Vis emner under Forside
Fodsporet ved Skovgård Foto:Thorke Østergaard

16. marts 2013 indviede daværende formand for Kulturudvalget i Horsens kommune, Andreas Boesen, kommunens andet ”kulturspor i landskabet” ved Naturcenter Skovgård i Egebjerg.

Projektets første kæmpefodspor findes ligeledes i Horsens Kommune. Det blev afsløret under overværelse af Dronning Margrethe og Prins Henrik i Lægeurtehaven på Endelave 9 juni 2012.

Sporet ved Skovgård er udformet som et 6 m langt kæmpefodspor beplantet med stauder. Planterne er specielt udvalgt efter duft, farve og nytte som bi- og sommerfugleplanter. I fodsporets hæl er der placeret en stenbænk, så sporet, udover at virke som insekthave, også kan benyttes til afstressning og fordybelse. 

Fodaftrykket er beplantet på smukkeste vis med følgende stauder:
Kant: Lavendel (Lavandula angustifolia 'hidcote blue')
Bunddække: Tæppestorkenæb (Geranium cantabrigiense 'karmina')
Øvrige:
Hestemynte (Monarda hybrid 'cambridge scarlet')
Sæbeurt (Saponaria ocymoides)
Smalbladet timian (Thymus praecox 'coccineus' (serpyllum))
Isop (Hyssopus officinalis)
Staudesalvie (Salvia nemorosa 'caradonna')
Blåkant (Nepeta faassenii 'six hills giant')
Purpursolhat (Echinacea purpurea 'magnus' (rudbeckia))
Stor storkenæb (Geranium magnificum 'rosemoor')
Anisisop (Agastache foeniculum 'blue fortune')
Sølvlys (Cimicifuga ramosa 'brunette')
Opret kobjælde (Pulsatilla vulgaris)
Husløg (Sempervivum tectorum)
Alpemandstro (Eryngium alpinum) 

 
Sammen med tilsvarende fodspor placeret i Randers, Viborg, Silkeborg og Horsens kommuner, er kæmpefodsporet symbol på de mange kultur- og naturspor der findes overalt i landskabet.

I 2012-2015 vil naturformidlere og museumsfolk fra de fire kommuner lave guidede ture med fortællinger om sammenhængene mellem natur og kultur i lokalområderne. De guidede ture er en del af projektet ”Levende KulturSpor” under ”Kulturregion Østjysk Vækstbånd”, der støttes af de fire kommuner og Kulturministeriet.

Ud over de guidede ture, vil der i forbindelse med projektet blive opsat QR-koder på en lang række natur- og kulturrelevante lokaliteter. Koderne kan aflæses vha. smartphone eller tablet og er desuden tilgængelige på ”Historisk Atlas
Indholdsansvarlig Helle Kühnel  Nielsen, tehkn@horsens.dk