Vis emner under Forside
16. februar 2017
Efter, at der i weekenden blev konstateret olieforurening på strandene på sydsiden af Endelave, er omfanget af opgaven langsomt ved at tegne sig. Forventningen er, at flere dage, uger og måske måneders vanskeligt arbejde venter.

I søndag blev der konstateret en olieforurening på de sydlige strande af Endelave. Der blev fundet olieklumper, indsmurt ålegræs og enkelte fugle var også ramt af forureningen. Horsens Kommune og Sydøstjyllands Brandvæsen har sammen med Beredskabsstyrelsen brugt mandag og tirsdag på at forsøge at danne et overblik over forureningens omfang. Beredskabsstyrelsen har haft en drone i luften, søværnet har haft både på vandet og personale har gennemgået alle strandene.
 
Men det er svært at få det fulde billede af forureningens omfang. Lene Thomsen, biolog og miljøvagt fra Horsens Kommune, fortæller:
 
”Vi oplever at olien hele tiden flytter sig rundt med strømmen og tidevandet. Vi kan gå på en strand og finde en forurening, der er begrænset til indsmurt ålegræs, der er skyllet op på stranden. Tre timer senere kan vi så komme til samme strand og konstatere en langt mere udbredt forurening, hvor der er olie på småsten og grus. Vi oplever også, at vandet ser helt klart ud fra dronen, men at der alligevel kommer olie ind på stranden. Der er formentligt tale om et tungt olieprodukt, der bliver fast i det kolde vand og som ligger sig på bunden på dybt vand, så vi ikke kan se det fra luften. Det gør det meget svært at vurdere forureningens omfang”.
 
Oprydningsarbejdet blev startet tirsdag, hvor et hold medarbejdere gik i gang med fjerne indsmurt ålegræs. Det blev dog hurtigt klart, at der bliver tale om et stort arbejde og at der skal bruges forskellige metoder.
 
”Vi gik i gang tirsdag med oprensning af et strandstykke på omkring 4 km, hvor vi mandag havde fundet indsmurt ålegræs. Vi indsamlede ålegræsset over en 500 meters strækning over fem-seks timer, men kunne så konstatere, at der dukkede olieforurenet grus og sten op på det strandstykke, hvor vi havde været og fjerne ålegræsset. En indsamling af opskyllet ålegræs er til at gå til, men oprensning eller fjernelse af grus og sten er en hel anden opgave. Grus og sten kan vi ikke indsamle på samme måde som ålegræs, og vi har derfor været nødt til at tage en time-out og vurdere, hvordan vi bedst muligt griber opgaven an. Vi har derfor taget kontakt til andre kommuner og firmaer for at indhente erfaringer. Det er de erfaringer, vi lige nu er ved samle, så vi kan få lavet en køreplan for oprydningen”, siger Lene Thomsen.
 
Konsekvenserne af olieforureningen er endnu ukendte. Der er fundet fugle, der er ramt af olien og som skal aflives. Både pga. problemer med deres fjerdragt, men også fordi fuglene forsøger at rense deres fjerdragt og derved indtager den tunge olie. Opgaven har topprioritet, da Endelave har et meget rigt fugleliv og store flokke af fugle bevæger sig omkring havet ved Endelave. Men det er ikke en let opgave, der er løst hurtigt og som er yderligere vanskeliggjort af, at forureningen rammer Endelave, hvor materiel og personale skal sejles over.
 
”Vi skal virkelig tænke os om, hvordan vi griber opgaven an. Vi skal have de rigtige metoder til at indsamle olien, men vi skal også have styr på logistikken og bortskaffelsen af den indsamlede forurening fra Endelave. Erfaringer fra andre olieforureninger viser, at man let kommer til at sprede forureningen, hvis man ikke har styr på hele kæden. Det er ikke mindst vigtigt, når vi er på en ø. For hvordan håndterer vi mange tons indsamlet materiale, hvis det er det, vi ender med at have?”, siger Lene Thomsen
 
Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at sige, hvornår oprensningen er færdig. Der er en risiko for, at der de næste uger og måneder bliver ved med at skylle olie op på strandene. Olien kan nemlig også gå til bunds i det kolde vand og først vise sig, når vandet bliver varmere til forår og sommer. De samme strande kan derfor skulle oprenses igen og igen. Men forhåbentlig med mindre og mindre olie. Horsens Kommune opfordrer derfor også borgerne til at være opmærksomme, når de går på strandene på sydsiden af Endelave de næste måneder, da der kan være olie.
 
”Det er noget rigtigt træls stads, der klistrer og klæber. Det sætter sig i vores materiel og er næsten umuligt at rense af. Så kig jer for, når I går på de berørte strande”, opfordrer Lene Thomsen.

Kontaktperson: Biolog Lene Thomsen, Horsens Kommune, på telefon 76 29 25 08 eller 30 16 72 29


Vælg periode for nyheder
« 2017
seneste 2018
JanFebMarAprMajJun
JulAugSepOktNovDec
Se seneste
Vælg kategori