Aktiviteter i Lunden
- Legeplads for børn op til 12 år
- Madpakkehus med toilet. Madpakkehuset har åbent fra påsken til efterårsferien
- Fritstående legeredskaber rundt i parken
- Græsområde til boldspil i den nordlige del af parken
- Petanquebane ved Kunstmuseet. Du kan låne kugler af Kunstmuseet
- Basketballnet med asfaltunderlag
- Håndboldmål
- Bordfodbold
- Skydebane, som er forbeholdt medlemmer af Horsens Borgerlige Skyttelaug
- Friluftscene, hvor der om sommeren er musikarrangementer. Friluftscenen kan rumme ca. 5.000 gæster. Kontakt Kultur og Fritid, hvis du ønsker at leje Friluftscenen, på telefonnummer 76 29 23 00 eller skriv til kultur@horsens.dk.
- Horsens Orienteringsklub har lavet en foto-orienteringsrute i Lunden. Find foto-orienteringsruten på Horsensok.dk
Historien om Lunden
Den ældste del af parken er fra 1840 og blev anlagt på foranledning af Horsens Borgerlige Skyttelaug, som stadig har deres skydebane og pavillon. Området havde tidligere været anvendt til mødding, lergravning og til fugleskydning.
Vi købte i 1887 et jordstykke på 3,5 hektar øst for skydebanen. Det var især byens borgerskab, som benyttede Caroline Amalie Lund.
I 1895 opkøbte Horsens Fællesorganisation et stykke jord nord for Caroline Amalie Lund, så byens arbejdere også havde en park til forlystelse og forsamlinger. Denne del af parken blev kaldt Folkets Lund. Lunden - som helhed - har vi ejet siden 1919.
Parkens samlede areal er på ca. 10 hektar.
Bygningerne i Lunden
Horsens Kunstmuseum er i den tidligere dansepavillon. Kunstmuseet har været i bygningen siden 1984. Kunstmuseet ligger højt placeret i Lunden, hvor den oprindelige adgangsvej er fra Sundvej. Kunstmuseet har flere udendørskunstværker, bl.a. Menneskemuren af Bjørn Nørgaard, som er opsat i 2010. I 2015 blev der lagt en ny belægning foran kunstmuseet af kunstneren Martin Erik Andersen. En belægning, der oprindelig var tiltænkt Vitus Bering Plads.
Læs mere om Horsens Kunstmuseum på deres hjemmeside
Horsens Museum er fra 1915 og er tegnet af Horsens arkitekten Viggo Norn. I begyndelsen var der både kunst og historie i huset.
Læs mere om Horsens Museum på deres hjemmeside
Vandtårnet er tegnet af arkitekt Viggo Norn. I dag bruges vandtårnet ikke til det oprindelige formål, men er udstyret med diverse antenner. Vandtårnet er sædvanligvis ikke åbent for offentligheden.