Vis emner under Forside

De fleste mennesker får 28 blivende tænder og eventuelt op til fire visdomstænder bagerst i tandrækken. Visdomstænder bryder ikke altid frem, men de der gør, kommer som regel efter, du er fyldt 18 år. Visdomstænder er kindtænder ligesom dine 6- og 12-årstænder, men der er ikke altid plads nok bagerst i munden til dem. De kan også have en uheldig lejring, og derfor kan det nogle gange være nødvendigt at fjerne dem.

For at undgå caries (hul i tænderne) er det vigtigt at børste visdomstænderne godt, så snart du mærker den første lille spids i munden.

Skal visdomstænder fjernes:
Et røntgenbillede kan vise, hvordan visdomstanden ligger, og ud fra dette kan tandlægen vurdere, om den bør fjernes. I langt de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt at fjerne dem, kun ca. 2-3 % bør fjernes.

Fjernelse af en visdomstand:
Fjernelse af en visdomstand foregår smertefrit under lokalbedøvelse evt. suppleret med lattergas. Der åbnes gennem tandkødet til tanden. Ofte skal der fjernes lidt knogle omkring tanden inden den kan tages ud hel eller delt i flere stykker. Herefter skylles grundigt og området inspiceres for skarpe kanter eller løse stykker. Tandkødet syes til sidst pænt sammen med en tynd tråd. Tandlægen vil informere dig om forholdsregler i helingsperioden. Tråden skal fjernes igen efter 5-7 dage, hvor såret også kontrolleres.   


Indholdsansvarlig Annette Andersen, buaan@horsens.dk