Skip Navigation

To naturbusser klar til kommunens dagtilbud

Det stigende børnetal i Horsens Kommune giver udfordringer med pladsen i de mange dagtilbud. Den udfordring skal to busser nu være med til at løse.

Sådan ser den ene naturbus ud. De er begge udsmykket af Billedskolen Horsens.

Med plads til 20 børn i hver, står to nye busser kaldet naturbusserne nu klar til kommunens dagtilbud.

Idéen med de to busser er, at de skal være tilknyttet de dagtilbud, som står med midlertidige kapacitetsudfordringer.

I første omgang bliver busserne tilknyttet Dagtilbud Egebjerg og Dagtilbud Højvang, hvor de giver mulighed for, at institutionerne dagligt kan sende omkring 20 børn afsted ud i naturen.

- Jeg er virkelig glad for den her løsning, som jeg synes er rigtig god både for de børn, der kommer afsted med bussen samt de børn, der bliver tilbage i institutionen. Busserne giver mulighed for mere plads og luft både for pædagoger og børn, siger Lone Ørsted, der er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Horsens Kommune.

Børn fra Dagtilbud Egebjerg var i denne uge på første tur med bussen i Åbjergskoven.

Den ene bus står klar allerede nu, mens den anden kommer i starten af september. De er speciallavet i Tyskland, hvor de er bygget, så de passer til vuggestue- og børnehavebørn. Det betyder, at der både er sovepladser, pusleplads, justerbare borde, garderobe til børnenes ting, et lille køkken med plads til både madpakker og mulighed for madlavning, og så er der selvfølgelig også et toilet til børnene.

- Tanken bag er, at busserne skal fungere som en erstatning for de midlertidige byggerier, der nogle gange laves, når vi har kapacitetsproblemer i institutionerne. Det betyder, at det bliver langt mere fleksibelt for os, fordi bussen kan flytte derhen, hvor pladsudfordringerne er. På den måde kan vi handle hurtigere og med færre omkostninger end når vi skal etablere de midlertidige bygninger, siger Anne Bust, der er dagtilbudschef i Horsens Kommune.

Busserne er blevet udsmykket af Billedskolen Horsens, der har lavet fine tegninger af dyr og skovmiljø, så man næsten ikke kan undgå at smile, når bussen kører forbi fyldt med glade børn.

Busserne har blandt andet garderobe til børnenes ting.

Der er desuden solceller på taget af begge busser, og det gør, at der er strøm nok til, at bussen kan generere strøm til køleskabet aircondition og varmepumpen, når børnene er på tur. Dermed er de heller ikke afhængige af, at der skal stoppes et sted med adgang til strøm.

- Nu glæder vi os til, at vi kommer ordentligt i gang med at bruge dem. Vi har også taget kontakt til vores egen naturafdeling i kommunen, så vi kan få inspiration til, hvor vi kan køre hen på tur, ligesom vi også en gang i mellem kan tage afsted med vores naturvejleder, så børnene kan lære en masse om naturen, siger Anne Bust.

Forventningen er, at de to busser skal bruges i kommunens dagtilbud, så længe, der er kapacitetsproblemer. I første omgang er kontrakten lavet for de næste tre år.

Publiceret: 20. august 2020