 48 boliger. Ejendommen er opført i 1971 og blev udvidet med 8 familieboliger i tagetagen i 2010. Renoveringsprojektet er den sidste af de 3 helhedsplaner, som Beringsgaarden har anmeldt i Landsbyggefonden. Afd. 3 og 4 har allerede fået tilsagn om skema B og renoveringen af disse afdelinger er i fuld gang.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender renoveringen af afdelingen med en samlet udgift på 36.241.000 kr., fordelt med 17.993.000 kr. som støttet sag og 18.248.000 kr. som ustøttet sag,
- Byrådet godkender optagelse af et støttet realkreditlån på 17.993.000 kr. til delvis finansiering af renoveringsudgifter med 100 % kommunegaranti og 50 % regaranti af Landsbyggefonden,
- Byrådet godkender optagelse af ustøttet realkreditlån på 10.000.000 kr. til delvis finansiering af udgifterne (gruppe 2 arbejder), foreløbig uden kommunegaranti,
- Byrådet godkender optagelse af ustøttet realkreditlån på 6.607.000 kr. til delvis finansiering af udgifterne (gruppe 3 arbejder) foreløbig uden kommunegaranti,
- Byrådet godkender finansieringen af restløbet på 1.641.000 kr. i form af hovedsageligt boligforeningens egne midler, tilskud fra Landsbyggefonden og 1/5-dels-ordning, hvoraf kommunens andel udgør et lån på 27.000 kr., hvortil der søges anlægsbevilling og rådighedsbeløb til budget 2021. Rådighedsbeløbet finansieres af puljen til indskud i Landsbyggefonden, og
- Byrådet godkender fritagelse for indbetalinger til dispositionsfonden og huslejestørrelsen.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Det Konservative Folkeparti stemte imod på grund af kommunal støtte som følge af 1/5-delsordningen, hvilket er konkurrenceforvridende.
Sagsfremstilling
Andelsboligforeningen Beringsgaard har sendt anmodning om støtte til omfattende renovering (helhedsplan) af deres afd. 4A, Konsul Jensens Gade m.fl. Formålet er at fremtidssikre afdelingen og boligerne på bedst mulig vis. Helhedsplanen er den sidste ud af 3 projekter i det område. Afd. 3 og afd. 4 er allerede i gang med renoveringsarbejder og forventes afsluttet i 2022. Efter afslutningen af disse to helhedsplaner opstarter udførelsen af helhedsplanen i afd. 4A (medio 2022).
Beskrivelse af afdeling 4A i dag
Bygningerne er opført i 1971 med oprindeligt 40 familieboliger og er beliggende lige øst for banegården ud til Andreas Steenbergs Plads. I 2010 blev der bygget 8 familieboliger i den uudnyttede tagetage. Afdelingen består af 3 2-rums boliger, 29 3-rums boliger og 16 4-rums boliger. Det samlede bruttoetageareal er på 5.492 m2.
Afdelingen blev løbende vedligeholdt, men renoveringen er nødvendig på grund af udfordringer i relation til betonrenovering af adgangsveje og altangange til de oprindelige 40 boliger. Hovedformålet med helhedsplanen er at sikre, at afdelingen står stærkere i konkurrencen med andre tilsvarende boligområder og hæve den byggetekniske kvalitet til et tidssvarende niveau.
Afdelingen har ikke haft udlejningsvanskeligheder eller tomme lejligheder. Boligorganisationen ønsker dog at udvise rettidig omhu ved at renovere ejendommen for også fremover at kunne matche lejernes krav til boligstandard.
Derfor har boligorganisationen suppleret det oprindelige projekt med mulighed for nye køkkener og nye badeværelser. Samtidig skal huslejen efter renoveringen være på et rimeligt niveau, som svarer til boligernes standard. Boligorganisationen har efter dette renoveringsprojekt ikke yderligere planer om større vedligeholdelsesarbejder i de kommende 10-15 år.De samlede arbejder for alle boliger omfatter
- Nye adgangsveje og altangange
- Facadearbejder mod altangange
- Nye individuelle ventilationsanlæg
- Ny facade i gavlboliger mod Kongensgade (tilsvarende deres afd. 4)
- Nye badeværelser
- Nye køkkener
- Nye skydedøre til lukkede altaner
- Ny hovedforsyning vand og varme i kælderen
- Ny vand- og varmeforsyning inkl. radiatorer
- Nye faldstammer
De 8 forholdsvis nye tagboliger er umiddelbart ikke omfattet af helhedsplanen.
Økonomi
Den samlede anskaffelsessum for helhedsplanen er 36,241 mio. kr. Heraf har Landsbyggefonden godkendt 17,993 mio. kr. støttede lån (gruppe 1 arbejder). Ustøttet arbejde (gruppe 2/3) er modernisering og vedligeholdelse. Disse udgør 18,248 mio. kr.Finansieringen fordeler sig som følgende:
Finansieringsart
Samlede udgifter
Betydning for kommunen
Støttede lån med 50 % kommunal garantistillelse
17,993 mio. kr.
Kommunal andel af garantien 8,996 mio. kr.
Ustøttet lån (gruppe 2)
10,000 mio. kr.
0 kr.
Ustøttet lån (gruppe 3)
6,607 mio. kr.
0 kr.
Boligorganisationens egen opsparing og trækningsret
1,000 mio. kr.
0 kr.
Tilskud fra Landsbyggefonden
0,508 mio. kr.
0 kr.
Kapitaltilførsel 1/5-dels-ordning
0,133 mio. kr.
Kommunal udgift 0,027 mio. kr.
= i alt
36,241 mio. kr.
Garantiens størrelse kan ikke opgøres endeligt, før renoveringen er afsluttet, og realkreditinstituttet har vurderet ejendommens værdi (markedsværdien), som danner grundlag for den kommunale garanti.
Afdelingen har behov for tilskud (driftsstøtte) til at imødegå uforholdsmæssigt høje huslejestigninger på baggrund af ovenstående renovering og har indgivet ansøgning til Landsbyggefonden, jf. almenboligloven § 92, stk. 1 og § 97, om støtte til almene boligafdelinger med alvorlige vanskeligheder.
På baggrund af ovenstående forudsættes af Landsbyggefonden, at der ydes kapitaltilførsel, i form af 1/5-dels ordningen, på i alt 508.000 kr. for at imødegå for stor huslejestigning. Dette er sædvanligt i forbindelse med helhedsplaner, og fordelingen er boligforeningen, kommunen, realkreditinstituttet med hver 1/5 og Landsbyggefonden med 2/5. Kommunens andel af kapitaltilførslen udgør et lån på 27.000 kr.
Samtidig indgår i finansieringen, at kapitaltilførslen udløser et investeringstilskud fra Landsbyggefonden fra fællespuljetilskud på 508.000 kr. Der skal gives tilladelse til fritagelse for indbetalinger til dispositionsfonden og pligtmæssige bidrag, jf. driftsbekendtgørelsens § 45. Dette af hensyn til det fremtidige huslejeniveau.
Huslejekonsekvenser
Den nuværende husleje i afdelingen udgør 620 kr./m2/år. Der er budgetteret med, at huslejen efter gennemførelse af byggeprojektet vil stige med gennemsnitlig 125 kr./m2/år og dermed herefter udgør 745 kr./m2/år. Boligorganisationen anser huslejen som acceptabel og regner ikke med, at der vil opstå udlejningsproblemer fremover. De 8 tagboliger forbliver på det samme huslejeniveau (885 kr./m2/år).
Iværksættelse af arbejder i en afdeling skal forelægges for afdelingens beboere, jf. almenboliglovens § 37, stk. 1. Boligorganisationen har tidligere præsenteret projektet til beboerne ved de årlige afdelingsmøder. Helhedsplanen for renoveringen blev dog ikke endelig vedtaget af beboerne endnu, da der ikke har været mulighed for at afholde beboermøde på grund af den nuværende situation og regeringens tiltag for at nedbringe antallet af sociale kontakter for at mindske spredning af smitte med Corona-virus.
Den kommunale sagsbehandling sker dermed under forbehold for den beboerdemokratiske beslutning, som boligorganisationen vil afholde hurtigst muligt efter myndighedernes behandling af renoveringssagen. Beboerne har mulighed for at nedjustere projektet, f.eks. i forhold til køkken- og badrenoveringer. Huslejen efter renoveringen vil dermed blive tilsvarende lavere end de nævnte 745 kr./m2/år.Væsentlig forandring af en ejendom, herunder nedlæggelse af boliger, skal godkendes af kommunalbestyrelsen, jf. almenboliglovens § 28, stk. 1.
Ifølge almenboliglovens § 29 skal optagelse af realkreditlån godkendes af kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsen kan yde lån eller garanti for lån. Ifølge almenboliglovens § 98 kan kommunen påtage sig en garanti for ustøttede lån ved ekstraordinære renoveringsarbejder.Horsens Kommune skal godkende huslejestørrelsen.
Forskellen på støttet renoveringsarbejde og ustøttet renoveringsarbejde
Begrebet støttet arbejde er lovbestemt og omfatter renoveringstiltag, der har karakter af genopretning, miljøforbedring, sammenlægning/ombygning og tilgængelighed. Støttet arbejde finansieres med støttede lån. Landsbyggefonden og kommunen garanterer med hver 50 % for støttede lån. Den renovering, der betragtes som egentlig modernisering og vedligeholdelse, er derimod ikke støttet arbejde og skal finansieres på andre lånevilkår.
Gennemgribende renoveringstiltag som dette betegnes som helhedsplaner. Helhedsplanen for afdelingen er udarbejdet i dialog med Landsbyggefonden (gruppe 1 og gruppe 2 arbejder). Udover Landsbyggefondens samlede sag kan boligorganisationen udføre ”private” arbejder (gruppe 3 arbejder) som er ustøttet.Skema A
Tilsagn om støtte til opførelse eller renovering af almene boliger
Skema B
Godkendelse af anskaffelsessum og påbegyndelse af byggeriet
Skema C
Godkendelse af byggeregnskabet og endelig anskaffelsessum
PSP/anfo
Historik
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen. -
ØK Andelsboligforeningen Beringsgaard, afd. 5 – Beringsvænget, helhedsplan for renovering af afdelingen, skema C
Resume
Andelsboligforeningen Beringsgaard ansøger om godkendelse af skema C vedrørende renovering af afd. Beringsvænget. I forhold til skema B er anskaffelsessummen steget med 9,731 mio. kr.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender skema C vedrørende renovering af afd. Beringsvænget, med en samlet udgift på 199.587.519 kr., fordelt med 110.830.000 kr. som støttet sag og 88.757.519 kr. som ustøttet sag,
- Byrådet godkender optagelse af et støttet realkreditlån på 110.830.000 kr. til delvis finansiering af renoveringsudgifter med 100 % kommunegaranti og 50 % regaranti af Landsbyggefonden,
- Byrådet godkender optagelse af ustøttet realkreditlån på 29.520.000 kr. til delvis finansiering af udgifterne (gruppe 2 arbejder) med 100 % kommunegaranti,
- Byrådet godkender optagelse af ustøttet realkreditlån på 48.702.000 kr. til delvis finansiering af udgifterne (gruppe 3 arbejder), 43.702.000 kr. uden kommunegaranti og 5.000.000 kr. med 100 % kommunegaranti,
- Byrådet godkender finansieringen af restløbet på 10.536.000 kr. i form af hovedsageligt boligforeningens egne midler, tilskud fra Landsbyggefonden og 1/5-dels-ordning, hvoraf kommunens andel udgør et lån på 400.000 kr., som skal finansieres af puljen til indskud i Landsbyggefonden, og
- Byrådet godkender huslejestørrelsen.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Andelsboligforening Beringsgaard har sendt ansøgning om godkendelsen af skema C og dermed den endelige anskaffelsessum vedrørende renovering af afdeling 5, beliggende på Beringsvænget.
Horsens Byråd godkendte den 20. januar 2016 skema A og den 13. december 2016 skema B for renoveringen af afdelingen Beringsvænget.
Efter gennemført licitation steg den samlede anskaffelsessum for renoveringen i forhold til skema A med 8,389 mio. kr. Anskaffelsessummen i det fremsendte byggeregnskab er steget med 9,731 mio. kr. i forhold til skema B. Boligorganisationens rådgiver oplyser, at årsagen til stigningen ligger til dels i ekstra arbejder for sikring af niveau-fri adgang til tilgængelighedsboliger, ekstra udgifter til sokkelproblemer, ekstra udgifter til etablering af ventilation, yderligere maling af samtlige af de 61 opgange og supplerende beplantning af udeområderne.I forhold til skema B kan udgifterne opgøres således:
Skema B
Skema C
Forskel
Renovering af afd. 5, Beringsvænget
Inkl. moms
Inkl. moms
Anskaffelsessum
189.857.000
199.588.000
9.731.000
Støttet lån
106.155.000
110.830.000
4.675.000
Kommunal garanti
53.077.500
55.415.000
2.337.500
Ustøttet lån
73.222.000
78.222.000
5.000.000
Kommunal garanti
29.520.000
34.520.000
5.000.000
Boligorganisations bidrag og tilskud LBF
8.480.000
8.536.000
56.000
Kapitaltilførsel i alt
2.000.000
2.000.000
0
Kommunens andel
400.000
400.000
0
Huslejeforhøjelse i kr./m2
137
137
0
Renoveringsudgifterne udgør 199.588.000 kr. og kan opgøres således:
110.830.000 kr. til opretning som finansieres med støttede lån med 100 % kommunal garanti og 50 % regaranti fra Landsbyggefonden. 88.758.000 kr. til forbedringer og moderniseringer som finansieres med ustøttede lån, delvis med kommunegaranti.Boligorganisationens revisor har meddelt, at der er afsatte beløb i byggeregnskabet på 4.245.242 kr. Dette er byggeudgifter på arbejder, som er udført, men ikke faktureret endnu. Boligorganisationen eller dennes revisor vil fremsende oversigt over afholdelse af de afsatte beløb, lige så snart disse er betalt.
Huslejekonsekvenser
Huslejeforhøjelsen i anledning af projektet kunne bibeholdes på 137 kr./m2/år, på trods af de forhøjede endelige renoveringsudgifter. Det skyldes, at Landsbyggefonden tilpasser deres driftsstøtte til afdelingen, samt finansiering af ustøttet lån har meget lavere ydelse end beregnet ved skema B tidspunktet. Efter afslutning af helhedsplanen og tilpasning af driftsstøtte fra Landsbyggefonden udgør huslejen 828 kr./m2.
Lejen skal fordeles efter indbyrdes værdi, således at lejefordelingen i afdelingen bliver sammenhængende efter ombygningen. Boligorganisationen anser huslejen som acceptabel og regner ikke med, at der vil opstå udlejningsproblemer fremover.
Horsens Kommune skal godkende huslejeforhøjelsen i forbindelse med renoveringsprojekter.
Optagelse af realkreditlån skal godkendes af kommunalbestyrelsen, jf. almenboliglovens § 29. Kommunalbestyrelsen kan yde lån eller garanti for lån, jf. almenboliglovens § 127.
Forskellen på støttet renoveringsarbejde og ustøttet renoveringsarbejde
Begrebet støttet arbejde er lovbestemt og omfatter renoveringstiltag, der har karakter af genopretning, miljøforbedring, sammenlægning/ombygning og tilgængelighed. Støttet arbejde finansieres med støttede lån. Landsbyggefonden og kommunen garanterer med hver 50 % for støttede lån. Den renovering, der betragtes som egentlig modernisering og vedligeholdelse, er derimod ikke støttet arbejde og skal finansieres på andre lånevilkår.
Skema A
Tilsagn om støtte til opførelse eller renovering af almene boliger
Skema B
Godkendelse af anskaffelsessum og påbegyndelse af byggeriet
Skema C
Godkendelse af byggeregnskabet og endelig anskaffelsessum
PSP/anfo
Historik
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen. -
ØK Udpegning af nyt medlem til havnebestyrelsen
Resume
Byrådet skal i henhold til havneloven og vedtægterne for Horsens Erhvervshavn udpege et nyt medlem til bestyrelsen for Horsens Erhvervshavn.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Borgmesteren indstiller, at
- Byrådet udpeger Jens Adamsen som nyt medlem af bestyrelsen for Horsens Erhvervshavn gældende fra 1. januar 2021.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Formand for Horsens Konservativ Vælgerforening, Finn Gade Knudsen, har meddelt administrationen, at Allan Hjorth har valgt at træde ud af bestyrelsen for Horsens Erhvervshavn.
Byrådet skal derfor i henhold til havnelovens § 9 stk. 2 samt vedtægterne for Horsens Erhvervshavn udpege et nyt medlem for den resterende del af Byrådets funktionsperiode.
Det følger af konstitueringsaftalens pkt. 12, at udtræder et medlem i valgperiodens løb af udvalg mv., besættes den ledige plads af det parti, der har indvalgt medlemmet (styrelseslovens § 28).
Borgmesteren indstiller, at Jens Adamsen udpeges som nyt medlem af bestyrelsen for Horsens Erhvervshavn.
Historik
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.
-
ØK Udpegning af nyt medlem til bestyrelsen for Foreningen Endelave Skole
Resume
I forbindelse med at tidligere chef for Bibliotek, Borgerservice og Fritid Morten Skovmand Fogh har fratrådt sin stilling, skal Horsens Kommune udpege et nyt medlem af bestyrelsen for Foreningen Endelave Skole.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet udpeger Claus Hagstrøm Hansen som nyt medlem af bestyrelsen for Foreningen Endelave Skole med virkning fra den 15. december 2020.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Horsens Kommune skal i henhold til vedtægterne for Foreningen Endelave Skole udpege to medlemmer af bestyrelsen. En politisk og en administrativ. Da tidligere chef for Bibliotek, Borgerservice og Fritid Morten Skovmand Fogh har fratrådt sin stilling, skal der udpeges et nyt medlem til bestyrelsen.
Det indstilles, at biblioteksleder Claus Hagstrøm Hansen udpeges til bestyrelsen for Foreningen Endelave Skole med virkning fra den 15. december 2020.
Historik
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen. -
ØK Udpegning af nyt medlem til bestyrelsen for Forum Horsens Fonden
Resume
I forbindelse med at tidligere chef for Bibliotek, Borgerservice og Fritid Morten Skovmand Fogh har fratrådt sin stilling, skal Horsens Kommune udpege et nyt medlem af bestyrelsen for Forum Horsens Fonden.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet udpeger Mette Faust Kjær som nyt medlem af bestyrelsen for Forum Horsens Fonden med virkning fra den 15. december 2020.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Horsens Kommune skal i henhold til vedtægterne for Forum Horsens Fonden udpege to medlemmer af bestyrelsen. Da tidligere chef for Bibliotek, Borgerservice og Fritid Morten Skovmand Fogh har fratrådt sin stilling, skal der udpeges et nyt medlem til bestyrelsen. Det indstilles, at vicedirektør Mette Faust Kjær udpeges til bestyrelsen for Forum Horsens Fonden med virkning fra den 15. december 2020.
Historik
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen. -
ØK Sydøstjyllands Brandvæsen, plan for risikobaseret dimensionering 2020
Resume
Sydøstjyllands Brandvæsen har udarbejdet ny plan for kommunernes beredskab, kaldet "Plan for risikobaseret dimensionering".
Det følger af vedtægterne for Sydøstjyllands Brandvæsen pkt. 8.2, at udkast til den risikobaserede dimensionering skal forelægges til godkendelse i ejerkommunernes byråd.
Denne sagsfremstilling er således også fremsendt til Hedensted Kommune.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender plan for den risikobaserede dimensionering for Hedensted og Horsens Kommuner.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Sagsfremstilling
Pr. 1. januar 2016 etablerede Hedensted og Horsens Kommuner det fælles beredskab Sydøstjyllands Brandvæsen I/S.
Ved selskabets etablering blev vedtaget den første fælles risikobaserede dimensionering. I den forbindelse blev realiseret de effektiviseringer, som blev beskrevet i aftale om kommunernes økonomi for 2016. Planen baserer sig fortsat på en fælles anvendelse af ressourcer på tværs af brandstationernes områder. Indførelse af nye og innovative slukningsmetoder er et centralt element til fortsat forbedring af arbejdsmiljø og sikkerhed i arbejdet og i særdeleshed på skadestederne.
Processen for udkast til Plan for risikobaseret dimensionering har været tilrettelagt således, at både brandstationernes mandskab og de to entreprenører Falck og Horsens Kommune har været inddraget ved afholdelse af workshops forud for udkastets vedtagelse i Beredskabskommissionen. Efter kommissionens vedtagelse er udkast til planen sendt til formel udtalelse hos Beredskabsstyrelsen, Sydøstjyllands Politi, Region Midt, Brand & Redning MidtVest, TrekantBrand og Østjyllands Brandvæsen.
Beredskabsstyrelsen har afgivet udtalelse, som er vedlagt i bilag. Udtalelsen indeholder ingen væsentlig kritik af udkastet til planen, men alene forskellige opfordringer til beredskabet. De væsentligste punkter i Beredskabsstyrelsens udtalelse angår udarbejdelse af møde- og alarmplaner, tilstrækkelig beskrivelse af funktionsbestemt efteruddannelse af indsatsledere, opfordring til at følge indsatsledervagten med fokus på responstider samt samtidige og længerevarende hændelser. Beredskabet er enig i styrelsens opfordringer, og derfor vil de nævnte forhold blive bearbejdet løbende og som beskrevet i udkastet til planen.
Derudover er modtaget høringssvar fra Østjyllands Brandvæsen, hvilket ikke giver anledning til ændringer i indholdet af udkastet til Plan for risikobaseret dimensionering.
Beredskabskommissionen har herefter besluttet at sende udkastet til planen til endelig vedtagelse i Hedensted og Horsens Kommuner.
Udkastet til Plan for den risikobaserede dimensionering er i væsentlig grad en videreførelse af indholdet af planen for 2016. Planen er vedlagt i sin helhed. Oplæg til serviceniveau i bilaget "Forslag til plan for risikobaseret dimensionering", pkt. 3.9 er opsummeringen, der beskriver beredskabet inkl. de ændringer, som planen lægger op til. De væsentligste elementer i oplægget til serviceniveau beskrives nedenfor:
1. Stationsplacering og responstider.
De nuværende stationsplaceringer, responstider og beredskabsaftaler fastholdes. Der indgås derudover beredskabsaftale med Østjyllands Brandvæsen om dækning af område Vedslet/Grumstrup og Yding samt beredskabsaftale med Trekantområdets Brandvæsen om dækning af Lindved og Daugaard.
2. Bemandingsniveau og udrykningssammensætninger.
Det nuværende bemandingsniveau fastholdes. Bemandingen disponeres i udrykningssammensætninger, som primært fortsætter uændret. I takt med samfundets udvikling vil der dog ske en justering, f. eks. ved udrykning til brand i el- og hybridbiler, hvor der i fremtiden også medsendes vandtankvogn udover tanksprøjte og indsatsleder.
3. Operativ ledelse.
Indsatsledervagt inkl. bagvagtordning i dagtimerne fortsætter uændret, ligesom der er lavet aftaler om indsatslederdækning med Trekantområdets Brandvæsen og Østjyllands Brandvæsen. Indsatsleder vil således som udgangspunkt være fremme på skadestedet, således holdleder fra primær station står alene i maksimalt 15 min. Alle holdledere er uddannet til at varetage den tekniske ledelse på skadestedet. Der etableres en stabsstøttefunktion bemandet med frivillige.
4. Køretøjer og materiel.
Det nuværende niveau for køretøjer og materiel fastholdes med følgende ændringer. Der indkøbes lederstøttekøretøj, drone med termisk kamera, traktortrukket vandtankvogn til Endelave og trailer/skurvogn til bade- og toiletfacilitet på skadestedet. Påhængsstige S12 udfases. Der indsættes udstyr og materiel til overfladeredning på station Horsens.
5. Vandforsyning.
Vandforsyningen er baseret på centralt placerede brandhaner i bysamfund med tilstrækkelig vandværkskapacitet. Udenfor byområderne suppleres med udbygget brandhanenet og vandtankvogne. Administration af brandhaner fortsætter uændret. Branddamme medregnes ikke i vandforsyningen til brandslukning.
6. Uddannelse og øvelse.
Det nuværende niveau fastholdes, hvilket, udover gennemførelse af lovpligtige uddannelse, bl.a. medfører, at alle operative medarbejder gennemfører 2 timers fysisk evaluering pr. år, vedligeholdelsesuddannelse for specifikke specialer på hver station, større tværgående samarbejdsøvelser med Sydøstjyllands Politi, Region Midtjylland, naboberedskaber mv.
7. Frivillige.
Brandtjenesten og forplejningstjenesten fortsætter uændret. Der arbejdes med etablering af stabsstøttefunktion og logistiktjeneste samt mulighederne for at etablere et klimaberedskab i regi af de frivillige.
8. Indkvartering og forplejning.
Målsætningen er at kunne indkvartere og forpleje 1.000 nødstedte personer. Der udarbejdes indkvarterings- og forplejningsplan dækkende hele brandvæsnets område.
9. Risikobaserede forebyggelsestiltag.
Forebyggelsestiltagene prioriteres, planlægges og afvikles i løbet af hvert kalenderår. Prioriteringen laves ud fra en risikoidentifikation af lokaliteter/potentielle skadesteder med højt risikoniveau. Det kan eksempelvis være hyppige hændelser eller hændelser med stor konsekvens eller en kombination af disse faktorer. Det vil eksempelvis være gennemførelse af konceptet Brandsikker Bolig samt kampagne om røgalarmer.
De økonomiske konsekvenser af ovenstående tiltag er for 2021 indarbejdet i budgettet for 2021. For efterfølgende år vil der ved budgetlægning for det enkelte år blive foretaget en nærmere vurdering af de økonomiske konsekvenser af Planen for risikobaseret dimensionering.
/CLY
Historik
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.Download
-
ØK Databeskyttelsesrådgiverens rapport
Resume
Databeskyttelsesrådgiveren har udarbejdet en rapport om databeskyttelse i Horsens Kommune. Rapporten fremlægges til orientering.
Sagen afsluttes i Byrådet.
Indstilling
Det indstilles, at
- Byrådet tager orienteringen om databeskyttelsesrådgiverens rapport til efterretning.
Beslutning
Byrådet tog orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Horsens Kommunes databeskyttelsesrådgiver har udarbejdet et statusrapport for databeskyttelsen i Horsens Kommune i perioden fra 1. januar 2019 til 30. juni 2020.
Databeskyttelsesrådgiveren kommer med en række anbefalinger for at forbedre databeskyttelsen i kommunen.
Der bør ifølge rapporten blandt andet være fokus på:
Undervisning og orientering af medarbejderne
Det er vigtigt, at medarbejderne har kendskab til reglerne for behandling af personoplysninger, da de skal anvende dem korrekt i deres daglige arbejde.
Internt tilsyn
Horsens Kommune har vedtaget en lang række procedurer for, hvordan man skal behandle personoplysninger. Det er vigtigt, at der systematisk følges op på om procedurerne overholdes.
Brugerstyring
Medarbejdere i kommunen skal kun have adgang til de personoplysninger, som de har brug for i deres arbejde. Det er derfor vigtigt, at der er en god brugerstyring, så medarbejderne har de rigtige systemadgange, mens de er ansat, og så der er styr på, at systemadgange lukkes ned, når en medarbejder stopper i kommunen.
Oplysningspligt
Databeskyttelsesforordningen (GDPR) stiller krav om, at borgerne oplyses om, hvilke personoplysninger kommunen modtager om dem, og hvad de bruges til. Der skal derfor udarbejdes en række standardtekster, som borgerne kan få, når deres personoplysninger modtages og behandles i kommunen.
De fleste af rapportens anbefalinger er allerede nu ved at blive gennemført via en række indsatsområder, der er vedtaget i kommunens informationssikkerhedsudvalg.
Det er databeskyttelsesrådgiverens vurdering, at gennemførelsen af de vedtagne indsatsområder i høj grad vil løse de problemstillinger, som er identificeret.
Historik
Økonomi- og Erhvervsudvalget, 7. december 2020.
Økonomi- og Erhvervsudvalget tiltrådte indstillingen.Download
-
BY Styrelsesvedtægt for Horsens Kommune
Resume
Ændring af styrelsesvedtægt på baggrund af organisationsændring vedr. børne- og forebyggelsesområdet.
Sagen afgøres af Byrådet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Byrådet godkender udkast til revideret styrelsesvedtægt.
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen.
Sagsfremstilling
Økonomi- og Erhvervsudvalget har den 7. december 2020, efter en høringsrunde i Velfærds- og Sundhedsudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget, OMU og Hovedudvalg, godkendt forslag til ny administrativ organisering på børne- og forebyggelsesområdet.
Forslaget til organisationsændring indebærer at det politiske ansvar for det specialiserede børneområde samles under Børne- og Uddannelsesudvalget, hvilket kræver ændret styrelsesvedtægt.
For at realisere organisationsændringen med virkning fra den 1. februar 2021 skal Byrådet godkende udkast til revideret styrelsesvedtægt den 14. december 2020 og igen den 25. januar 2021.
Forslag til revideret styrelsesvedtægt er vedlagt som bilag.
Download
-
Lukket punkt: ØK Køb af fast ejendom
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget.
-
Lukket punkt: ØK Salg af fast ejendom
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget.
-
Lukket punkt: ØK Personalesag
Beslutning
Byrådet vedtog indstillingen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget med bemærkning om, at indstillingens punkt 3 alene vedrører den i indstillingens punkt 1 og 2 beskrevne organisationstilpasning.
Martin Ravn, Venstre, stemte imod.
Jørgen Korshøj, Venstre, stemte imod.
Ole Dahl Kristensen, Venstre, stemte imod.
Esben Hedeager, Det Konservative Folkeparti, stemte imod.
-
Lukket punkt: Godkendelsesark - Byrådsmødet 14.12.2020
Beslutning
Byrådet godkendte beslutningsprotokollen.