Vis emner under Forside
De to sundhedsplejersker Gitte Meldgård Thomsen (t.v.) og Inge-Lise Neimann i fuld gang med at instruere Sabrina, der har taget imod tilbuddet om en lungetest.
08. december 2016

Horsens Kommune har som den første i landet lungetestet alle elever på 9. årgang.

Tekst og foto:
Vibeke Juul

Træk vejret dybt ind og pust så laaaangt og hårdt som du kan, siger sundhedsplejersken til Sabrina og holder nøje øje med, hvad der sker på skærmen.

To sundhedsplejersker på Bankagerskolen er i gang med en lungefunktionstest – et tilbud som samtlige udskolingselever i Horsens Kommune har fået. Testen skal afsløre, om eleverne har tegn på en lungesygdom eller astma, som er underbehandlet.

 Testen er et frivilligt tilbud, men langt de fleste elever vil gerne puste, fortæller sundhedsplejerske Gitte Meldgård Thomsen.

Sammen med sin kollega – sundhedsplejerske Inge-Lise Neimann - har hun siden sommerferien været rundt på skolerne med apparatet, som kan fortælle lidt om, hvordan det står til med elevernes lungefunktion.

Vi kan endnu ikke sige noget om resultaterne, men overordnet tegner der sig for langt størstepartens vedkommende et billede af nogle sunde elever, fortæller Gitte Meldgård Thomsen.

Hun understreger det vigtige i, at tegn på en dårlig lungefunktion opdages så tidligt som muligt for at undgå blivende skader på lungerne men også for at undgå, at børn med uopdaget lungesygdom bliver begrænset i deres hverdag:

 Det kan for eksempel være, at de ikke længere kan løbe eller deltage i almindelige idrætsaktiviteter eller deres nattesøvn bliver ødelagt af hoste.


Sabrina Veedfald, der går i 9.x., synes, det er en rigtig god idé at få tjekket sin lungefunktion. Hun har ikke oplevet tegn på, at der skulle være noget i vejen, og testen viser da også, at hendes lunger er i topform.

Hvis sundhedsplejerskerne opdager tegn på en lav lungefunktion, opfordres børnene/ deres forældre til at opsøge deres egen læge for yderligere undersøgelse og udredning.

Projektet gennemføres i samarbejde med Danmarks Lungeforenings afdeling i Horsens, der leverer undervisningsmateriale til en 45 minutters lektion i hver klasse om emnet.

I alt 1000 elever er blevet testet. Det skønnes, at ca. 10 % af eleverne har en udiagnosticeret eller underbehandlet astma.


Vælg periode for nyheder
« 2017
seneste 2018
JanFebMarAprMajJun
JulAugSepOktNovDec
Se seneste
Vælg kategori