Vis emner under Forside
- Jeg har fået styr på mit kropssprog og er blevet mere udadvendt, fortæller Monica, der er overbevist om, at hun havde været på kontanthjælp i dag, hvis det ikke havde været for KUU.
22. december 2016

Horsens har succes med ny kombineret ungdomsuddannelse for sårbare unge.

Af Vibeke Juul
Foto: Per Algreen

En ny kombineret ungdomsuddannelse for elever med faglige og sociale udfordringer – KUU – giver resultater på Learnmark Horsens.

28 elever har netop været til eksamen i mundtlig dansk og scoret et gennemsnit på 7.

 Alle har sagt, at det var utænkeligt, at eleverne kunne gå til eksamen på dét, vi kalder D-niveau, men de vurderinger er gjort kraftigt til skamme. Vi kan næsten ikke få armene ned, fortæller Helle Balleby, der er afdelingsleder på KUU, Learnmark Horsens.

Den to-årige kombinationsuddannelse er skabt i et samarbejde mellem Horsens, Skanderborg, Hedensted og Odder. Det er kommunernes UU-vejledere, der henviser eleverne til uddannelsen, som giver titlen erhvervsassistent.

Tidligere endte disse elever typisk mellem to stole, og mange gik mere eller mindre i stå. Men KUU giver dem en lidt længere træningsbane at operere på. De får med andre ord et trygt og stabilt fundament at stå på, der på sigt kan gøre dem selvforsørgende i form af en uddannelse eller et job, siger Helle Balleby og tilføjer, at succesen med KUU ikke mindst skyldes et godt mix af teori og praktisk tilgang til tingene.

22-årige Monica Rasmussen er én af de elever, der har mærket en kæmpe forandring. Monica forlod skolen allerede i 3. klasse på grund af en urolig opvækst. Efter halvandet år på KUU er hun nu fast besluttet på, at hun efter sommerferien vil gå i gang med en uddannelse - først som social- og sundhedshjælper.

 Da Monica startede her, var hun meget vred, og hun havde et kropssprog, der bare sagde: lad mig være i fred. I dag er hun totalt forandret. Glad og udadvendt, fortæller Helle Balleby.

Selv siger Monica om forvandlingen:

Det var meget hårdt at gå her i starten, men jeg er kommet hver dag. Her bliver vi ikke gokket oven i hovedet med ting, vi ikke kan. Der er tryghed og plads til ens personlighed, og så møder vi nogle, der har det lige sådan.

I Ungeenheden i Horsens Kommune er man glad for den mulighed, KUU giver unge, der ikke umiddelbart kan starte på en erhvervsuddannelse.

Succesen skyldes i høj grad Learnmarks tilgang til opgaven og samarbejdet mellem de fire kommuner, siger Birgitte Salling, chef for Ungeenheden.


Michael Laursen har været på en efterskole for ordblinde. Han har desuden kæmpet lidt med sin generthed. På KUU er han blevet hjulpet godt videre med begge dele. Hans plan er at få en læreplads som tømrer.

Fakta

Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) omfatter:

  • Fire erhvervstemaer: Byg og bolig, Børn, unge og ældre, Handel og kundeservice, Lager og transport
  • En blanding af teori og erhvervstræning ude på virksomheder
  • Konceptet MiLife i faget personlig udvikling
  • En kontaktperson som hjælper hver enkelt elev med at sætte faglige og personlige mål
  • Et fast tilholdssted på Learnmark Horsens, Strandpromenaden

Vælg periode for nyheder
« 2017
seneste 2018
JanFebMarAprMajJun
JulAugSepOktNovDec
Se seneste
Vælg kategori