Vis emner under Forside
En som skralder en gulerod
Det er let at lave sin egen kompost – det er ikke spor besværligt. Komposten forbedrer din havejord med værdifulde næringsstoffer, løsner jorden og øger gennemluftningen.

Det starter i køkkenet

Egentlig starter det i dit hoved. Det er nemlig dig, der bestemmer, om æbleskrog og kaffegrums er affald eller ny energi til haven. Det eneste, du behøver for at komme i gang, er en lille spand med låg i køkkenet til det grønne affald og en kompostbeholder i haven. Det bliver hurtigt en vane at sortere rester af frugt og grønt fra det øvrige affald.

Vil du kompostere grønt køkkenaffald, skal du anskaffe en lukket kompostbeholder. En lukket beholder har den fordel, at den holder lugten inde og er velegnet til kompostering med orme. Der findes mange modeller. De kan købes i byggemarkeder og havecentre.

Tilbehør såsom kompostorm, ormerør og belufterrør kan købes hos HUMUS-Genplast via hjemmesiden www.humus.dk,  hvor firmaet har en bestillingsformular til både kompostorm, men også til øvrigt tilbehør. HUMUS-Genplast kan ligeledes kontaktes på tlf. 86 25 34 00.

Er det kun haveaffald, du komposterer, er det ikke nødvendigt med en lukket beholder.

Hvad kan komposteres?

Egner sig

Egner sig ikke

Fra køkken

Kaffegrums og –filtre, tebreve
Frugt og bær
Grøntsagsrester
Æggeskaller
Æggebakker
Urter
Visne blomster og potteplanter
Kornprodukter og lignende

Mælkeprodukter
Kød, fisk, pålæg
Stegte madrester
Sovs og fedt
Støvsugerposer
Papir med tryksværte

Fra haven

Blade og tørt græsafklip
Kviste, smågrene, hækafklip
Blomstertoppe
Nedfaldsfrugt
Ukrudt

Imprægneret træ
Malet træ
Aske
Gadeopfej

Er du i tvivl om, hvorvidt affaldet er egnet eller ej, skal det altid i affaldssækken til restaffaldet, som bliver afhentet.


 
Indholdsansvarlig Carsten Lund Nielsen, tecln@horsens.dk