Vis emner under Forside
Den grove pizzadej bliver æltet godt igennem, før børnene vælger deres eget fyld.
05. september 2017

Projekt Madsmag giver børn i Østbirks daginstitutioner gode madvaner, dannelse og en sund nysgerrighed med på vejen.

Af Cæcilie Vildbrad Kristiansen

Melet flyver rundt, og de små hænder banker klumper af pizzadej ned i bordet. Snakken går om alt fra store søskende til hunde og bananisen, der venter til dessert. Lilla stue er i køkkenet og de madmodige børn rører, dufter og smager madvarer, de ikke har set før.

Projekt danner grobund for sunde vaner
Hver dag laver køkkenansvarlige Anita Kruse sundt, økologisk mad til børnene i Østbirks daginstitutioner. Projekt Madsmag lægger sig i forlængelse af de daglige madoplevelser, og giver børnene mere viden om det, de putter i munden.

- Vi vil gerne give børnene kompetencerne til at træffe sunde valg i fremtiden. Derfor fortæller jeg dem om nøglehuls-, økologi- og fuldkornsmærket, fortæller Anita Kruse.

Herefter planlægger børnene en tre-retters menu med forskellige farver, former og smage, som de køber ind til. De får en sej ’tatovering’ med økologimærket på armen, og så går den vilde skattejagt i Brugsen efter sunde madvarer.

Madlavning skaber gode medborgere
Der bliver hakket, skrællet, æltet og rørt for at få den store festmiddag klar. Daginstitutionsleder Bente Nielsen kan se det tværpædagogiske samarbejde gå op i en højere enhed, fordi børnene ikke kun lærer om mad og sundhed, men også udvikler sig motorisk, sprogligt og bliver dannede medborgere:

- Projekt Madsmag handler om at give børnene lysten til at lave sund mad fra de er helt små, men jo også om at lære dem, hvordan vi passer godt på hinanden og vores omgivelser. Det gør vi gennem omtanke og fællesskab, siger hun.

Storm Ørsnes Christoffersen på tre år er enig:

- Jeg kan godt lide at lave at lave mad, fordi man hjælper andre, fortæller han og indrømmer, at han glæder sig mest til at spise pizza.

Viden smitter af derhjemme
Daginstitutionslederen har fået gode tilbagemeldinger fra forældre, der oplever, at deres børn pludselig tager del i de daglige indkøb og leder efter sunde mærkater.

-  De sunde vaner smitter af derhjemme, og det er dejligt, siger Bente Nielsen og forklarer: På den måde bliver forældrene også mere åbne, og smager nye ting.

På lilla stue er det endelig blevet spisetid. Det summer ved bordene, men så snart der bliver sagt værs’go, er det kun bestikkets klirren og børnenes gumlen, der høres. Alle er enige om, at frokosten smager ekstra godt i dag.

 


Vælg periode for nyheder
« 2017
seneste 2018
JanFebMarAprMajJun
JulAugSepOktNovDec
Se seneste
Vælg kategori