Vis emner under Forside
Ved forældrene nok om, hvordan deres alkoholvaner kan påvirke deres børn? Det spørgsmål - og mange andre - håber sundhedsplejerskerne på at få belyst, når de besøger nybagte forældre.
22. juni 2017

Sundhedsplejen i Horsens Kommune vil fremover tale med nybagte forældre om deres alkoholvaner.

Af Vibeke Juul

Som noget nyt vil Sundhedsplejen i Horsens Kommune nu tale med alle småbørnsforældre om deres alkoholvaner. Det sker en af de første gange, sundhedsplejerskerne er på besøg hos en familie med en nyfødt.

Formålet med samtalerne er at undgå mistrivsel hos børnene ved at opspore et eventuelt alkoholmisbrug hos forældrene og tilbyde dem den fornødne hjælp.

I løbet af besøget spørger sundhedsplejerskerne blandt andet forældrene om deres forbrug af alkohol, og hvordan de forestiller sig, at deres alkoholkultur skal være fremadrettet.

Vi får normalt vendt mange ting omkring livsstil m.m., når vi besøger forældrene, men fremover bliver alkohol et fast emne. Vi kommer ikke med løftede pegefingre men tager en rolig snak med forældrene om, hvordan et alkoholforbrug kan påvirke relationen til deres nyfødte barn – og øvrige familie. For eksempel ved man, at evnen til at føle empati for andre nedsættes i takt med de genstande, man indtager, fortæller sundhedsplejerske Louise Ellegaard.

Ifølge Renata Sloth Carlsen, der er leder af Sundhedsplejen, er sundhedsplejerskerne godt klædt på til samtalen:

Tidligere var det grænseoverskridende at tale om alkohol, og selvom der er sket en udvikling kan det stadig være et svært emne at tale om for både forældre og personale. For hvornår er det lige, vi drikker for meget, så det påvirker relationen til barnet på en negativ måde? Og ved forældrene nok om, hvordan deres alkoholvaner kan påvirke deres børn? Det er nogle af de mange spørgsmål, som vi håber, at sundhedsplejerskerne kan få en god snak med forældrene om.

Hun tilføjer, at der også er hjælp at hente for den ikke-drikkende forælder, hvis ægtefælle har et alkoholmisbrug. Her kan sundhedsplejerskerne guide dem til at få den nødvendige støtte.

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen lever hvert 5. barn i folkeskolen i en familie, hvor alkohol spiller en forstyrrende rolle.

Fakta

Projekt Familierelateret Alkoholbehandling

  • Sundhedsplejen i Horsens Kommune indfører fra juni 2017 en obligatorisk snak om alkoholvaner i forbindelse med etableringsbesøget
  • Alkohol vil desuden være et tema hos Familieiværksætterne og i flergangsgrupperne

Vælg periode for nyheder
« 2017
seneste 2018
JanFebMarAprMajJun
JulAugSepOktNovDec
Se seneste
Vælg kategori