Vis emner under Forside
95-årige Dania Kristina Møller, der selv har været lærer, tog initiativ til at besøge eleverne på Horsens Byskole sammen med sine samboere på Præsthøjgården. Her hjælper Cecilie Ulbrichsen hende med at besvare en julequiz.
02. december 2016

95-årige Dania fra Plejecenter Præsthøjgården tog sine venner med i skole.

Af Vibeke Juul
Foto: Per Algreen

Det var ikke lutter ungdom, der mødte op til undervisning på Horsens Byskole torsdag den 1. december.

Præcis kl. 10.30 trillede en bus nemlig ind på parkeringspladsen fyldt med nysgerrige ældre fra Plejecenter Præsthøjgården. De ældre havde lyst til at opleve en skoledag indefra, og hvad var så mere naturligt end at invitere sig selv.

Initiativtageren - 95-årige Dania Kristina Møller – har selv været lærer på Færøerne, i Afrika og Sønderjylland, så hun var selvfølgelig særlig interesseret i at opleve, hvordan en skoledag anno 2016 forløber.

Men faktisk tog besøget afsæt et helt andet sted. Nemlig i et venskab som opstod da eleverne på 8. årgang besøgte de ældre som led i en frivillighedspraktik i faget samfundsfag.


På Horsens Byskole havde eleverne slet ikke regnet med, at de ældre ville tage initiativ til at besøge skolen. Men de ældre var meget interesserede i, hvad der foregik og tog først bussen hjem igen kl. 14.00 - selvfølgelig fulgt af eleverne som vinkede farvel.

Her gav de beboerne tips til at betjene computeren, og de hjalp dem med at spille banko. Men parterne hyggede sig også med hinanden, og de fik viden om den tid, de hver især er født i.

Mine bedsteforældre bor ikke på et plejehjem, så jeg ved ikke noget om, hvordan livet er sådan et sted. Det ved jeg meget mere om nu, fortæller Sonny Nutzhorn, der sammen med sine klassekammerater havde forberedt en ganske særlig jule-klippe-klistre dag for de ældre. Ud over den almindelige hyggesnak der var på kryds og tværs.

En snak der i øvrigt også involverede 9. klasses eleverne, hvilket lærer Birgitte Timmermann Nielsen glæder sig rigtig meget over.

Nogle af eleverne på 9. årgang benyttede lige lejligheden til også at hilse på nogle af de ældre, og det viser blandt andet, at vi - ud over at lære eleverne om dannelse og at drage omsorg for hinanden - også kan lykkes med at forene eleverne på tværs af årgange.

Fakta

Kontakten med Plejecenter Præsthøjgården indgår i Horsens Byskoles arbejde med det landsdækkende projekt Danmarkskanon for 8. og 9. årgang

* Formålet er at skabe mere dannelse, selvforståelse og sammenhold – også for nydanskere

* Den lokale Danmarks-kanon hedder ”Danskhed i mange former – dialog i Horsens

* Resultatet af elevernes mange aktiviteter kan ses på en udstilling på Horsens Bibliotek i perioden mandag den 5. december til lørdag den 17. december.

 


Vælg periode for nyheder
« 2017
seneste 2018
JanFebMarAprMajJun
JulAugSepOktNovDec
Se seneste
Vælg kategori