Se kort over turen fra Voervadsbro til Klostermølle (pdf).
Turen fra Voervadsbro til Klostermølle er ca. 6 km. Ruten er markeret med blå og røde prikker på kortet.
Beskrivelse af turen
Start i Voervadsbro, hvor der har været et vadested over Gudenåen. Fortsæt ad Højlundvej i nordlig retning, og følg Gudenåen langs den østlige bred. Mange mener at denne strækning er Gudenåens smukkeste.
Vilholt Mølle
Undervejs passerer du Vilholt Mølle, der først var træsliberi. Senere blev det en papfabrik i samdrift med Klostermølle.
Energikilden var Gudenåens strømmende vand, og fra anlæggelsen i 1865 til 2008, hvor dæmningen blev revet ned, har vandet været opstemmet ved Vilholt Mølle for at skabe det nødvendige fald. Stien går langs den kunstige kanal, der blev skabt for at lede vandet ind til turbinen.
Pindal Mose
I stedet for at gå forbi Vilholt kan du evt. dreje til højre for at gå rundt om Pindal Mose, der er en fredet tørvemose. Den ekstra rundtur er på ca. 3 km. Den er vist på kortet som en gulprikket rute.
På den vestlige side af åen blev der opført et nonnekloster, som tilhørte Benediktinerordenen. Klosteret blev kaldt Vissing Kloster og nedbrændte i 1244. Der er ingen fysiske spor efter klosteret i dag.
Du kan læse mere om Vissing Kloster på Skanderborgleksikon.dk
Sukkertoppen
I Højlund har der været smedje og frem til 1957 også en skole. Her i Højlund drejer stien til højre og væk fra vejen for at gå stejlt op til Sukkertoppen. Det er ikke tilladt at cykle på stierne omkring Sukkertoppen, så cyklister henvises til at forsætte ad skovvejen, der lige efter Højlund drejer til højre mod Klostermølle.
Fra Sukkertoppen har du en enestående smuk udsigt over Mossø og landskabet. Herfra kan du bl.a. se helt til Sankt Sørens Kirke i Gl. Rye.
Sukkertoppen ligger 108 meter over havet og 80 meter over Mossø. Den gode udsigt er sandsynligvis årsag til, at der her har ligget et befæstet udkigspunkt med voldgrave og palisader i vikingetiden. Runestenene fra Sdr. Vissing tyder på, at Harald Blåtand har haft en vis tilknytning til stedet.
Sukkertoppen har fået sit navn efter det lyse sand i undergrunden. I gamle dage, hvor får og kreaturer spiste græsset, kunne sandet på toppen lyse op i solen. Bakketoppen har derfor mindet om en slags sukkertop.
Klostermølle
Fra Sukkertoppen kommer du til Klostermølle enten ved at følge den røde rute direkte ned til Klostermølle eller den gule rute ned til Klosterkanalen. Denne 1300 meter lange kanal blev anlagt af munke, der i middelalderen boede på Voer Kloster, det vi i dag kalder Klostermølle. Kanalen blev gravet for at lede vandet hen til klosterets vandmølle.
Klostermølle er anlagt i tilknytning til Voer Kloster, som er et munke kloster, der tilhørte Benediktinerordenen. Voer Kloster blev grundlagt i 1172 og skal muligvis ses som et tvillingekloster til Vissing Kloster. Klosteret blev nedrevet efter reformationen i 1536. Fundamentet ligger i dag skjult under gårdspladsen og i haven til Klostermølle. Du kan få mere at vide om historien i en lille udstilling på stedet.
Fortsæt turen mod nord ad vandreruten til Gammel Ry.
Hvis du vil tilbage til Voervadsbro, kan du gøre det enten via Klostermøllevej og Pinddal Mose eller via Gl Ryevej og Vilholtvej.